Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

14 Ιουλ 2005

Κάτω τα χέρια από το 8ωρο!

Να υπερασπιστούμε το 8ωρο άμεσα και αποφασιστικά και να μην επιτρέψουμε στην κυβέρνηση της δεξιάς και στο κεφάλαιο να μας το καταργήσουν.
Το 8ωρο είναι μια κατάχτηση που με κόπο και αίμα κέρδισαν περισσότερο από έναν αιώνα πριν τα ταξικά μας αδέρφια. Έδωσαν μάχες άνισες και τις έχασαν, αφήνοντας πίσω τους νεκρούς. Ξαναέδωσαν μάχες και πάλι έχασαν. Τα εργοστάσια, οι δρόμοι και οι πλατείες πλημμύρισαν με το αίμα των εργατικών οικογενειών. Έπρεπε όμως να κερδίσουν τη μάχη. Άντρες, γυναίκες και μικρά παιδιά δεν άντεχαν να δουλεύουν 12,15 και 18 ώρες τη μέρα. Απέναντι στη σκλαβιά, τη βαναυσότητα και βαρβαρότητα του κεφαλαιοκράτη το 8ωρο αποτελούσε τη μόνη λύση και ελπίδα. Και τελικά το κέρδισαν! Και μαζί του κατανόησαν τη δύναμη και τη σημασία του αγώνα. Η κατάχτηση του 8ωρου αποτέλεσε αφετηρία νέων αγώνων και καταχτήσεων. Αγώνες πότε με νίκες και πότε με ήττες.
Η υποχώρηση του εργατικού και αριστερού κινήματος τις τελευταίες δεκαετίες και η κυριαρχία των δυνάμεων του κεφαλαίου και του ρεφορμισμού στο κίνημα έφεραν τα πάνω κάτω. Οι συσχετισμοί δύναμης ανατράπηκαν προς όφελος του κεφαλαίου και της αντίδρασης και ξεκίνησαν να μας αφαιρούν τις κατακτήσεις μας. Οι δυνάμεις αυτές έχουν εξαπολύσει παντού στον κόσμο και στη χώρα μας μια λυσσαλέα επίθεση, στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, στις εργασιακές μας σχέσεις, στις συλλογικές μας συμβάσεις, στο βιοτικό μας επίπεδο κ.α. Όλα αυτά τα ζούμε με ιδιαίτερη ένταση τις τελευταίες εβδομάδες και μέρες.
Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο αρχηγός της Κ. Καραμανλής φαίνονται αποφασισμένοι να μην αφήσουν τίποτα όρθιο, να ικανοποιήσουν όλες τις ληστρικές απαιτήσεις του κεφαλαίου, από τη μία, και, από την άλλη, να οδηγήσουν τις πλατιές μάζες των εργαζομένων και της νεολαίας σε συνθήκες εξόντωσης και εξαθλίωσης.
Τις μέρες αυτές η κυβέρνηση της δεξιάς με εκβιασμούς, απειλές και εμπρηστικές δηλώσεις οργανώνει την πιο άγρια επίθεση-επιδρομή στην πιο κορυφαία και μακρόχρονη εργατική και κοινωνική κατάχτηση, το 8ωρο. Καταργεί με νόμο το 8ωρο και το κάνει -μας λέει- ελαστικό, δηλαδή λάστιχο. Για να μπορεί το κεφάλαιο να το τεντώνει όσο θέλει, ακόμη και 12 ώρες τη μέρα, όπως θέλει και όποτε θέλει.
Για την εργατική τάξη, για όλο τον κόσμο της δουλειάς και του μόχθου, η σημερινή περίοδος είναι κρίσιμη. Και το ερώτημα που τίθεται είναι: Ή θα μπούμε σε ένα νέο εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα ή θα αποτρέψουμε αυτόν τον εφιάλτη, μπαίνοντας στο δρόμο των αγώνων και των κατακτήσεων. Οι παλιές γενιές έδωσαν αιματηρές μάχες για να καταχτήσουμε το 8ωρο, το οποίο περικλείει μέσα του αμέτρητες θυσίες. Υπερασπιζόμενοι σήμερα το 8ωρο και το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή δουλειά, υπερασπιζόμαστε ταυτόχρονα την ένδοξη ιστορία της εργατικής τάξης και τη μακρόχρονη πάλη της για την κατάχτησή του. Τιμούμε ταυτόχρονα και όλους αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για το 8ωρο.
Να βγούμε όλοι μαζικά στους δρόμους και να πλημμυρίσουμε τις πλατείες ενωμένοι και αποφασισμένοι. Και να πούμε: ΚΑΤΩ ΤΑ ΑΙΜΑΤΟΒΑΜΜΕΝΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 8ΩΡΟ! Να ξεσηκωθούμε όλοι μας με δύναμη και θάρρος και να δώσουμε τη μάχη για να μην περάσει η κατάργησή του. Να οργανώσουμε απεργίες, συγκεντρώσεις και πορείες. Εκεί βρίσκεται η λύση, η απάντηση που πρέπει να δώσουμε.
Καμία αυταπάτη για το ρόλο της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Ήταν, είναι και θα είναι με τη μεριά του κεφαλαίου. Άλλωστε, το αντεργατικό έργο της είναι ακόμα νωπό. Καμία αυταπάτη για τη στάση των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Αυτές οι ηγεσίες ούτε θέλουν και ούτε μπορούν να υπερασπιστούν πραγματικά το 8ωρο. Το ίδιο και η ηγεσία του ΠΑΜΕ, η οποία θεωρεί πως οι εργατικοί αγώνες είναι ιδιοκτησία της και τους περιορίζει στο μικρόκοσμο που επηρεάζει.
Την επίθεση για την κατάργηση του 8ωρου, μπορούν να την αποτρέψουν μόνο αυτοί που νιώθουν τις οδυνηρές συνέπειες που θα προκύψουν: τα εκατομμύρια των εργαζομένων.
Η λύση είναι μία και μόνη: ΜΑΖΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ, Η ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΣΤΟ 8ΩΡΟ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Ταξική Πορεία

7 Ιουλ 2005

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

ΤΟ ΚΚΕ(μ-λ) καταδικάζει απερίφραστα τις τυφλές βομβιστικές επιθέσεις στο
κέντρο του Λονδίνου, που είχαν σαν αποτέλεσμα το θάνατο και τον τραυματισμό
αθώων ανθρώπων. Ενέργειες σαν αυτές το μόνο που κάνουν είναι να δίνουν
ευκαιρία και δικαιολογία στους πραγματικούς εμπόρους του πολέμου και της
δυστυχίας των λαών, τους ιμπεριαλιστές, να εξαπολύουν νέες δήθεν
"αντιτρομοκρατικές" επεμβάσεις και εκστρατείες. Οι επιθέσεις αυτές επίσης
υπονομεύουν το αντιπολεμικό κίνημα και τα λαϊκά κινήματα αντίστασης στην
καπιταλιστική βαρβαρότητα που αυτές τις μέρες στην Σκοτία έχουν περικυκλώσει
με μαζικές κινητοποιήσεις τους ηγέτες και υπερασπιστές της παγκόσμιας
εκμετάλευσης, καταπίεσης και του πολέμου. Απέναντι στα νέα σχέδια και τις
κραυγές για ενίσχυση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και κατάπνιξης της πάλης
των λαών, πρέπει να ορθωθεί ένα μαζικό παγκόσμιο αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο
όλων των προοδευτικών και φιλειρηνικών ανθρώπων.

7/7/2005
.

5 Ιουλ 2005

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 6 ΙΟΥΛΗ

Να μην περάσουν οι νέες ρυθμίσεις 
στο ωράριο των μαγαζιών

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την επίθεση στις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων, ετοίμασε τις νέες αντιδραστικές ρυθμίσεις για το ωράριο των μαγαζιών και ξεκίνησε τη διαδικασία για την ψήφισή τους στη βουλή.
Οι νέες ρυθμίσεις στο ωράριο αποτελούν απαίτηση του μεγάλου κεφαλαίου, των ξένων και ντόπιων μονοπωλιακών συγκροτημάτων στο λιανικό εμπόριο, καθώς και της ΕΕ. Αυτές τις απαιτήσεις η κυβέρνηση τρέχει να ικανοποιήσει. Όταν η λιτότητα στους μισθούς και η ακρίβεια στα είδη λαϊκής κατανάλωσης έχει δημιουργήσει συνθήκες εξαθλίωσης για τη λαϊκή και εργατική οικογένεια, η διεύρυνση του ωραρίου θα δημιουργήσει συνθήκες σκλαβιάς για τους εργαζόμενους.
Οι νέες ρυθμίσεις του ωραρίου στα μαγαζιά θα μεγαλώσουν τις απλήρωτες ώρες δουλειάς, την ανασφάλιστη εργασία, τη μερική και εκ περιτροπής εργασία, την ανεργία. Θα μεγαλώσουν την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για τους εργαζόμενους, αλλά θα δώσουν στο μεγάλο κεφάλαιο τη δυνατότητα για ακόμα μεγαλύτερα κέρδη, για ακόμη μεγαλύτερο έλεγχο και εξουσία πάνω στον εργαζόμενο, για ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση και καταπίεση. Την ίδια περίοδο, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανατρέψει και αυτό το κουτσουρεμένο 8ωρο-5ήμερο-40ωρο για όλους τους εργαζόμενους, με το δικαίωμα που θα δίνει στην εργοδοσία να επιβάλλει στον εργαζόμενο ωράριο έως και 12 ωρών την ημέρα.
Η επίθεση της κυβέρνησης ενάντια στους εργαζόμενους είναι ολομέτωπη. Λιτότητα στους μισθούς και τις συντάξεις, χτύπημα της μονιμότητας στους εργαζόμενους που την είχαν κατακτήσει με αγώνες, χτύπημα των ασφαλιστικών κατακτήσεων με αύξηση των ορίων ηλικίας και μείωση των συντάξεων, ανατροπή του οκτάωρου και εντατικοποίηση στη δουλειά. Ο εργασιακός μεσαίωνας είναι εδώ!
ΟΧΙ στο ΝΕΟ ΩΡΑΡΙΟ - ΜΟΝΙΜΗ και ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ
ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ
Με τους στόχους αυτούς όλοι οι εργαζόμενοι στο εμπόριο πρέπει και μπορούμε να φράξουμε το δρόμο στις νέες αντεργατικές ρυθμίσεις.
Με την ενότητά μας, τη μαζική αγωνιστική μας δράση, μπορούμε να τους αναγκάσουμε να τις πάρουν πίσω.
Να στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις, στους δικούς μας αγώνες, στη δική μας οργάνωση και συλλογική δράση. Να στηριχτούμε στην αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζόμενων σε όλους τους κλάδους, να συντονίσουμε τα βήματα της αντίστασής μας.
Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από αυτούς που έστρωσαν το δρόμο για τη σημερινή επίθεση, το ΠΑΣΟΚ συναινεί σε όλα τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης και διαφοροποιείται σε λεπτομέρειες. Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από τις συμβιβασμένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ που και με τη δική τους ευθύνη και το «κοινωνικό διάλογο» ενίσχυσαν τις συμφωνίες του 1997 για το «πλαφόν» των 48 ωρών λειτουργίας στα μαγαζιά και άνοιξε έτσι ο δρόμος για ακόμα πιο αντιδραστικές και αντεργατικές ρυθμίσεις.
Να οργανώσουμε την αντίστασή μας στους χώρους δουλειάς, να μετατρέψουμε τα σωματεία μας από σφραγίδες που είναι σήμερα σε πραγματικούς μαζικούς χώρους διεκδίκησης και αλληλεγγύης.
Να αγωνιστούμε για την ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης, να μην περάσουν οι νέες ρυθμίσεις στο ωράριο των μαγαζιών.

ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΗ ΦΕΡΝΕΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ
Ταξική Πορεία