Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

9 Οκτ 2013

Βαρύ χειμώνα για τους εργαζόμενους φέρνουν τα μέτρα τρόικας και κυβέρνησης

Ξεκίνησε τον Σεπτέμβρη, συνεχίστηκε τον Οκτώβρη και αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές Νοέμβρη ο νέος γύρος των συνομιλιών της κυβέρνησης με την τρόικα. Οι συνομιλίες αυτές αφορούν τα «προαπαιτούμενα» της δόσης του Οκτωβρίου, ύψους 1 δισ. ευρώ και προβάλλονται σαν σκληρές τάχα διαπραγματεύσεις. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για την συνηθισμένη πλέον τακτική επιθεώρηση που κάνουν οι τροϊκανοί υπάλληλοι, προκειμένου να ελέγξουν την τήρηση των μνημονίων. Και παράλληλα να πιέσουν για νέα μέτρα και για την κατά γράμμα εφαρμογή της βάρβαρης μνημονιακής πολιτικής που λεηλατεί τις ζωές των εργαζόμενων. Οι δήθεν κόντρες και διαπραγματεύσεις δεν αφορούν την ουσία της αντιλαϊκής πολιτικής αλλά στις μεθόδους, στη δοσολογία, στους ρυθμούς υλοποίησής της, ώστε να αποφευχθούν «ατυχήματα» και αντιδράσεις από μέρους του λαού. Και παρότι υπάρχουν σοβαρές αντιθέσεις και διαφορές μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ, όπως π.χ. για τη βιωσιμότητα του χρέους, για το αν απαιτείται νέο κούρεμα και ποιος θα το πληρώσει, για το αν υπάρχει χρηματοδοτικό κενό και πώς αυτό θα καλυφθεί, για τα ποσοστά της ύφεσης ή για τα ποσοστά του πρωτογενούς πλεονάσματος κλπ, οι «εκπρόσωποι των δανειστών μας», απέναντι στο λαό, εμφανίζονται ενιαίοι και ομονοούντες. Παρά τις διαφορές τους, δηλαδή, συμφωνούν μεταξύ τους, όταν είναι για νέες διαθεσιμότητες και νέες απολύσεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, για νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, για νέες περικοπές σε υγεία, παιδεία, κοινωνικές δαπάνες, για νέα χαράτσια και νέα φοροαφαίμαξη του λαού και των εργαζόμενων. Γι’ αυτό και την ίδια ώρα που η κυβέρνηση βλέπει «φως στο τούνελ» και ο Στουρνάρας «δεν βλέπει νέα μέτρα», ήδη στα συρτάρια του Μαξίμου έχουν έτοιμα τα νέα μέτρα που κλιμακώνουν την επίθεση και την αντιλαϊκή πολιτική.

Η μείωση των συντάξεων είναι το ένα από όσα ήδη συμφώνησαν τρόικα και κυβέρνηση. Με πρόσχημα τα ελλείμματα στα ασφαλιστικά ταμεία (που άλλωστε τα δημιουργεί η πολιτική της ύφεσης, της φτώχειας και της ανεργίας μαζί με την μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, την εισφοροδιαφυγή των επιχειρήσεων, τα λουκέτα των μικρομεσαίων κλπ), σχεδιάζεται νέα μείωση 10% στις συντάξεις κύριας ασφάλισης (θα ισχύσει από το 2014) και πάνω από 30% στα επικουρικά ταμεία και ταμεία εφάπαξ.
Παράλληλα, μέσα στο 2013, αναμένεται νέο κύμα διαθεσιμοτήτων. Για τη β’ φάση της κινητικότητας προβλέπονται άλλες 12.500 διαθεσιμότητες μέχρι το Δεκέμβρη του 2013, που αυτή τη φορά θα αφορά κυρίως εργατοϋπαλλήλους των ΟΤΑ.
Έκρηξη της ανεργίας θα έχουμε και στον ιδιωτικό τομέα. Ικανοποιώντας μια από τις διαχρονικές αξιώσεις του κεφαλαίου, τρόικα και κυβέρνηση προωθούν την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων για επιχειρήσεις με πάνω από 150 εργαζόμενους, καταργώντας το όριο του 5% ανά μήνα που ισχύει σήμερα. Η ρύθμιση αυτή θα λύσει τα χέρια σε μεγάλες επιχειρήσεις, πολυεθνικές, τραπεζικούς ομίλους κλπ για κλείσιμο υποκαταστημάτων και για «αναδιαρθρώσεις» μέσα από μαζικές απολύσεις, που θα οδηγήσουν χιλιάδες εργατοϋπαλλήλους στις ουρές των ανέργων.
Στο τραπέζι και οι αποκρατικοποιήσεις. ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ «εξυγιαίνονται» με «σχέδια βιωσιμότητας», μαζικές απολύσεις και «σαλαμοποίηση» της παραγωγικής τους δραστηριότητας, προκειμένου να κλείσουν ή να εκποιηθούν σε υποψήφιους επενδυτές. Από κοντά, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ «τακτοποιούν» τις εκκρεμότητές τους με το Δημόσιο (εξόφληση οφειλών) και οδεύουν προς ιδιωτικοποίηση.
Νέοι φόροι και νέα χαράτσια προβλέπονται στον κρατικό προϋπολογισμό του 2014 που το προσχέδιό του θα κατατεθεί στη Βουλή τη βδομάδα που μπαίνει. Και ταυτόχρονα νέες μειώσεις και νέες περικοπές σε υγεία, παιδεία, πρόνοια κλπ  Από τη μια έχουμε φοροαφαίμαξη για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες και μικροεπαγγελματίες και από την άλλη πετσόκομμα στις κοινωνικές δαπάνες του κράτους, προκειμένου να επιτευχθούν (;) τα «πρωτογενή πλεονάσματα» για τα οποία κομπάζουν Σαμαράς και Στουρνάρας. Έτσι, με νέα φορομπηχτική κλίμακα θα εκκαθαριστούν το 2014 τα φετινά εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων, αυξημένοι φορολογικοί συντελεστές θα ισχύουν το 2014 για μικροεπαγγελματίες (26%) και αγρότες (13%), νέα αύξηση των άμεσων φόρων κατά 2,1 δισ. ευρώ προβλέπεται στο 2014 (στα 19,5 δις από 17,4 φέτος), φοροεπιδρομή θα έχουμε στη λαϊκή κατοικία, στα χωράφια και στη μικρή ακίνητη περιουσία με το νέο φόρο ακινήτων κλπ.  Από την άλλη, οι δαπάνες του προϋπολογισμού οδηγούνται στη λαιμητόμο. Σχεδιάζονται περικοπές πάνω από 3,7 δισ. ευρώ από μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα κλπ, από νέες περικοπές στα κονδύλια του υπουργείου Εργασίας (1,5-2 δισ. ευρώ), από νέες μειώσεις στο ΠΔΕ (300 εκατ. ευρώ) κλπ.
Δεν ξέρουμε – τι σημασία έχει άλλωστε; – αν τρόικα και κυβέρνηση συμφωνήσουν μεταξύ τους στο ποσοστό της ύφεσης για το 2013 (αν θα είναι πάνω ή κάτω από το «ψυχολογικό» 4%) ή αν θα συμφωνήσουν και σε τι ποσοστό για το «πρωτογενές πλεόνασμα». Έτσι και αλλιώς στα ιμπεριαλιστικά επιτελεία ένθεν κακείθεν του ατλαντικού «λύνονταν» πάντα τέτοιου είδους διαφορές. Το σίγουρο είναι ότι, με τα μέτρα τους, μας ετοιμάζουν βαρύ χειμώνα. Και οι αγώνες για την ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής, για την ίδια μας τη ζωή, είναι το μόνο που έχει σημασία για το λαό και τους εργαζόμενους.