Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

30 Νοε 2009

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΟΑΣΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ


Με αφορμή τη σύνοδο του ΟΑΣΕ στην Αθήνα, στις 1-2 Δεκέμβρη, οργανώσεις

της επαναστατικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς καλούν τους εργαζόμενους και τη νεολαία να διαδηλώσουν την οργή τους με συγκέντρωση και πορεία την Τρίτη 1 Δεκέμβρη στις 6:30 μ.μ. στα Προπύλαια.

Να καταδικάσουμε τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ,
να
εναντιωθούμε στην Ευρώπη της εκμετάλλευσης και τρομοκράτησης των λαών
και
να πούμε όχι στον Ευρωστρατό!

Να πούμε όχι σε κάθε εμπλοκή της Ελλάδας και να απαιτήσουμε την άμεση επιστροφή στη χώρα των ελλήνων φαντάρων!

Έξω το ΝΑΤΟ και οι βάσεις!

Όχι στην "αντιπυραυλική ασπίδα" στη Μεσόγειο!


ΑΡΑΝ • ΑΡΑΣ • ΕΕΚ • ΕΚΚΕ • ΚΚΕ(μ-λ) • Κομμουνιστική Ανανέωση •
ΝΑΡ • νΚΑ • Οικολόγοι Εναλλακτικοί • ΟΚΔΕ • ΟΚΔΕ-Σπάρτακος • ΣΕΚ

25 Νοε 2009

6-7 Δεκέμβρη όλοι στους δρόμους!

Το ΚΚΕ(μ-λ) καταδικάζει την εμπρηστική επίθεση από τραμπούκους στο σπίτι του Γιάννη Γιαννατσή

Το ΚΚΕ(μ-λ) καταδικάζει την εμπρηστική επίθεση από τραμπούκους στο σπίτι του Γιάννη Γιαννατσή γνωστού αγωνιστή των τοπικών κινημάτων στα Πετράλωνα και γενικότερα στις γειτονιές του 3ου διαμερίσματος της Αθήνας. Η επίθεση συνοδεύτηκε με απειλητικά τηλεφωνήματα, το ίδιο βράδυ κατά τα διάρκεια συνεδρίασης κατοίκων για το θέμα. Ο συναγωνιστής γίνεται για δεύτερη φορά στόχος επίθεσης. Η πρώτη φορά ήταν το 2007 όταν δέχτηκε δολοφονική επίθεση μετά από συγκέντρωση στο Κεραμεικό για τον Προαστιακό.

Το τελευταίο διάστημα οι επιθέσεις αυτές εναντίον αγωνιστών καθώς και οι εμπρησμοί σε εκλογικά περίπτερα, στέκια μεταναστών, κινήσεων νεολαίας και οι τραμπουκισμοί σε συγκεντρώσεις κατοίκων γίνονται όλο και πιο συχνές. Οι ενέργειες αυτές στρέφονται ενάντια στο λαό και τη νεολαία συνολικά, ενάντια σε κάθε προσπάθεια να οργανωθεί η λαϊκή πάλη και οι αντιστάσεις του λαού και των εργαζομένων.

Απ’ ότι φαίνεται οι κάτοικοι της περιοχής που αγωνίζονται χρόνια τώρα για τις γειτονιές τους έχουν ενοχλήσει πολλούς. Αυτούς έχουν στόχο να τρομοκρατήσουν με τις επιθέσεις στο Γιάννη.

Καταδικάζοντας τις επιθέσεις δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στο συναγωνιστή Γιάννη και στους αγωνιστές κατοίκους των Πετραλώνων.

Ο μόνος τρόπος περιφρούρησης του κινήματος και των αγωνιστών είναι η ένταση των προσπαθειών για την ενδυνάμωση του λαϊκού και εργατικού κινήματος.

ΚΚΕ(μ-λ)

23 Νοε 2009

Δεν πέρασαν οι τρομοκρατικές απολύσεις στις καθαρίστριες της Γεωπονίας

Βόλος


Ο εργολάβος που έχει αναλάβει την καθαριότητα στη Γεωπονική σχολή του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας είχε κάνει καθεστώς την μη πληρωμή των δεδουλευμένων στις καθαρίστριες, μέχρις ότου με την παρέμβαση του σωματείου καθαριστριών αναγκάσθηκε να πληρώσει την πρώτη φορά τους τρεις μήνες πού χρωστούσε, ενώ την δεύτερη, μετά από επίσχεση εργασίας και αποχή από την δουλειά των καθαριστριών αναγκάσθηκε να τις πληρώσει και να δεσμευθεί μαζί με τις πρυτανικές αρχές ότι θα πληρώνει τακτικά κάθε δέκα του μήνα. Αλλά όπως οι εργολάβοι δεν έχουν «εγκατασταθεί» για να τηρούν την όποια εργατική νομοθεσία, έτσι και ο εργολάβος στην Γεωπονία καθυστέρησε την πληρωμή του Οκτώβρη, ενώ είχε και την πλήρη κάλυψη της διοίκησης του Πανεπιστημίου που συνιστούσαν στις καθαρίστριες να δείξουν «κατανόηση» ενώ αναιρούσαν αυτό που είχαν δεσμευθεί ότι αν δεν τις πληρώσει ο εργολάβος θα πληρωθούν από το Πανεπιστήμιο. Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν και από την Παρασκευή 13 Νοέμβρη προχώρησαν σε αποχή από την εργασία διεκδικώντας τα δεδουλευμένα καθώς και τα αναδρομικά που τους οφείλει. Ο εργολάβος με μία μεθοδευμένη κίνηση καταθέτει τους μισθούς στο ταμείο παρακαταθηκών και δανείων και την Τρίτη 17 Νοέμβρη κοινοποιεί απολύσεις σε πέντε από τους έξι εργαζόμενους. Απέναντι στις τρομοκρατικές απολύσεις υπήρξε άμεση απάντηση από το σωματείο καθαριστριών, φοιτητές του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και μέλη εργατικών σχημάτων και αριστερών πολιτικών οργανώσεων. Την Τετάρτη 18 Νοέμβρη από τις έξι το πρωί στο χώρο της Γεωπονίας υπήρξε περιφρούρηση και διώξιμο του εργολάβου και στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε μαζική παρέμβαση στο γραφείο του κοσμήτορα της Γεωπονίας όπου απαιτήθηκε η ανάκληση των απολύσεων, η έκπτωση του εργολάβου καθώς και η κατάργηση των εργολαβιών και η διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής δουλειάς. Μπροστά στην αποφασιστικότητα όλων και παρά την διασπαστική πρακτική του ΠΑΜΕ που μέσα στο γραφείο του κοσμήτορα και μπροστά σε όλον τον κόσμο δήλωσε ότι αυτό κάνει «δική του παρέμβαση» (!!!) και μετά αποχώρησε, ο κοσμήτορας κάλεσε τον εργολάβο και με παρόντες τον πρόεδρο του εργατικού κέντρου Βόλου, την πρόεδρο των καθαριστριών σε εργολάβους και τις καθαρίστριες της Γεωπονίας, αναγκάσθηκε να πάρει πίσω τις απολύσεις και να δεσμευθεί ότι θα πληρώνει κανονικά.

Η άμεση και μαζική απάντηση στις τρομοκρατικές απολύσεις, η έμπρακτη αλληλεγγύη και η οργανωμένη δράση του σωματείου καθαριστριών απέδειξε ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να πετύχουν νίκες απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας.

Δήμος και κεφάλαιο «ανασχεδιάζουν» την Ακαδημία Πλάτωνα

Οι κάτοικοι κινητοποιούνται

Τη Κυριακή 8/11 το πρωί πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση των κατοίκων της Ακαδημίας Πλάτωνα με πρωτοβουλία της Επιτροπής Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνα (http://akadimia-platonos.blogspot.com/) στην αίθουσα του 4ου διαμερίσματος. Στόχος ήταν να φανεί η αντίθεση των κατοίκων στο λεγόμενο "ανασχεδιασμό " της περιοχής ή «τακτοποίηση» του ομώνυμου πάρκου εκ μέρους του δήμου.
Η συγκέντρωση ήταν μαζική, ο κόσμος των γειτονιών φάνηκε αποφασισμένος! Αποφασισμένος να υπερασπιστεί την περιοχή του και για την ιστορικότητά της αλλά κυρίως για το παρόν και το μέλλον της. Αποφασισμένος να αντισταθεί στα σχέδια του δήμου Αθήνας και του κεφαλαίου που την έχουν βάλει στο μάτι μιας και είναι η μοναδική στα όρια του δήμου με άφθονους ελεύθερους ή ανοιχτούς χώρους. Πολλοί από αυτούς τους χώρους στο παρελθόν έχουν χαρακτηριστεί είτε ως πράσινο είτε ως σχολικοί και γενικά ως χώροι που θα εξυπηρετούσαν δήθεν τις ανάγκες των κατοίκων για μια καλύτερη ζωή.
Το σχέδιο πόλης της περιοχής, εκπονημένο εδώ και 40 χρόνια, δεν είχε εφαρμοστεί ποτέ. Είναι από τις πιο άναρχα δομημένες περιοχές του δήμου Αθήνας, όπου συνυπάρχουν βιομηχανίες (ή ό,τι έχει μείνει από αυτές), ΚΤΕΛ, πρακτορεία εφημερίδων, μάντρες οικοδομών, συνεργεία, κατοικίες και σχολεία. Μέσα σε όλα αυτά βρίσκεται και το Αρχαιολογικό Πάρκο της Ακαδημίας του Πλάτωνα.

Τώρα όμως που άλλαξαν τα σχέδια του κεφαλαίου για την περιοχή, ο δήμος βιάζεται να το τελειώνει στα γρήγορα για να "νομιμοποιήσει" τα σχέδια αυτά. Η αρχή έγινε με τη μεταφορά του χρηματιστηρίου στην περιοχή, κάτι που θα ακολουθηθεί από ανέγερση κτηρίων γραφείων εταιριών. Ηδη η REDS των συμφερόντων Μπόμπολα έχτιζε ένα τέτοιο κτήριο πάνω στα όρια του πάρκου. Οι αντιδράσεις των κατοίκων που το σταμάτησαν, έστω προσωρινά και στη βάση των παρανομιών, οδήγησαν το δήμο της Αθήνας στο να προχωρήσει στην αναμόρφωση της περιοχής ώστε να ξεπεραστούν οι όποιες νομικές δυσκολίες. Και όχι μόνο αυτό. Το «νέο» σχέδιο προβλέπει ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς που να μπορεί να εξυπηρετεί όλους όσοι θέλουν να επενδύσουν στην περιοχή και να την "αναπτύξουν". Εναν μικρό Ρέντη πάνε να φτιάξουν, τα μόνα που δεν προβλέπει είναι οι ανάγκες των κατοίκων σε ελεύθερους χώρους, σχολεία και χώρους άθλησης. Βέβαια, ως καρότο προβλέπουν και κάποιες νησίδες πράσινου που δεν πείθουν τους κατοίκους. Κατά τα άλλα σχεδιάζουν διανοίξεις δρόμων (που ανάμεσα στα άλλα θα συνδέουν την περιοχή με τον επίσης υπό αναμόρφωση Ελαιώνα), το νέο αρχαιολογικό μουσείο μέσα στο πάρκο και «πάνω» στο γήπεδο (το μόνο χώρο που έχουν οι αθλητικοί σύλλογοι του 4ου διαμερίσματος), ξενοδοχεία, κέντρα διασκέδασης κ.λπ. κ.λπ..
Δεν υπολόγισε όμως ο δήμος ότι αυτά του τα σχέδια δεν τα νομιμοποιούν οι κάτοικοι! Οι οποίοι εδώ και σχεδόν δύο χρόνια αντιστέκονται και έχουν και μια νίκη. Κατάφεραν να αποτρέψουν το χτίσιμο πολυώροφου κτιρίου της νομαρχίας δίπλα σε σχολεία και κοντά στο πάρκο. Η αποτροπή της ανέγερσης του νομαρχιακού «μεγάρου» δεν τους εφησυχάζει βέβαια, εξακολουθούν να απαιτούν την ανέγερση του νηπιαγωγείου για το οποίο ήταν προορισμένος ο χώρος. Συνεχίζουν τον αγώνα τους για να μεγαλώσει το πάρκο, για να παραμείνει η γειτονιά τους γειτονιά.

Στη συγκέντρωση των κατοίκων είχαν το... κουράγιο να έρθουν ως εκπρόσωποι του δήμου η πρόεδρος του διαμερισματικού συμβουλίου και ένας σύμβουλος της πλειοψηφίας, φέρνοντας μαζί τους κάποιους κλακαδόρους με σκοπό να μπαχαλοποιήσουν τη συνέλευση. Αναφέρθηκαν μάλιστα και σε κάποια ανύπαρκτη επιτροπή κατοίκων που συμφωνεί με το σχέδιο! Αφού δήλωσαν ότι το σχέδιό τους είναι προς όφελος της γειτονιάς, είχαν το θράσος να κατηγορήσουν λίγο ως πολύ τους παρευρισκόμενους και την Επιτροπή ως αντιδημοκράτες γιατί αντιδρούσαν σε αυτά που έλεγαν και γιατί δεν συμμετείχαν στη "δημόσια διαβούλευσή" τους. Ξέχασαν μάλλον το τι έγινε και εκεί! Οπου δεκάδες κάτοικοι αντέδρασαν δυναμικά στα σχέδιά τους, που τους ανάγκασαν να αλλάξουν την αλαζονική συμπεριφορά τους και να φανούν πιο διαλλακτικοί.
Πάντως οι κάτοικοι της Ακαδημίας Πλάτωνα κατά δήλωσή τους τώρα ξεκινάνε τη δημόσια διαβούλευσή τους! Δηλώνουν ότι θα είναι παρόντες σε κάθε προσπάθεια του δήμου ή οποιουδήποτε άλλου να προχωρήσει το σχέδιο καταστροφής της γειτονιάς τους.
Το μόνο που δέχονται να «τακτοποιηθεί» είναι η περιοχή τους με τους ελεύθερους χώρους να παραμείνουν ως τέτοιοι, όσοι χρειάζεται να απαλλοτριωθούν, να γίνουν χώροι πράσινου και αναψυχής, να αποδοθούν σε αυτούς, μακριά από λογικές εμπορευματοποίησής τους. Να μεγαλώσει το πάρκο. Εχουν επίγνωση της δυσκολίας του αγώνα τους, όπως έχουν επίγνωση ότι το σχέδιο αυτό δεν είναι τυχαίο και άσχετο με ό,τι γίνεται σε όλη την παρακηφίσια περιοχή (π.χ. Ελαιώνας, Ρέντη, σχέδια για Τσαλαβούτα).
Από την άλλη, η αισιοδοξία τους πηγάζει από τη μαζικότητα των συγκεντρώσεων, ιδιαίτερα της προχθεσινής, και από το γεγονός ότι υπάρχει η λογική της μεγαλύτερης και πραγματικής συμμετοχής με τη δημιουργία επιτροπών κατοίκων ανά γειτονιές, με συγκεντρώσεις υπογραφών και μαζώξεις σε σπίτια. Και αυτό γιατί η προς "τακτοποίηση" περιοχή είναι μεγάλη. Για όσους γνωρίζουν, περιλαμβάνει το κομμάτι της Αθήνας που οριοθετείται (χοντρικά) από τις οδούς Λένορμαν, Παλαμηδίου, Καβάλας (Λ. Αθηνών) και Κηφισού! Ουσιαστικά μιλάμε όχι μόνο για την Ακαδημία Πλάτωνα αλλά και για την Κολοκυνθού.

Αξιοσημείωτο είναι ότι υπάρχει και διεθνές ενδιαφέρον, κυρίως από πανεπιστήμια, λόγω της ιστορικότητας της περιοχής. Στο πάρκο βρίσκονται τα αρχαία (και εγκαταλελειμμένα) μνημεία της Ακαδημίας του Πλάτωνα. Είναι κάτι που σκέφτονται να εκμεταλλευτούν οι κάτοικοι με διάφορους τρόπους (υπογραφές, υπομνήματα, ημερίδα κ.ά.).

Η μαζικότητα που έχει φανεί μέχρι τώρα αλλά και η θετική και αρνητική πείρα των κατοίκων του 4ου διαμερίσματος της Αθήνας από άλλους μεγάλους αγώνες, με κορυφαίο αυτόν του προαστιακού, δημιουργεί τις προϋποθέσεις αυτός ο αγώνας να έχει θετική έκβαση.

Πρόταση του ΚΚΕ(μ-λ) για την Επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Ενα χρόνο μετά τη επαίσχυντη δολοφονία του νεαρού Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ένα χρόνο μετά τη μεγαλειώδη έκρηξη της νεολαίας που για μέρες μετά διαδήλωνε οργισμένη για να καταγγείλει την πολιτική που όπλισε το χέρι των δολοφόνων αστυνομικών, αντιμετωπίζοντας την ίδια καταστολή .

Ενα χρόνο μετά, το σκηνικό επαναλαμβάνεται με μια νέα κυβέρνηση, αυτή τη φορά «σοσιαλιστική». Στα χνάρια των ίδιων κατασταλτικών επιλογών με τότε, με περικυκλωμένα τα Εξάρχεια και το κέντρο της Αθήνας, με καθημερινούς έλεγχους και προσαγωγές, με δημιουργία κλίματος ασφυκτικής κρατικής τρομοκρατίας.

Με μεταφορά της δίκης του δολοφόνου στην Αμφισσα και με εμφανή στόχο να υποβαθμιστεί η δίκη, να πέσει στα μαλακά η τιμωρία των δολοφόνων, αλλά και προληπτικά να μειωθεί η δυνατότητα να υπάρξουν σοβαρές λαϊκές και νεολαιίστικες αντιδράσεις .

Ενα χρόνο μετά, ωστόσο, η νεολαία και ο λαός δεν ξεχνάνε και δεν παραιτούνται από το δικαίωμα τους να καταγγείλουν την κρατική τρομοκρατία, να θυμηθούν τόσο τη δολοφονία όσο και την πολιτική που τη γεννάει, την πολιτική που παραμένει αναλλοίωτα επιθετική απέναντι στα εργασιακά, μορφωτικά και δημοκρατικά τους δικαιώματα και να εξεγερθούν απέναντι σε αυτή.

Μπροστά σε αυτές τις συνθήκες, το ΚΚΕ(μ-λ) καλεί όλους τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς ανθρώπους, όλα τα αριστερά κόμματα και οργανώσεις να ΔΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΟΥΝ. Να καταγγελθεί από ΟΛΟΥΣ ΜΑΖΙ η νέα αντιλαϊκή κατασταλτική πολιτική, αλλά και η συνολικότερη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ

Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΚΕ(μ-λ) προτείνει, με πρωτοβουλία των οργανώσεων και των κομμάτων, για την ημέρα της επετείου της δολοφονίας, στις 6 Δεκέμβρη, να γίνει ΜΙΑ ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στον τόπο της δολοφονίας στα Εξάρχεια και να ακολουθήσει πορεία με κατάληξη τη Βουλή.

Η επόμενη και η μεθεπόμενη ημέρα να γίνουν ημέρες αγώνα κα μνήμης, να βρουν τα σχολεία και τις σχολές κατειλημμένες με αποφάσεις από τους φοιτητές και τους μαθητές και να γίνουν μαζικές νεολαιίστικες διαδηλώσεις .

Στην κατεύθυνση αυτή, το ΚΚΕ(μ-λ) προτίθεται να πάρει πρωτοβουλίες ή να συμμετάσχει σε όποιες πρωτοβουλίες παρθούν και κινούνται σε αντίστοιχες κατευθύνσεις.

Οικοδόμοι: Ολοι στην απεργία στις 26 Νοέμβρη

Το φόρτωμα της κρίσης του συστήματος στις πλάτες των εργαζομένων στην περίπτωση των οικοδόμων έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις. Χιλιάδες οι άνεργοι που ψάχνουν για μεροκάματο ενώ αυτοί που δουλεύουν γίνονται αντικείμενο εκβιασμών από την εργοδοσία στο μεροκάματο και τα ένσημα. Για πολλούς οικοδόμους θα υπάρξει πρόβλημα να θεωρήσουν τα βιβλιάρια υγείας για τον επόμενο χρόνο ενώ πολλοί θα είναι οι μετανάστες που δεν θα μαζέψουν τα ένσημα που απαιτούνται για πάρουν την άδεια παραμονής. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η διοίκηση της Ομοσπονδίας κήρυξε μία 24ωρη απεργία για τις 26 Νοέμβρη με ακόμα έναν... κατάλογο αιτημάτων και προτάσεων προς την κυβέρνηση, χωρίς κανένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης που θα συγκροτήσει τους οικοδόμους σε ένα μαζικό κίνημα. Για τους οικοδόμους σήμερα μία 24ωρη απεργία δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο από μία ευκαιρία συγκρότησής τους γιατί η ανεργία αλλά και η πολιτική του ΠΑΜΕ που ελέγχει την Ομοσπονδία και τα περισσότερα σωματεία της χώρας έχει οδηγήσει στην αποσυγκρότηση του κλάδου.

Η Ταξική Πορεία κυκλοφορεί προκήρυξη και με όσες δυνάμεις διαθέτει κινείται τόσο στην προπαγάνδιση της απεργίας όσο και στο να ανοίξει ένας πραγματικός πανοικοδομικός αγώνας ενάντια στην ανεργία.

Δημοσιεύουμε αποσπάσματα από την προκήρυξη:



Καμία αυταπάτη, καμία αναμονή!

Ξεσηκωμός ενάντια στην ανεργία!


Συνάδελφοι οικοδόμοι


Το σύστημα, μετά τις εκλογές, απέκτησε καινούριο διαχειριστή, για τους εργαζόμενους όμως τα προβλήματα μεγαλώνουν μέρα με την μέρα και δεν έχουν να περιμένουν τίποτα θετικό από καμία κυβέρνηση είτε του ΠΑΣΟΚ είτε της ΝΔ. Και οι δύο είναι στην ίδια κατεύθυνση, της επίθεσης ενάντια στις καταχτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων.


Η ανεργία έχει τσακίσει τον κλάδο και φέρνει σε απόγνωση όλους τους οικοδόμους που δεν έχουν μεροκάματο, που δεν παίρνουν επίδομα ανεργίας, που δεν θα μπορούν λόγω έλλειψης ενσήμων να θεωρήσουν βιβλιάριο υγείας. Από την άλλη μεριά η εργοδοσία εκβιάζει τους οικοδόμους και κατεβάζει συνέχεια τα μεροκάματα κάτω από τη συλλογική σύμβαση, η ανασφάλιστη δουλειά και τα εξαντλητικά ωράρια έχουν γίνει καθεστώς.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση ένας δρόμος υπάρχει, ο μαζικός πανεργατικός αγώνας.

Να οργανώσουμε την πάλη μας για το δικαίωμα στη δουλειά, για το δικαίωμα στη ζωή.

Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για μας και τις οικογένειές μας, που ζούμε τον εφιάλτη της φτώχειας και της ανεργίας.


Συνάδελφοι οικοδόμοι


Ο αγώνας ενάντια στην φτώχεια και την ανεργία για να έχει αποτέλεσμα πρέπει να είναι μαζικός, μαχητικός, συντονισμένος και να έχει συνέχεια. Αυτό σημαίνει συμμετοχή των ίδιων των οικοδόμων στις αποφάσεις του σωματείου μέσα από συνελεύσεις, συσκέψεις και συγκεντρώσεις. Σημαίνει μία αγωνιστική κατεύθυνση και ένα σχέδιο δράσης που θα το γνωρίζουν και θα το στηρίζουν όλοι οι οικοδόμοι και όχι «τουφεκιές στον αέρα».


Η δύναμη του κλάδου είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και αυτοί πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.


Επίδομα ανεργίας σε όλους τους οικοδόμους, χωρίς προϋποθέσεις, για όσο καιρό είναι άνεργοι.

Δικαίωμα πλήρους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους, να μην το χάσει κανένας οικοδόμος λόγω ανεργίας.

Έκτακτο βοήθημα σε όλους τους άνεργους οικοδόμους.

Εναυσμα 2009

Στις 7 και 8 Νοέμβρη, έγιναν με επιτυχία οι πολιτικές-πολιτιστικές εκδηλώσεις του Εναύσματος, του διημέρου των Αγωνιστικών Κινήσεων. Το «Εναυσμα» γίνεται σε μια προσπάθεια να ανοιχτούν ζητήματα που αφορούν τη νεολαία και την προβληματίζουν, να ακουστούν οι προβληματισμοί αυτοί και να έρθει η νεολαία σε επαφή με τις Αγωνιστικές Κινήσεις και τις απόψεις τους, με σκοπό την περαιτέρω πολιτικοποίησή της. Γίνεται επίσης και μία προσπάθεια να προβληθούν εναλλακτικοί τρόποι ψυχαγωγίας για τη νεολαία.

Η πρώτη μέρα των εκδηλώσεων ξεκίνησε με το εργαστήρι της μαθητικής αντίστασης με θέμα «Οι μαθητές μπροστά στα νέα ταξικά μέτρα», όπου οι μαθητές παρέθεσαν τις εμπειρίες τους και τους προβληματισμούς τους από τη μαθητική ζωή και τις δυσκολίες της, αλλά και από τα μαθητικά κινήματα. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η συζήτηση «Η νεολαία μέσα στην κρίση: κατάσταση-προβλήματα-διέξοδος», όπου μέλη των Αγωνιστικών Κινήσεων και νέοι εργαζόμενοι προσπάθησαν να δώσουν μια εικόνα για την κατάσταση της οικονομίας, τις δυσκολίες και τους φραγμούς που υπάρχουν και ολοένα αυξάνονται στην εκπαίδευση, αλλά και την εργασιακή πραγματικότητα με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την ανεργία, τη λιτότητα. Η βραδιά έκλεισε με τη θεατρική παράσταση «Κλάξον, τρομπέτες και πλάκες» του Ντάριο Φο, από τη θεατρική ομάδα «Εναυσμα».

Τη δεύτερη μέρα, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση-συζήτηση «Ένας χρόνος μετά το Δεκέμβρη της νεολαίας: κίνημα-αριστερά-προοπτικές», όπου ομιλητές ήταν μέλος των Αγωνιστικών Κινήσεων και μέλος της νΚΑ. Σκοπός της συζήτησης αυτής ήταν να ανοίξει μια κουβέντα και με άλλες δυνάμεις στο ζήτημα αυτό και να γίνει μια έστω πρωτόλεια αντιπαράθεση και ζύμωση για το Δεκέμβρη και το ζήτημα της Αριστεράς. Στη συζήτηση τέθηκαν και αντιπαρατέθηκαν οι απόψεις τόσο των ομιλητών, όσο και ανένταχτου κόσμου ή αγωνιστών που ανήκουν σε άλλες συλλογικότητες. Πιστεύουμε ότι ήταν μια καλή προσπάθεια και μια γόνιμη συζήτηση-αντιπαράθεση, που αφήνει προοπτικές για να συνεχιστεί η κουβέντα πάνω στα ζητήματα που άνοιξε. Η βραδιά και το διήμερο έκλεισε με ρεμπέτικο γλέντι, ως εναλλακτικός τρόπος έκφρασης και ψυχαγωγίας, μιας και τέτοιου είδους μουσική και γλέντια σπανίζουν.

Αυξάνονται οι πιέσεις για το Ασυλο και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών

Ποινική δίωξη σε Πρυτάνεις για το Indymedia


Σε νέα φάση περνά η εκστρατεία που έχει ξεκινήσει από πολιτικούς και όχι μόνο φορείς για το κλείσιμο της ιστοσελίδας του Indymedia που φιλοξενείται σε εξυπηρετητές του ΕΜΠ. Μετά την καταγγελία βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. και το εξώδικο του ΟΤΕ προς το Εθνικό Δίκτυο Ερευνας και Τεχνολογίας, το οποίο παρέχει τη δικτύωση μεταξύ των Πανεπιστημίων της χώρας και την πρόσβαση στο διαδίκτυο, ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον του Πρύτανη και των αντιπρυτάνεων του ΕΜΠ για παράβαση καθήκοντος και για δημοσιεύματα για τον τρόπο χρήσης τεχνολογικού εξοπλισμού στο Πολυτεχνείο. Δεν είναι τυχαία η χρονική στιγμή που έγινε αυτή η κίνηση, λίγο πριν την επέτειο του Πολυτεχνείου, θέλοντας να καταδείξει ότι τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ πρέπει να πάψουν να θεωρούνται προστατευόμενες ζώνες διακίνησης ιδεών και απόψεων και να πιέσει ακόμα παραπέρα προς την κατεύθυνση κατάργησης του Ασύλου.

Είναι σίγουρο ότι κάποιοι έχουν ενοχληθεί αρκετά από την ύπαρξη του συγκεκριμένου ιστότοπου, ο οποίος, παρά τις διαφωνίες που μπορούμε να έχουμε ως προς το περιεχόμενο και το χαρακτήρα του, αποτελεί παραφωνία στο συντονισμένο και πλήρως ελεγχόμενο επίσημο κανάλι ενημέρωσης που έχει διαμορφωθεί από τα κατεστημένα ΜΜΕ αλλά και “συμπληρωματικά” εναλλακτικά μπλογκ και ιστοσελίδες ειδήσεων και πολιτικής ανάλυσης.

Ανταποκρίσεις από την επέτειο του Πολυτεχνείου

ΚΑΡΔΙΤΣΑ


Με τρείς (!) παράλληλες εκδηλώσεις τιμήθηκε φέτος η 36η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στην Καρδίτσα. Η πρώτη συγκέντρωση έγινε από το Δήμο και τους «φορείς». Μια οικογενειακή συγκέντρωση 5-10 εκπροσώπων «φορέων», που άκουσαν μια σύντομη ομιλία από το Δήμαρχο, κατέθεσαν τα στεφάνια τους (ίσως και περισσότερα από τους παρευρισκόμενους) και διαλύθηκαν γρήγορα-γρήγορα με την ικανοποίηση ότι έβγαλαν και αυτή την υποχρέωση.

Η δεύτερη συγκέντρωση έγινε από την Επιτροπή Ειρήνης. Μια συγκέντρωση που προαποφασίστηκε στα κομματικά γραφεία του ΚΚΕ και χρησιμοποιήθηκε η ταμπέλα της Επιτροπής Ειρήνης για να της προσδώσει «πλατύτητα», προαναγγέλθηκε και η τελευταία λεπτομέρεια της συγκέντρωσης (ώρα, τόπος, ομιλητής) και καλέστηκε μια «ανοιχτή σύσκεψη» για να επικυρωθούν τα προαποφασισμένα! Μια «ανοιχτή σύσκεψη» που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε, γιατί, εκτός από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης, δεν παραβρέθηκαν -ως είθισται- ούτε οι υπόλοιποι «φορείς»-σφραγίδες του ΚΚΕ.

Η Αντιπολεμική-Αντιιμπεριαλιστική Επιτροπή Καρδίτσας έθεσε από νωρίς την αναγκαιότητα κοινής συγκέντρωσης και πορείας με πολιτικό πλαίσιο που να εκφράζει την εξέγερση του Νοέμβρη, το οποίο θα συναποφασίζονταν από ανοιχτή-δημόσια σύσκεψη, ισότιμα και δημοκρατικά, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς προαποφασισμένα. Για το σκοπό αυτό, εκπρόσωποι της Επιτροπής παραβρέθηκαν και στη σύσκεψη της Επιτροπής Ειρήνης και σε ανάλογη σύσκεψη που καλέστηκε από το Δήμο, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Τόσο ο Δήμος (ΠΑΣΟΚ) όσο και η Επιτροπή Ειρήνης (ΚΚΕ), είτε με την φιλοκυβερνητική εκδήλωση-μνημόσυνο είτε με την κομματική παρέλαση, μέσα από φαινομενικά διαφορετικούς «δρόμους», συγκλίνουν στην ίδια κατάληξη: στην απαξίωση της επετείου, στη άμβλυνση-εξαφάνιση των αντιιμπεριαλιστικών χαρακτηριστικών της εξέγερσης, στο στένεμα-συρρίκνωση του Νοέμβρη σε μια κομματική φιέστα.

Η τρίτη πορεία αποφασίστηκε από «πρωτοβουλία πολιτών» που συγκροτήθηκε μετά από ανοιχτή σύσκεψη που κάλεσε η Αντιπολεμική-Αντιιμπεριαλιστική Επιτροπή και με στόχο να δοθεί η δυνατότητα να εκφραστούν οι πολιτικές δυνάμεις, οι ανένταχτοι αγωνιστές αλλά και ο πλατύς κόσμος που αντιδρά και διαφωνεί με τις παραπάνω λογικές και πρακτικές. Χωρίς ουσιαστική προπαγάνδα και παρά το βεβιασμένο της απόφασης, η πορεία ξάφνιασε ευχάριστα. Δεκάδες εργαζόμενοι και νεολαίοι διαδήλωσαν στους δρόμους της πόλης και με ζωντάνια, παλμό και συνθήματα κατέληξαν στο μνημείο των πεσόντων. Εκεί, αυθόρμητα και αυτοσχέδια ακούστηκε το «επέσατε θύματα». Το ΚΚΕ(μ-λ) στήριξε με όλες του τις δυνάμεις τη «πρωτοβουλία πολιτών», υποτάσσοντας στην κοινή δράση την αυτόνομη παρέμβαση και προβολή του.


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Ο αγωνιστικός εορτασμός της 17 Νοέμβρη στη Θεσσαλονίκη έδειξε για ακόμα μία φορά την αναντιστοιχία μεταξύ των διαθέσεων του κόσμου και των δυνατοτήτων των δυνάμεων που αναφέρονται στο κίνημα.

Ο αναβρασμός που υπάρχει στις φοιτητικές μάζες για τη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική, αλλά και για την εφαρμογή των ψηφισμένων μέτρων δεν έγινε δυνατό να εκφραστεί, καθώς τα πραγματικά επίδικα δεν τέθηκαν με ξεκάθαρο τρόπο στη βάση του κινήματος. Από την άλλη, και με βάση κάποια κεκτημένα στη Θεσσαλονίκη, αλλά και υπό την πίεση να κερδηθούν οι συνελεύσεις, οι δυνάμεις που αναφέρονται στο κίνημα μπήκαν σε μία λογική κοινών πλαισίων. Στις συζητήσεις που έγιναν, οι Αγωνιστικές Κινήσεις έδωσαν τη μάχη για να εκφραστεί το γενικό πολιτικό κλίμα και η αντιιμπεριαλιστική γραμμή στα πλαίσια, να τεθεί ως στόχος του κινήματος η ανάπτυξη αγώνων τόσο ενάντια στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ, όσο και ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τους πολέμους και την εξάρτηση. Ταυτόχρονα, έδωσαν μάχη για να ξαναμπεί το ζήτημα της εκπαιδευτικής αντιμεταρρύθμισης και του νόμου-πλαίσιο, καθώς και να μην υιοθετηθούν αιτήματα που δεν μπορούν να ενώσουν όλα τα κομμάτια της νεολαίας, όπως το «να καταργηθούν τα ΚΕΣ». Τα κοινά πλαίσια υπερψηφίστηκαν σε 8 σχολές, τα πλαίσια της ΠΑΣΠ σε 6, της ΔΑΠ σε 2 και της ΠΚΣ σε 1.

Οι Αγωνιστικές Κινήσεις για ακόμα μία χρονιά δεν υιοθέτησαν το κλίμα «στρατιωτικοποίησης» της ημέρας του Πολυτεχνείου. Αξιοσημείωτη για ακόμα μια φορά η στάση της ΚΝΕ να «καπελώσει» το χώρο των εκδηλώσεων. Για ακόμα μία φορά η ΔΑΠ-ΟΝΝΕΔ εισήλθε στο χώρο του Πολυτεχνείου με τραμπούκικο-φασιστικό τρόπο, για να «λυθεί» το ζήτημα με όρους «στρατιωτικής» αντιπαράθεσης, κυρίως από τις δυνάμεις της αναρχίας.

Η συμμετοχή του κόσμου και στις τρεις πορείες ήταν μαζική. Η πρώτη, διοργανωμένη υπό την ταμπέλα του ΣΦΕΑ, αλλά ουσιαστικά από τις ΚΝΕ-ΠΑΣΠ κατέληξε στο αμερικάνικο προξενείο. Η πορεία της ΑΚ κατέληξε στο άγαλμα του Βενιζέλου. Τέλος, η πορεία του συντονιστικού των φοιτητικών συλλόγων, την οποία ακολούθησαν οι δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, αρχικά κατευθύνθηκε στο αμερικανικό προξενείο. Στη συνέχεια, οι σύλλογοι προσπάθησαν να υλοποιήσουν την απόφαση για περιφρούρηση του ασύλου, επιστρέφοντας στο ΑΠΘ. Η πορεία εισήλθε στο Πολυτεχνείο, όπου ήταν προγραμματισμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις από μεριάς του συντονιστικού.

Γρήγορα όμως έγινε αντιληπτό ότι υπήρχε πρόβλημα στη περιφρούρηση του χώρου, καθώς άρχισε ο συνηθισμένος εκτονωτικός πετροπόλεμος με τα ΜΑΤ που βρίσκονταν στο χώρο της έκθεσης, απέναντι από τα πανεπιστήμια. Εκεί φάνηκε η πολιτική αποσυγκρότηση πολλών δυνάμεων, που αν και δήλωναν «μαχητικές» στην «πρωινή» αντιπαράθεση, απείχαν πλήρως από την περιφρούρηση… Η τακτική της αστυνομίας και των ομάδων Δέλτα να περνούν προκλητικά ακριβώς έξω από το χώρο του Πολυτεχνείου, αλλά και η συνεχής ρίψη χημικών έκαναν αποπνικτική την ατμόσφαιρα για τις χιλιάδες κόσμου που βρίσκονταν μέσα. Οι φοιτητές άναψαν φωτιές εντός του Πολυτεχνείου για να προστατευθούν από τα δακρυγόνα.

Σε μία ύστατη προσπάθεια, η περιφρούρηση που συγκροτήθηκε από όσες δυνάμεις αντιλαμβάνονταν τη σοβαρότητα της κατάστασης, βγήκε στην Εγνατία. Το σταμάτημα του πετροπόλεμου στάθηκε αδύνατο, με αποτέλεσμα να βρουν ευκαιρία τα ΜΑΤ να ρίξουν τα δακρυγόνα πάνω στα κεφάλια των φοιτητών και να τραυματίσουν δύο από αυτούς. Ακολούθησε η μεταφορά της αντιπαράθεσης μέσα στο χώρο του Πολυτεχνείου και η ρίψη με προκλητικό τρόπο δακρυγόνων μέσα στο φουαγιέ, κάνοντας αναγκαστική την εκκένωση του χώρου. Οι φοιτητές έφυγαν συγκροτημένα από το κτίριο, και πορεύτηκαν προς τη πρυτανεία για να ζητήσουν εγγυήσεις για τη μη άρση του ασύλου. Η αφοπλιστική απάντηση ότι «εάν οι φοιτητές δεν εξασφαλίσουν το χώρο εγώ δεν εγγυώμαι τίποτα» δείχνει τη σοβαρότητα της κατάστασης και τη διπρόσωπη στάση της πρυτανείας.

Το ζητούμενο για το φοιτητικό κίνημα είναι να μπουν μπροστά οι πολιτικοί στόχοι που θα ενώσουν τη νεολαία εν όψει των κινητοποιήσεων που θα ακολουθήσουν και να μην παραπεμφθεί το ζήτημα της αντιμεταρρύθμισης για ακόμα μία φορά στις καλένδες. Να τεθεί το φοιτητικό κίνημα στο πλευρό του λαού που αγωνίζεται ενάντια στην φτώχεια, την ανεργία, τις ιδιωτικοποιήσεις. Αλλά και να περιφρουρηθεί το κίνημα ενάντια στα σχέδια καταστολής που είναι ήδη φανερά. Να διαχωριστεί το κίνημα από λογικές εκτόνωσης που δίνουν νομιμοποίηση στην αστυνομία. Και να γίνει το ζήτημα της υπεράσπισης του ασύλου υπόθεση όλου του φοιτητόκοσμου. Απέναντι σε αυτά τα επίδικα θα κριθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις.


Χανιά


Παρά το υποτονικό κλίμα στην παρέμβαση της αριστεράς τις προηγούμενες μέρες και ουσιαστικά όλο το διάστημα μετά τις εκλογές, η συμμετοχή του κόσμου στη διαδήλωση για τον αγωνιστικό γιορτασμό της 36ης επετείου της εξέγερσης του Νοέμβρη ήταν ιδιαίτερα μαζική.

Στη συγκέντρωση υπήρξε ομιλία από το ΚΚΕ(μ-λ), ενώ στη διαδήλωση συγκροτήθηκε αξιόλογο μπλοκ με επίκαιρη συνθηματολογία, τέτοια που αρμόζει στο Νοέμβρη.

Τις προηγούμενες μέρες έγιναν παρεμβάσεις με προκήρυξη της οργάνωσης στο κέντρο της πόλης και μαζική αφισοκόλληση.

Αξιόλογη και ελπιδοφόρα η παρουσία της μαθητικής νεολαίας στο μπλοκ Μαθητική Αντίσταση – Αγωνιστικές Κινήσεις. Είχε προηγηθεί η διοργάνωση με μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης - προβολής ταινίας, της Αλίντας Δημητρίου «Πουλιά στο Βάλτο» στις 7 Νοέμβρη στην αίθουσα του Δημαρχείου Χανίων.

Ιδιαίτερα μαζική ήταν και η συνέλευση του συλλόγου φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρητης και φανερές οι αγωνιστικές διαθέσεις, που όμως δε μπόρεσαν να εκφραστούν παρά τη μαζική υπερψήφιση από τον κόσμο της κατάληψης. Οι αγωνιστικές διαθέσεις υποτιμούνται και ξοδεύονται όσο στα αριστερά του φ.κ. κυριαρχεί η αντίληψη της υποταγής στο κλίμα αυταπατών που καλλιεργεί η νέα κυβέρνηση και οι παγιωμένες αντιλήψεις του φοιτητοκεντρισμού, του επιστημονισμού και της απολιτικής.

Εργαζόμενοι και νεολαία, όμως, ζουν την πραγματικότητα, αντιλαμβάνονται πως έρχονται χειρότερες μέρες και με κάθε ευκαιρία εκδηλώνουν πως οι αγώνες του προηγούμενου διαστήματος όχι μόνο δεν ανήκουν στο παρελθόν, μα είναι ζωτική ανάγκη να ξεσπάσουν ξανά!


Ηράκλειο


Με συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας και πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου, τιμήθηκε από τους Ηρακλειώτες η εξέγερση λαού και νεολαίας του Νοέμβρη του 1973. Βασικό χαρακτηριστικό ήταν η μαζική συμμετοχή του κόσμου και η αγωνιστικότητά του, αλλά και η μεγάλη συμμετοχή της νεολαίας, κυρίως από ΑΕΙ – ΤΕΙ αλλά και μαθητών. Τα παραπάνω δείχνουν, ως ένα βαθμό, τις διαθέσεις που έχει κυρίως η νεολαία να αντιπαρατεθεί με τις αντιδραστικές πολιτικές κυβέρνησης – κεφαλαίου – ΕΕ για το μέλλον που της επιφυλάσσουν, για τα μορφωτικά και εργασιακά της δικαιώματα.

Το ΚΚΕ ακολούθησε και πάλι τη μοναχική του στάση. Από το χώρο της προσυγκέντρωσής του και με πορεία έφθασε στο χώρο της συγκέντρωσης, απ’ όπου μετά από λίγη ώρα αποχώρησε για να κάνει μόνο του πορεία στους κεντρικούς δρόμους.

Με το τέλος των χαιρετισμών και των ομιλιών και ενώ η πορεία μόλις είχε αρχίσει, η αστυνομία, με πρόσχημα τους αναρχικούς, ρίχνει δακρυγόνα στην πορεία με αποτέλεσμα την αποσυγκρότησή της, έστω και για λίγο. Ο κόσμος έτρεχε χωρίς σχέδιο, έμπαινε στα μαγαζιά για να γλυτώσει από την αποπνικτική ατμόσφαιρα που δημιούργησε η ρίψη των δακρυγόνων. Το χτύπημα αυτό της αστυνομίας είχε στόχο να περάσει το μήνυμα στον πλατύ κόσμο τι τον περιμένει όταν θα αντιστέκεται στις αντιλαϊκές πολιτικές.

Η πορεία συνεχίστηκε κανονικά με το αρχικό μούδιασμα να αντικαθίσταται από τα συνθήματα ενάντια στην κρατική τρομοκρατία και καταστολή και καταγγελίας της πολιτικής της κυβέρνησης. Συνελήφθησαν 4 νεολαίοι, οι οποίοι μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές παραμένουν προφυλακισμένοι.

Η οργάνωση Ηρακλείου του ΚΚΕ(μ-λ) παρέμβηκε με δικό της μπλοκ στην πορεία και διακινώντας πλατιά το υλικό της, ενώ τις προηγούμενες μέρες κινήθηκε με αφίσα και καλέσματα στο Πανεπιστήμιο.

Τις τελευταίες ώρες έχει δημιουργηθεί στις σχολές ένα άσχημο κλίμα, όπου οι φάρσες για βόμβες δίνουν τη δυνατότητα στην αστυνομία να μπαίνει ανενόχλητη στα πανεπιστήμια (μια φορά στο πανεπιστήμιο Βουτών και μια στην Κνωσού). Προσπαθούν να κάμψουν το ηθικό των φοιτητών και να τρομοκρατήσουν λίγες μέρες πριν τις διαδηλώσεις για τον ένα χρόνο από την δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου. Απέναντι σ’ αυτό το κλίμα τρομοκρατίας, οι σύλλογοι πρέπει να αντιδράσουν αποφασιστικά, να καταγγείλουν αυτές τις μεθοδεύσεις και μέσα από γενικές συνελεύσεις και να πάρουν αποφάσεις προάσπισης αλλά και διεύρυνσης του Ασύλου.



ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ(μ-λ)

Βαρύ χειμώνα μας ετοιμάζει η κυβέρνηση

Να αντισταθούμε!

Πολιτική εξόρμηση για τα πρώτα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης γίνεται αυτές τις μέρες από την Οργάνωση Καρδίτσας του ΚΚΕ(μ-λ). Κυκλοφόρησε προκήρυξη, έγιναν παρεμβάσεις στη πόλη (κεντρική πλατεία, χώροι δουλειάς, στέκια εργαζομένων) και προγραμματίστηκαν εξορμήσεις σε χωριά του Δήμου Καρδίτσας.

Τα πρώτα μέτρα της νέας κυβέρνησης επιβεβαιώνουν ότι η πολιτική της φτώχειας, της λιτότητας και της ανεργίας που ζούμε χρόνια τώρα, η πολιτική που εφάρμοζε η ΝΔ, που προεκλογικά ο Καραμανλής ζητούσε τη ψήφο μας για να την συνεχίσει και που τόσο μαζικά καταψηφίστηκε στις εκλογές του Οκτώβρη, αυτή η ίδια πολιτική θα συνεχιστεί και θα δυναμώσει και με τη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

Ο Προϋπολογισμός για το 2010 που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ είναι ένας προϋπολογισμός αντιλαϊκός και φορομπηχτικός που τα παίρνει από το λαό και τους εργαζόμενους για να τα δώσει στο κεφάλαιο. «Υπάρχουν τα λεφτά…» έλεγε ο Γ. Παπανδρέου προεκλογικά, όταν τον ρωτούσαν για τα ελλείμματα, και φάνηκε σήμερα ότι εννοούσε ξανά τους εργαζόμενους, που το ξεζούμισμά τους θα συνεχιστεί και θα δυναμώσει, όπως γίνεται χρόνια τώρα, είτε με ΝΔ είτε με ΠΑΣΟΚ. Από τη μια περισσότεροι έμμεσοι φόροι (αύξηση 6%) και περισσότεροι φόροι στο εισόδημα (αύξηση 4,4%) για μισθωτούς, συνταξιούχους, μικροεπαγγελματίες κ.λπ. Από την άλλη φοροαπαλλαγές, ελαφρύνσεις και λιγότεροι φόροι (μείωση 7,2%) στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων.

Η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ που τη στηρίζουν, προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού και με επικοινωνιακά κόλπα να παρουσιάσουν το μαύρο για άσπρο. Αποπροσανατολίζουν τους εργαζόμενους με την – τάχα – φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων («έκτακτη», δηλ. μόνο για φέτος και μόνο για 300 εισηγμένες επιχειρήσεις) και κρύβουν ότι το 1 δις που θα πάρουν είναι μόνο μια σταγόνα στον ωκεανό των υπερκερδών που έχει το μεγάλο κεφάλαιο από την εκμετάλλευση του λαού. (Αλήθεια, πόσο γρήγορα «ξεχάστηκαν» τα 28 δις που χαρίστηκαν από τη ΝΔ στις τράπεζες και που τόσα ακούγαμε προεκλογικά από το ΠΑΣΟΚ!). Στην πραγματικότητα το ΠΑΣΟΚ ψάχνει άλλοθι για να κρύψει ότι με το νέο προϋπολογισμό αυξάνονται οι φόροι για το λαό και τους εργαζόμενους ενώ μειώνονται για το κεφάλαιο και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Γι αυτό συμφωνεί και δηλώνει ευχαριστημένος ο Δασκαλόπουλος (πρόεδρος των βιομηχάνων) για την – τάχα – «εισφορά κοινωνικής ευθύνης».

«Στήριξη της αγοράς» και «τόνωση της ζήτησης» υπόσχονταν προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ. Όμως ο προϋπολογισμός προβλέπει λιγότερες κοινωνικές δαπάνες και λιγότερες παροχές από πέρυσι!! Από τη μια μπαίνουν δυσβάστακτες αυξήσεις σε τέλη κυκλοφορίας, σε καύσιμα, σε ποτά, σε τσιγάρα κ.λπ. και από την άλλη δίνει «αυξήσεις» 1,5% σε μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου, δηλαδή ούτε 1 ευρώ την ημέρα!

Κομμένο το «επίδομα θέρμανσης», προς κατάργηση το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, καμιά αύξηση στο ΕΚΑΣ, άνοιξε πάλι το ασφαλιστικό… Στα συρτάρια της κυβέρνησης είναι έτοιμα τα σχέδια για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, για απένταξη επαγγελμάτων από τα βαρέα και ανθυγιεινά, για αύξηση των εργατικών εισφορών κ.λπ.

Νέες «μαύρες τρύπες» ανακαλύπτονται στα Ασφαλιστικά Ταμεία που θα γίνουν μεγαλύτερες και πιο «μαύρες» με τις περικοπές στην επιχορήγηση των Ταμείων που προβλέπει ο προϋπολογισμός. 44,4% μειώνεται η επιχορήγηση του ΟΑΕΕ, 5,8% μείωση για το ΙΚΑ κ.λπ. Μειώσεις και περικοπές (-8,4%) έχουμε και στις δαπάνες του προϋπολογισμού για την ασφάλιση, για την περίθαλψη, για την κοινωνική προστασία.

Ποτάμι που φουσκώνει η ανεργία. Χιλιάδες οι απολυμένοι, οι άνεργοι, οι υποαπασχολούμενοι, οι εργαζόμενοι με καθεστώς «ενοικίασης», με μπλοκάκι κ.λπ. Απούλητη μένει η αγροτική παραγωγή, κατρακυλάν οι τιμές των προϊόντων, φτώχεια και εξαθλίωση στα χωριά, ξεκληρίζονται οι αγρότες και η κυβέρνηση δίνει 30 ευρώ αύξηση στις αγροτικές συντάξεις!! Ασπιρίνη για τον καρκίνο!

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει και θα δυναμώσει την αντιλαϊκή πολιτική. Αυτό απαιτούν ο Αλμούνια και ο Μπαρόζο, αυτό θέλουν ο Μίχαλος και ο Δασκαλόπουλος, αυτό εφαρμόζει το ΠΑΣΟΚ.

Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ) αντί να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των εργαζόμενων και να οργανώσουν την αντίστασή τους, για άλλα νοιάζονται. Στηρίζουν την κυβέρνηση, σπέρνουν αυταπάτες για την πολιτική της, αποπροσανατολίζουν τους εργαζόμενους, σπέρνουν την αδράνεια και τον εφησυχασμό. Αντί να καταγγείλουν τα αντιλαϊκά μέτρα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ διαπιστώνει «διακριτή αλλαγή φιλοσοφίας και πολιτικής» στα μέτρα του ΠΑΣΟΚ!!!

Οι εργαζόμενοι μπορούν να ελπίζουν μόνο στους αγώνες τους. Με αγώνες δεν πέρασε το ασφαλιστικό του Γιαννίτση, με αγώνες δεν πέρασε το άρθρο 16, με αγώνες κέρδισαν τα 500 εκατομμύρια πέρυσι οι αγρότες. Με αγώνες μπορούμε να φέρουμε την άνοιξη.

ΟΧΙ στη ΛΙΤΟΤΗΤΑ, στην ΑΝΕΡΓΙΑ, στις ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Καρδίτσα 13-11-2009

ΚΚΕ(μ-λ)


36η επέτειος από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Αθήνα


Ο φετινός 3ήμερος εορτασμός της εξέγερσης του ’73 χαρακτηρίστηκε κυρίως από την μικρότερη προσέλευση κόσμου σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Αυτή η έλλειψη φάνηκε και στα «πηγαδάκια» που στήνονταν μέσα στο χώρο του Πολυτεχνείου, που ήταν λιγότερα από ό,τι παλαιοτέρα. Αυτό που δεν έλειψε και φέτος ήταν η προκλητική παρουσία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ μέσα στο χώρο. Θεωρώντας το Πολυτεχνείο τσιφλίκι τους και πιστεύοντας ότι ο εορτασμός της εξέγερσης είναι κάτι που αφορά μόνο τις δικές τους δυνάμεις (έχοντας ξεχάσει, βέβαια, τη στάση που είχαν τότε), δεν παρέλειψαν να κατακλύσουν τον χώρο καλύπτοντας, μάλιστα, ακόμα και πανό φοιτητικών συλλόγων. Σαν να μην έφτανε αυτό, κατέλαβαν για ακόμα μια φορά (με την ανοχή της επιτροπής εορτασμού) τη μικροφωνική εγκατάσταση του Πολυτεχνείου, εμποδίζοντας κάθε φωνή, που παλεύει ενάντια στο σύστημα να εκφραστεί. Το γεγονός αυτό το κατήγγειλαν οι Αγωνιστικές Κινήσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ, όπως επίσης και το ότι όποιος, εν τέλει, είχε την τύχη να περάσει, η ανακοίνωση του πέρναγε κυριολεκτικά από λογοκρισία, γιατί όπως μας δήλωσαν δεν επιτρέπεται να ακουστεί κάτι κατά του ΚΚΕ!

Οι παρεμβάσεις του ΚΚΕ(μ-λ), της Ταξικής Πορείας και των Αγωνιστικών Κινήσεων ΑΕΙ-ΤΕΙ ήταν από τις λίγες που προσπάθησαν να προσεγγίσουν τον κόσμο, ανοίγοντας πολιτικές συζητήσεις, τόσο για την εξέγερση του ΄73 και τους στόχους της, αλλά και για το πώς αυτοί, ανεκπλήρωτοι ως σήμερα, παραμένουν στόχοι πάλης για το λαό και την νεολαία.

Το μούδιασμα που παρατηρήθηκε από τον κόσμο στη συμμετοχή του στον 3ήμερο εορτασμό δεν εκφράστηκε και στην πορεία η οποία ήταν μαζική και συμμετείχαν αρκετές χιλιάδες. Με προσυγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και κατεύθυνση την αμερικάνικη πρεσβεία, τα μπλοκ του ΚΚΕ(μ-λ), της Ταξικής Πορείας αλλά και των Αγωνιστικών Κινήσεων ΑΕΙ-ΤΕΙ, χαρακτηρίστηκαν από τη μαζικότητα και τον παλμό τους, αφού στηρίχτηκαν από πολλούς εργαζόμενους, μαθητές φοιτητές και νεολαίους, οι οποίοι διαδήλωσαν ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο, ενάντια στην επίθεση του συστήματος στα δικαιώματα τους, κάνοντας ξεκάθαρο το νόημα της εξέγερσης του Νοέμβρη του ’73.

16 Νοε 2009

Εγκαίνια του νέου χώρου του βιβιοπωλείου Εκτός των Τειχών


Παρασκευή 20 Νοέμβρη στις 8:00 μ.μ. στην Οδό Γραβιάς 10-12 στο κέντρο της Αθήνας