Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

15 Ιαν 2014

Αναμόχλευση σκανδάλων στο πλαίσιο απρόβλεπτων πολιτικών αναταράξεων

Ο κόσμος της δουλειάς, ο κόσμος που παράγει όλο τον πλούτο ζει στη φτώχεια και σ’ ένα μεγάλο ποσοστό κρυώνει, πεινά, αρρωσταίνει και πεθαίνει. Αυτό όπως συνηθίζουμε να λέμε από την πλευρά μας είναι το ΜΕΓΑ σκάνδαλο και φυσικά δεν είναι συγκυριακό. Σκάνδαλο εν τέλει είναι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα που στηρίζεται και στηρίζει την εκμετάλλευση της μεγάλης μάζας των παραγωγών του πλούτου από μια χούφτα σαπρόφυτα του κεφαλαίου, των πολιτικών λακέδων του και των μηχανισμών του.
Οι Λιάπηδες, οι Τομπούλογλου, οι Τσοχατζόπουλοι και ο κάθε Κάντας σίγουρα αφθονούν σ’ εξαρτημένες χώρες σαν τη χώρα μας, μα δε λείπουν ούτε από τις χώρες υποδείγματα του καπιταλισμού. Όλοι αυτοί και πλήθος ανώτερων και κατώτερων έρχονται με μίζες και άλλες «νόμιμες» και παράνομες έννοιες να συνδράμουν στην πιο ευέλικτη λειτουργία του συστήματος υπέρ των τμημάτων εκείνων του κεφαλαίου που σε κάθε χώρα και σε κάθε συγκυρία έχουν το πάνω χέρι.
Στη χώρα μας, η διαπλοκή των διαφόρων τμημάτων του κεφαλαίου με τμήματα του πολιτικού προσωπικού που συνήθως διαπερνά οριζόντια τα κόμματα, επισφραγίζεται πάντα με την εύνοια αυτού ή του άλλου ιμπεριαλιστικού κέντρου. Καθοριστικός πάντα ο ρόλος των ΗΠΑ και ιδιαίτερα ενισχυμένος, μετά και τα μνημόνια, ο ρόλος της Γερμανίας. Το «ανήκομεν στην Δύση» δεν αμφισβητήθηκε ποτέ ούτε καν από το νεότερο Καραμανλή που έκφρασε σοβαρές μα ανεκπλήρωτες βλέψεις τμημάτων της αστικής τάξης προς Ρωσία, με τις πλάτες τότε της Γερμανίας. Κομψά ή και ιδιαίτερα άκομψα, τα όποια ξεστρατίσματα αντιμετωπίστηκαν και αυτό συνεχίζει να γίνεται.
Ο Τσοχατζόπουλος είναι στη φυλακή για το TOP M1, το ίδιο και ο εκλεκτός του Πούτιν, άγιος Εφραίμ. Οι πύραυλοι S300 που θα πλαισίωναν το πάλε ποτέ φιλόδοξο ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας – Κύπρου αντί να πάνε στην Κύπρο βρέθηκαν για χρόνια παροπλισμένοι στην Κρήτη, για να έρθει το πλήρωμα του χρόνου και να πραγματοποιήσουν βολή πριν δύο μήνες στο Πεδίο Βολής Κρήτης δίπλα στη βάση των ΗΠΑ, στη Σούδα.
Δε γνωρίζουμε κατά πόσο η υπόθεση Λιάπη σχετίζεται με νέο πάγο στον Καραμανλή, μα δε μας φαίνεται καθόλου τυχαίος ο χρόνος που ανακαλύφθηκαν οι πλαστές πινακίδες και τα παράνομα σαλέ του δύσμοιρου ανιψιού του εθνάρχη. Και αυτό γιατί στον ίδιο χρόνο είχε ήδη ξανανοίξει απειλητικά η υπόθεση των εξοπλιστικών, με τον Κάντα να δίνει πρόσωπα και πράγματα και τις διαδρομές μίζας πολλών εκατομμυρίων αυτή τη φορά από γερμανικές εταιρείες οπλικών συστημάτων.
Ασύγκριτα μικρότερη η υπόθεση Τομπούλογλου, στελέχους της ΝΔ, έδωσε όμως και αυτή τροφή στην καλλιέργεια κλίματος σκανδάλων σε καθημερινή βάση για βδομάδες, την ώρα που κρίσιμες πολιτικές διεργασίες είναι σ’ εξέλιξη στο πλαίσιο ενός χρεοκοπημένου στα μάτια του λαού πολιτικού συστήματος.
Δεν είναι ο αποπροσανατολισμός του λαού το μόνο ζητούμενο. Είναι δεδομένες οι συγκρούσεις στο παρασκήνιο προκειμένου να διαμορφωθούν οι πολιτικοί όροι για να συνεχιστεί η επίθεση. Δεδομένες στο πλαίσιο ενός συμβολαίου των ιμπεριαλιστικών αφεντικών που επιδρά πάνω του η αστάθεια της κρίσης, ο συνολικότερος ενδο-ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός και η γεωπολιτική ρευστότητα και αναστάτωση στην ευρύτερη περιοχή.
Οι κωλοτούμπες του Ερντογάν, προκειμένου να επιβιώσει όσο μπορεί στο περιθώριο που του δίνει η ισχύς που έχει για κάποια χρόνια αναπτύξει, είναι χαρακτηριστικές της αυξημένης αναστάτωσης που προκαλούν οι κινήσεις των βασικών ιμπεριαλιστών που παρεμβαίνουν στην περιοχή. Αν αυτά συμβαίνουν στην Τουρκία του μέχρι πρόσφατα πανίσχυρου Ερντογάν, ας σκεφτούμε τη θέση του πολιτικού προσωπικού που κατέχει ή διεκδικεί τη διαχείριση του συστήματος στη χώρα μας.
Η Ελευθεροτυπία ανοίγει το ζήτημα των εξοπλιστικών και στις 7 Γενάρη αποσπά αποκαλυπτική συνέντευξη από τον Τραγάκη που αποκαλύπτει πως «Πριν από 10 χρόνια είχαμε τεκμηριώσει πλήρως την ανάμειξη για το TOP M1 και το TPQ-37 του Άκη Τσοχατζόπουλου στις μίζες της εταιρείας Ντρουμίλαν αλλά και του Γιάννου Παπαντωνίου στο πάρτι των προμηθειών στις ένοπλες δυνάμεις. Αλλά δυστυχώς εκεί σταματήσαμε». Στις 8 Γενάρη, η Ελευθεροτυπία προκαλεί κυβέρνηση και αντιπολίτευση καυτηριάζοντας με άρθρο της Αντωνίας Ξύνου τη στάση σιγής ιχθύος που τηρούν όλα τα κόμματα. Ο Τραγάκης εκθέτει πράγματι τον ίδιο τον εαυτό του και ο μόνος που εξ ανάγκης τον διαψεύδει είναι ο Γιάννος Παπαντωνίου.
Πλέον με τις αποκαλύψεις Κάντα, αποκαλύπτεται η διαδρομή εκατομμυρίων σε συγκεκριμένα στρατιωτικά στελέχη. Προφυλακίστηκε μετά την απολογία του την Παρασκευή 3 Γενάρη ο 78χρονος Δ. Παπαχρήστος, εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας «wegmann», ενώ νωρίτερα είχε αφεθεί ελεύθερος ο 83χρονος αντιπρόσωπος της επίσης γερμανικής εταιρείας ΑΤΛΑΣ, Π. Ευσταθίου, με περιοριστικούς όρους.
Έρευνα και στη Γερμανία ξεκίνησε αναγκαστικά μετά τις αποκαλύψεις ο εισαγγελέας Μονάχου σύμφωνα με το «Spiegel» το οποίο σημειώνει πως έρευνα ξεκίνησαν οι αρχές του Μονάχου και το 2004, όμως τότε δεν είχαν τη συνδρομή της ελληνικής πλευράς…
Η γερμανική εταιρεία εξοπλισμών (KMW) αρνείται τις κατηγορίες για δωροδοκίες κατά την πώληση αρμάτων μάχης «Leopard 2» στην Ελλάδα και απαντά με ανάθεση της σχετικής έρευνας σε επιτροπή ανεξάρτητων ειδικών.

Οσμή πολιτικών αναταράξεων
Οι 58 προβάλλονται αλλά δε φαίνεται να τραβάνε, ο Σημίτης εμφανίζεται αλλά τα σκάνδαλα με τα εξοπλιστικά πλήττουν ευθέως και το βίο της πρωθυπουργίας του. Ο Βενιζέλος μοιάζει να πνίγεται αλλά αλληλοστηρίζεται με το Σαμαρά και όσο επιβιώνει η κυβέρνηση δίνει τις μάχες του. Ο Σκανδαλίδης καλοβλέπει συνεργασία ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ και όλα αυτά την ώρα που το νέο success story του Σαμαρά με την ευρωπαϊκή προεδρία πνίγεται σε σκάνδαλα και σε επιθέσεις του ξένου, κυρίως γερμανικού, τύπου.
Είναι σαφές πως οι γερμανοί μέσω του τύπου και υψηλόβαθμων στελεχών τους ρίχνουν ξανά τα δηλητηριώδη βέλη τους κατά παντός υπευθύνου, μια και αυτή τη φορά πλήττονται και καυτηριάζονται όχι οι «παράνομες» σχέσεις του ντόπιου συστήματος με τη Ρωσία, αλλά με τη Γερμανία. Πλήττονται και εκβιάζονται ευθέως πολιτικά και άλλα πρόσωπα που υπηρέτησαν έως πρακτόρευσαν γερμανικά συμφέροντα σαν το Σημίτη και την τότε κυβέρνησή του, ενώ ενισχύεται το αντι-γερμανικό κλίμα στην Ελλάδα με την αποκάλυψη «δουλειών» γερμανικών εταιρειών.
Οι δικαστές είναι στο στόχαστρο και στην πίεση πολύ πριν την υπόθεση Χ. Ξηρού, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση Σαμαρά πιέζεται με τα εξοπλιστικά, με τα 65 cd στα πρότυπα της λίστας Λαγκάρντ. Και αυτά την ώρα, παρά το προεκλογικό επικοινωνιακό παιγνίδι και τη φιλότιμη συνδρομή Μπαρόζο, η λαϊκή οργή φουντώνει με βάση την καθημερινή πραγματικότητα της άγριας φτώχειας και δυστυχίας που δε σταματά ν’ απλώνεται στο λαό.
Η ιστοσελίδα του αμερικάνικου CNBC υποστήριξε ότι αναμένονται «νέες ανατροπές στη χώρα από την οποία ξεκίνησε η κρίση». Βλέπει ακόμη πως η πτώση της δημοφιλίας της κυβέρνησης θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκλογές το 2014. Δεν ξέρουμε πόσο το CNBC εκφράζει τη θέληση αυτή τη στιγμή βασικών κέντρων στις ΗΠΑ, όμως η αστάθεια είναι ξανά δεδομένη στη χώρα και δυστυχώς αυτή τη φορά χωρίς να δίνεται η δυνατότητα στο λαό να εκφράσει την οργή του στους δρόμους.
Δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθούν οι κόντρες και οι διαγκωνισμοί των ιμπεριαλιστών στη χώρα, ούτε ποιους ακριβώς θα χρησιμοποιήσουν και ποιους θα κάψουν προκειμένου να συνεχιστεί η δουλειά τους. Κρίσιμο το ζήτημα της διαχείρισης του χρέους που από 115% του ΑΕΠ πριν μας σώσουν, τώρα είναι στο 178% του ΑΕΠ. Κρίσιμο γιατί από τη μια μπορεί να επιδράσει στις εδώ εξελίξεις, από την άλλη καθορίζεται από την ευρύτερη ενδο-ιμπεριαλιστική σύγκρουση στο πλαίσιο της κρίσης. Όμως το ζήτημα που επιδιώκουμε αναλύοντας μ’ αυτό τον πολιτικό τρόπο τις εξελίξεις, δεν είναι να κάνουμε παραπάνω προβλέψεις απ’ αυτές που μπορούμε και μπορεί ο καθένας που είναι έξω απ’ το πλαίσιο του συστήματος.

Η υπόθεση του λαού
Το ζητούμενο για μας είναι να αποκαλύψουμε στο λαό και τη νεολαία πως όσο οι δρόμοι δε πλημμυρίζουν από απεργίες και διαδηλώσεις, όσο κυριαρχούν στην αριστερά αντιλήψεις κυβερνητισμού, εκλογικού κρετινισμού και απόψεις φοβικές στην αγωνιστική έκφραση της μαζικής λαϊκής οργής, τόσο οι όποιες εξελίξεις θα ψήνονται και θα κρίνονται στο πλαίσιο των ντόπιων και ξένων παραγόντων που όλοι μαζί συνιστούν το σύστημα της εξάρτησης και της εκμετάλλευσης του λαού.
Με διαγκωνισμούς, με σκάνδαλα, με καψίματα ιδιαίτερα των πιο υπέργηρων και παροπλισμένων, με χρήση νέων φερέλπιδων διαχειριστών αλλά και παλιών καραβάνων, με καρότο και μαστίγιο απέναντι στο λαό ή αλλιώς με πειθαναγκασμό που θα εναλλάσσεται με ωμό εκφασισμό της δημόσιας ζωής. Η πολιτική της φασιστικοποίησης σε κάθε περίπτωση έτσι κι αλλιώς καλά κρατεί και θα ενταθεί και παραπέρα. Τίποτα το καλό δε μπορεί να προκύψει μέσα από τις κόντρες και τα χτυπήματα κάτω απ’ τη μέση μέσω σκανδάλων που «αποκαλύπτονται».
Να συμβάλλουμε ψύχραιμα παρά τους υπαρκτούς κινδύνους και να διαμορφώσουμε πιο αποφασιστικά όρους, ώστε ο κόσμος της δουλειάς μέσα σε μια πορεία να μπορέσει να ξαναγίνει απειλή για το ΜΕΓΑ σκάνδαλο. Σ’ αυτό οφείλουμε να στοχεύουμε καθημερινά κόντρα σε κάθε λογής αυταπάτες για την πραγματική φύση του συστήματος που σπέρνουν όλες οι μπάντες της αριστεράς μας που εδώ και χρόνια λειτουργούν στο πλαίσιο και στις προδιαγραφές που βάζει το σύστημα.
Οι μαζικοί αγώνες στην κατεύθυνση της σύγκρουσης με το σύστημα της εξάρτησης και της εκμετάλλευσης είναι και ανάγκη και δυνατότητα του λαού μας παρά τους αρνητικούς συσχετισμούς, το ζόφο και την επικινδυνότητα της περιόδου.