Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

24 Μαρ 2008

Εξω ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε. από τα Βαλκάνια

Ο αγώνας συνεχίζεται

Παραμένουν ανοιχτοί οι λογαριασμοί των εργαζόμενων για την ανατροπή του αντιασφαλιστικού τερατουργήματος

Η κυβέρνηση της ΝΔ, παρά την λαϊκή κατακραυγή ψήφισε το αντιασφαλιστικό της τερατούργημα. Εδειξαν, ο Καραμανλής και η κυβέρνησή του, το αποκρουστικό τους πρόσωπο ακόμα πιο καθαρά σε όλο τον κόσμο της δουλειάς και του μόχθου.
Εδειξαν, σαν πολιτικό προσωπικό του συστήματος πόσο αδίστακτοι είναι, πόσο κυνικοί και αντιδραστικοί, που οδηγούν τον εργαζόμενο λαό, τη νεολαία, γυναίκες και άντρες να ζουν σε ένα μέλλον εφιαλτικό. Να ζουν σε συνθήκες εργασιακού και κοινωνικού μεσαίωνα. Ο νέος αντιασφαλιστικός εφιάλτης αν δεν ανατραπεί, θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις αντιδραστικές δυνάμεις, θα αποθρασύνει τα κυβερνητικά επιτελεία και η επίθεση στο λαό θα γίνει πιο βάναυση. Να βγούμε και πάλι στους δρόμους, ξανά και ξανά, αυτό επιτάσσει το συμφέρον όλων των εργαζόμενων και της νεολαίας.

Οι απεργίες του Δεκέμβρη, Φλεβάρη και Μάρτη, υπήρξαν συγκλονιστικές και σήμερα η ανάγκη για τη συνέχισή τους γίνεται περισσότερο επιτακτική. Να φουντώσουν νέες, ακόμα πιο μαζικές και δυναμικές απεργίες, αυτό είναι το μήνυμα που έδωσαν οι εργαζόμενοι με την μεγαλειώδη απεργία τους και τις ογκώδεις διαδηλώσεις τους στις 19 Μάρτη. Κι όμως! Η λεγόμενη κοινοβουλευτική αντιπολίτευση των αστικών κομμάτων και της ρεφορμιστικής Αριστεράς, έχουν διαφορετική άποψη. Έχουν την πρόταση δημοψηφίσματος για το ασφαλιστικό και που έρχεται να συσκοτίσει και να αποπροσανατολίσει την πάλη για την ανατροπή του αντιασφαλιστικού εφιάλτη. Και αυτή η σύγχυση δεν πρέπει να περάσει. Καλούν τους εργαζόμενους να «προετοιμάσουν νέες μορφές αγώνα». Αυτές δηλαδή του μαζέματος υπογραφών για το δημοψήφισμα και προσφυγές στα δικαστήρια της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Νέες μορφές αγώνα» για να αποφύγουν τον αγώνα και σε αντιπαράθεση με τους πραγματικούς αγώνες, αυτούς που βγάζουν στο προσκήνιο εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους όπως οι πρόσφατες απεργιακές διαδηλώσεις που συγκλόνισαν τη χώρα.
Στις δυνάμεις του αποπροσανατολισμού και της σύγχυσης, συμμετέχουν και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που ξεκίνησαν ήδη να προωθούν το μάζεμα υπογραφών.

Εργάτες, εργαζόμενοι
Η περίοδος που ανοίγεται μπροστά μας με την ψήφιση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου θα είναι ακόμα πιο δύσκολη και ήδη χρησιμοποιείται από τις δυνάμεις της αστικής και ρεφορμιστικής αντιπολίτευσης, πολιτικής και συνδικαλιστικής, σαν άλλοθι για να υποστείλουν τη συνέχιση του αγώνα. Είναι και αυτό ένα ακόμα πρόβλημα και οφείλουν οι εργαζόμενες μάζες αλλά και τα μέλη και οι οπαδοί των κομμάτων της ρεφορμιστικής αριστεράς να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα και να ασκήσουν την ανάλογη πίεση για μια νέα κλιμάκωση των αγώνων.

ΚΚΕ(μ-λ)

23 Μαρ 2008

Οι απεργία σε όλη την Ελλάδα!

ΒΟΛΟΣ

Χιλιάδες εργαζόμενοι κατέβηκαν άλλη μια φορά στους δρόμους του Βόλου για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στα αντιασφαλιστικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση. Η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο ήταν ίση των δύο μεγάλων κινητοποιήσεων του Δεκεμβρίου και του Φεβρουαρίου, ενώ και η πορεία που, μέσα από τους κεντρικούς δρόμους του Βόλου κατέληξε στη Νομαρχία ήταν πολύ δυναμική και βρήκε και τη συμπαράσταση του κόσμου σε όλη τη διάρκειά της.
Το ΚΚΕ(μ-λ) στήριξε το μπλοκ της Πρωτοβουλίας Αγώνα ενάντια στην αντιασφαλιστική επίθεση, το οποίο ήταν και πιο μαζικό από κάθε άλλη φορά, και μπόρεσε να εκφράσει δεκάδες εργαζόμενους από πολλούς και διαφορετικούς εργασιακούς και πολιτικούς χώρους, ενώ ταυτόχρονα μοίρασε πλατιά χιλιάδες προκηρύξεις.
Αξίζει να σημειωθεί η πραγματοποίηση όχι δύο αλλά τριών συγκεντρώσεων (!) καθώς, πέρα από το ΠΑΜΕ, που θεωρεί προφανώς μολυσμένους από μία άγνωστη ασθένεια τους εργαζόμενους με άλλες πολιτικές απόψεις και δεν κατεβαίνει μαζί τους, και ο εμπορικός σύλλογος θεώρησε ότι άλλα συμφέροντα έχει. Eτσι, το ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκε στην πλατεία Ελευθερίας και έκανε δική του πορεία, ενώ οι έμποροι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αγίου Νικολάου.
Θα πρέπει όμως να σημειώσουμε και τη σημαντική δουλειά που έχει κάνει η Πρωτοβουλία Αγώνα, η οποία έχει κατορθώσει να συσπειρώσει ένα σημαντικό δυναμικό, να προπαγανδίσει τις κινητοποιήσεις και τις απόψεις της σε χώρους δουλειάς, αλλά και σε κεντρικά σημεία της πόλης, και να κινητοποιήσει πολιτικές δυνάμεις, αλλά και ανένταχτους αγωνιστές.
Το ΚΚΕ(μ-λ) συμμετέχει στην Πρωτοβουλία Αγώνα και θα στηρίζει τη λογική της αντίστασης χωρίς αυταπάτες στην αντιλαϊκή πολιτική.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μαζική ήταν και στην πόλη μας η συμμετοχή των εργαζόμενων στην απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση και πορεία. Από νωρίς το πρωί εργαζόμενοι συνέρρεαν στο εργατικό κέντρο που ήταν ο χώρος της απεργιακής συγκέντρωσης. Η σποραδική βροχή που έπεφτε δεν ήταν σε θέση να αραιώσει τις γραμμές της πορείας που ακολούθησε. Μια πορεία πολύ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του Φλεβάρη, μια πορεία «πολύχρωμη» , αγωνιστική, μαχητική και πεισματάρικη.
Η Ταξική Πορεία τις προηγούμενες μέρες παρέμβηκε στην πόλη και χώρους δουλειάς με τα υλικά της και στην απεργιακή συγκέντρωση και πορεία με το δικό της μπλοκ.
Υ.Γ.: Να σημειωθεί ότι η ξεχωριστή συγκέντρωση του «ταξικού» ΠΑΜΕ στο Δημαρχείο ήταν άμαζη και εμφανώς μικρότερη της αντίστοιχης του Φλεβάρη.

Καρδίτσα

Στα επίπεδα της πρώτης κινητοποίησης για το ασφαλιστικό (της 12 Δεκέμβρη 2007) ήταν η απεργιακή κινητοποίηση της 19 Μάρτη στην Καρδίτσα. Η τακτική διάσπασης των εργαζόμενων (υποτίθεται ότι εξαιρέθηκαν από το ασφαλιστικό νομοσχέδιο οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι ένστολοι ενώ παραπέμπονται σε μελλοντικό νομοσχέδιο και οι βασικές ρυθμίσεις για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά) δεν απέφερε και τα αναμενόμενα αποτελέσματα για την κυβέρνηση. Τα ποσοστά συμμετοχής στη απεργία ήταν το ίδιο υψηλά όπως και στις 12/12, ενώ το ίδιο μαζική ήταν και η απεργιακή συγκέντρωση. Και αυτή τη φορά, όπως και στις προηγούμενες απεργίες, το ΠΑΜΕ (ΚΚΕ) έκανε ξεχωριστή συγκέντρωση (πολύ μικρότερη από τη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου), συμβάλλοντας και αυτό στη διάσπαση των εργαζόμενων.
Για την επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης κινήθηκε δραστήρια η «Πρωτοβουλία Εργαζόμενων Καρδίτσας Ενάντια στην Αντιασφαλιστική Επίθεση». Αρκετές μέρες πριν την απεργία πραγματοποιήθηκε ανοιχτή σύσκεψη-συζήτηση της «Πρωτοβουλίας» όπου αναλύθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού νομοσχέδιου, αποφασίστηκε η έκδοση αφίσας και προκήρυξης και προγραμματίστηκαν παρεμβάσεις.
Το ΚΚΕ(μ-λ) έδωσε όλες του τις δυνάμεις για την πετυχημένη παρουσία και παρέμβαση της «Πρωτοβουλίας Εργαζομένων», υποτάσσοντας σ’ αυτό την όποια αυτόνομη προβολή και παρέμβασή του. Eγιναν εξορμήσεις της «Πρωτοβουλίας» με μαζικό μοίρασμα της προκήρυξης στην κεντρική πλατεία της πόλης, σε στέκια εργαζομένων, σε περιφερειακά καφενεία κ.λπ.. Eγιναν επίσης επισκέψεις-παρεμβάσεις σε εργασιακούς χώρους (δημοτικά σχολεία, γυμνάσια, λύκεια, ΔΕΥΑΚ, ΣΥΦΑΚ κ.λπ.) με μοίρασμα της προκήρυξης και ομιλίες όπου καλούνταν οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν στην απεργία. Στον τοπικό τύπο δημοσιεύθηκαν η προκήρυξη της «Πρωτοβουλίας», δελτία τύπου, καθώς και ανακοίνωση συμπαράστασης στις απεργίες (ΔΕΗ, ΟΤΑ, Τράπεζες κ.λπ.), ενώ η αφίσα της «Πρωτοβουλίας» ήταν η μόνη που πλατιά και μαζικά προπαγάνδιζε την απεργία και καλούσε στην απεργιακή συγκέντρωση (ελάχιστες ήταν οι αφίσες που κολλήθηκαν από το Εργατικό Κέντρο και άλλες πολιτικές δυνάμεις ενώ από το ΠΑΜΕ δεν κολλήθηκε ούτε μία αφίσα για την απεργία και το ΚΚΕ γέμισε την πόλη με αφίσες για τα 90 χρόνια του!!).

Χανιά

Για άλλη μια φορά ένα ποτάμι απεργών κάθε ηλικίας πλημμύρισε την πλατεία της δημοτικής αγοράς και τους γύρω δρόμους στα Χανιά στις 19 Μάρτη, μέρα πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας ενάντια στο αντιασφαλιστικό τερατούργημα της κυβέρνησης. Πάνω από 2500 άνθρωποι έστειλαν το μήνυμα της αντίστασης και του αγώνα προς όλες τις κατευθύνσεις.
Για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι απέδειξαν, με τη μαζική συμμετοχή τους και στην απεργία και στο συλλαλητήριο, ότι κατανοούν το βάθος της αντιασφαλιστικής επιδρομής και είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν για την ανατροπή του. Ακόμα και στην τρίωρη στάση της προηγούμενης Τετάρτης που οι εργατοπατέρες κήρυξαν για να βγουν απ’ την υποχρέωση, οι εργαζόμενοι έδωσαν το παρόν και πραγματοποιήθηκε πορεία στους δρόμους της πόλης. Τη διαθεσιμότητα αυτή φοβούνται οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και έκαναν τα πάντα προκειμένου οι αγώνες αυτοί να μην έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή να μην περάσει το νομοσχέδιο. Χαρακτηριστική η τοποθέτηση του προέδρου της ΑΔΕΔΥ Παπασπύρου σε συγκέντρωση των εφοριακών υπαλλήλων στα Χανιά, ότι σήμερα το εργατικό κίνημα δεν μπορεί να ανατρέψει το νομοσχέδιο αλλά να το βελτιώσει!
Το μεγάλο ερωτηματικό και ζητούμενο είναι όμως η στάση των δυνάμεων εκείνων οι οποίες μιλούν στο όνομα των εργατικών συμφερόντων και δικαιωμάτων, καταγγέλλουν τη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την ξεπουληματική στάση τους αλλά αρνούνται τον οποιοδήποτε συντονισμό και κοινή δράση ώστε να συμβάλλουμε στην αποτελεσματικότητα των αγώνων.
Δεν αναφερόμαστε βέβαια στο ΠΑΜΕ που έτσι κι αλλιώς έχει διαλέξει το γνωστό δρόμο της μοναχικής διαμαρτυρίας πραγματοποιώντας ξεχωριστές συγκεντρώσεις μερικών δεκάδων ατόμων, αλλά στις οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Ταξικής Πορείας και των Αγωνιστικών Κινήσεων Εκπαιδευτικών για συντονισμό και κοινή δράση με μίνιμουμ πλαίσιο ενόψει της 19 Μάρτη, δεν υπήρξε ανταπόκριση.
Οι δυνάμεις της Ταξικής Πορείας κινήθηκαν δραστήρια όλο αυτό το διάστημα με προκηρύξεις σε εργασιακούς χώρους του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα αλλά και στο κέντρο της πόλης, με συζητήσεις με εργαζόμενους και μαζώξεις. Στόχος η μαζική συμμετοχή στην απεργία και στο συλλαλητήριο και η ανάδειξη της αναγκαιότητας να πάρουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι την υπόθεση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους στα χέρια τους. Στις 19 Μάρτη, η Tαξική Πορεία έκανε προσυγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο Χανίων και στην πορεία συγκρότησε ένα δυναμικό και μαζικό μπλοκ. Η αναγκαιότητα της συνέχισης του αγώνα για της ανατροπής της αντεργατικής επίθεσης είναι μπροστά μας, και στο πόσο θα συμβάλλει η κάθε δύναμη στο να ξεδιπλωθούν αυτοί οι αγώνες και να βρει διέξοδο η λαϊκή οργή και αγανάκτηση είναι το πεδίο κρίσης του καθένα που μιλάει στο όνομα της εργατικής τάξης.

κινητοποίηση στο Χαλάνδρι

Μία διαφορετική κινητοποίηση ενάντια στην μεταστέγαση του Υπουργείου Οικονομικών στο Χαλάνδρι
Κάτι διαφορετικό είχαν την ευκαιρία να δουν οι εκατοντάδες κάτοικοι που βρέθηκαν την Κυριακή 9/3 στην κεντρική πλατεία του Χαλανδρίου στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Αποκριάς.
Η επιτροπή αγώνα ενάντια στην μεταστέγαση του Υπουργείου Οικονομικών οργάνωσε αποκριάτικη πορεία τις γειτονίες του Χαλανδρίου. Στην πορεία συμμετείχαν με άρμα ο υπουργός κος… Γαϊδουροσκούφης, η κα Τσιμεντένια και ο δήμαρχος και ακολουθούσαν μέλη της επιτροπής αγώνα ντυμένοι δένδρα και κτίρια.
Η επιτροπή αγώνα θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις της μέχρι την ματαίωση της μεταφοράς του υπουργείου στη πόλη του Χαλανδρίου.
Το επόμενο ραντεβού είναι στις 6 Απρίλη με μεγάλη λαϊκή συνέλευση στο κάτω Χαλάνδρι.

Κινητοποίηση στο Χαλάνδρι ενάντια στο ασφαλιστικό
Την Τρίτη 18/3 πραγματοποιήθηκε στο Χαλάνδρι πικετοφορία ενάντια στο σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό. Την πικετοφορία οργάνωσε η δημοτική συνεργασία Αντίσταση με τους Πολίτες Χαλανδρίου, στην οποία συμμετέχουν οι Λαϊκές Αγωνιστικές Κινήσεις. Δεκάδες εργαζόμενοι πλαισίωσαν την κινητοποίηση η οποία πραγματοποιήθηκε στους κεντρικούς δρόμους του Χαλανδρίου και καλούσε σε μαζική συμμετοχή στην απεργία της 19/3. Εξαιτίας της διακοπής ρεύματος που συνέπεσε με την πικετοφορία η κινητοποίηση έκανε ιδιαίτερη αίσθηση ειδικά στους εργατοϋπαλλήλους της περιοχής.

"Υ.Γ. Το ΚΚΕ "έλαμψε δια της απουσίας του". Η πρόσκληση για συμμετοχή στην πικετοφορία του φάνηκε... "καλή ιδέα", το "κομματικό καθήκον" όμως καλούσε τις δυνάμεις του σε κεντρική εκδήλωση στον Περισσό για τον... Μαγιακόφσκι. Την παραμονή της γενικής απεργίας της 19 του Μάρτη...".

Πραξικόπημα made in USA

Σημαντικές αποκαλύψεις για το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον της Χαμάς

Εκτελεστής, η ηγεσία της Φατάχ



Ενώ ο παλαιστινιακός λαός υφίσταται τις συνέπειες της σιωνιστικής επιθετικότητας, που ιδιαίτερα στη Λωρίδα της Γάζα έχει οδηγήσει τις λαϊκές μάζες στην απόλυτη εξαθλίωση, αποκαλύψεις αμερικάνικου περιοδικού ρίχνουν φως στην ενδοπαλαιστινιακή σύγκρουση που μήνες τώρα διεξάγεται ανάμεσα στη Φατάχ και τη Χαμάς και στην ιμπεριαλιστική (αμερικανική) ανάμειξη σ’ αυτή.
Συγκεκριμένα, αποκαλύφθηκε ότι στα αμερικάνικα επιτελεία σχεδιάστηκε πραξικόπημα εναντίον της Χαμάς με φυσικό αυτουργό την ηγεσία της Φατάχ και πιο συγκεκριμένα τον Νταχλάν. Το σχέδιο προέβλεπε την αιφνιδιαστική επίθεση των δυνάμεων της Φατάχ στη Γάζα που τελούσαν κάτω από τις διαταγές του Νταχλάν εναντίον στρατηγικών θέσεων και αρχηγείων της Χαμάς. Για τον εξοπλισμό των πρετοριανών τού ανοιχτά αμερικανόδουλου Νταχλάν είχαν φροντίσει οι Αμερικανοί, εφοδιάζοντάς τον με σύγχρονα όπλα και πυρομαχικά. Ενα τέτοιας έκτασης πραξικόπημα ήταν σε γνώση και είχε την έγκριση και της υπόλοιπης ηγεσίας της Φατάχ και προσωπικά του Αμπάς.
Η αποπομπή του Νταχλάν απ’ τον Αμπάς αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα εξηγείται περισσότερο από την ανάγκη εύρεσης εξιλαστήριου θύματος για την αποτυχία και την προσπάθεια να “βγει καθαρός” ο Αμπάς παρά από τη διαφωνία του στο πραξικόπημα.
Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι το Ισραήλ επέδειξε μεγάλη ανεκτικότητα στη μεταφορά του αμερικανικού εξοπλισμού και στο πέρασμά του στους άνδρες του Νταχλάν στη Γάζα, αποκαλύπτοντας και τη δική του (του Ισραήλ) συμμετοχή στο σχεδιαζόμενο τότε πραξικόπημα.
Αν για τους Αμερικάνους και τους σιωνιστές της ηγεσίας του Ισραήλ οι ωφέλειες από την επιτυχία του πραξικοπήματος ήταν προφανείς, καθώς θα έκαναν παιχνίδι με την ασπόνδυλη ηγεσία της Φατάχ, η τελευταία αποδείχθηκε όχι μόνο ανίκανη αλλά και ανοιχτά προδοτική για τα συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού. Ο προδοτικός της ρόλος (μιλώντας για τα δυο τελευταία χρόνια) δεν άρχισε και δεν τέλειωσε με το πραξικόπημα.
Αρχισε με το ανοιχτό μποϊκοτάρισμα-υπονόμευση της κυβέρνησης της Χαμάς, με την επίμονη άρνησή της για δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με τις ανοιχτές κατηγορίες της προς τη Χαμάς, που έριχναν νερό στο μύλο της σιωνιστικής επίθεσης, κορυφώθηκε με την ενεργό συμμετοχή της στο πραξικόπημα, ενώ συνεχίστηκε και συνεχίζεται καθώς τις κύριες ευθύνες για τον ανθρωποκτόνο αποκλεισμό της Γάζας από το Ισραήλ τις ρίχνει στις “τρομοκρατικές επιθέσεις” της Χαμάς και όχι στην τρομοκρατία που ασκεί το κράτος του Ισραήλ με τις πλάτες των Αμερικάνων.
Από την όλη υπόθεση του πραξικοπήματος που αποκαλύφθηκε, και μαζί με την αποτυχία των σχεδιασμών του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και του σιωνισμού, αξίζει να τονιστεί για μια ακόμη φορά η αντοχή, αγωνιστικότητα και αυτοθυσία του παλαιστινιακού λαού, που όχι μόνο με την ενεργητική συμβολή του απέτρεψε το πραξικόπημα αλλά και συνεχίζει να μάχεται και να αντιστέκεται για τα δίκαιά του με αξιοθαύμαστη επιμονή και υπομονή, παρά το βαρύ φόρο αδικαίωτου αίματος που δεκαετίες τώρα πληρώνει.

Ανταπόκριση από ΓΣ Αθήνας

Γενικές συνελεύσεις πραγματοποιήθηκαν στις σχολές της Αθήνας τη Δευτέρα και την Τρίτη που μας πέρασαν. Δεδομένων της απεργίας των συγκοινωνιών (μετρό και ηλεκτρικός) και του ότι σε πολλές σχολές οι συνελεύσεις δεν είχαν απαρτία είναι θετικά καταγεγραμμένο αποτέλεσμα το ότι 8 σύλλογοι πήραν απόφαση για κατάληψη 2 ή 3 ημερών και απόφαση για συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση στις 19/3 οπότε και πραγματοποίησαν πορεία μαζί με τους εργαζόμενους με αρκετά μαζικά μπλοκ. Αυτές οι 8 αποφάσεις είναι ένα πολύ θετικό πρώτο βήμα για να αρχίσει να ανοίγει ο αγώνας των σπουδαστών και των φοιτητών ενάντια στην εφαρμογή του πρότυπου κανονισμού λειτουργίας και του νέου νόμου-πλαίσιο. Απόφαση για κατάληψη πήραν οι παρακάτω σχολές: Νομική, Μηχανολόγοι, Τοπογράφοι, Μεταλλειολόγοι, Ηλεκτρολόγοι, Φυσικό, Χημικό και Πληροφορική.

Μεγαλώνουν οι πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ

Για το όνομα της ΠΓΔΜ

Οι Aμερικάνοι ανέλαβαν όπως φαίνεται άμεση εμπλοκή στις συζητήσεις σχετικά με το όνομα της ΠΓΔΜ. Ετσι η Μπακογιάννη συναντήθηκε με την αμερικανίδα πρεσβευτή στο ΝΑΤΟ, Βικτόρια Νούλαντ, και με τον Ν. Γκρουέφσκι στις Βρυξέλλες με στόχο να δοθεί η αίσθηση ότι η πρωτοβουλία Νίμιτς συνεχίζει να υπάρχει και ότι ο χρόνος που απομένει μέχρι τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι μπορεί να αποδώσει.
Η πρόσφατη κρίση που ξέσπασε στην κυβέρνηση των Σκοπίων με την αποχώρηση του αλβανικού κόμματος του Θάτσι έχει όλα τα στοιχεία των αμερικάνικων πρωτοβουλιών που ανθίζουν στην ευρύτερη περιοχή και φαίνεται να προλειαίνει το έδαφος ώστε να προκύψει κυβερνητικό σχήμα που να αποδέχεται πιο εύκολα τις αμερικάνικες προτάσεις για κλείσιμο του ζητήματος ώστε να μπορέσουν οι τρεις προτεινόμενες χώρες να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ στην επικείμενη σύνοδό του. Παράλληλα όπως… διέρρευσε στον Τύπο φαίνεται ότι οι ενέργειες των Αμερικάνων τείνουν στο να διασπάσουν το ενιαίο της συζήτησης που μέχρι τώρα ίσχυε διαχωρίζοντας τη συζήτηση για το όνομα από τη διερεύνηση του πεδίου εφαρμογής του.
Ετσι με τις νέες προτάσεις στο όνομα που έγιναν από τον Νίμιτς δείχνουν να πιέζονται ιδιαίτερα οι Σκοπιανοί να υποχωρήσουν, ενώ στη συνέχεια θα πιεστεί η εδώ κυβέρνηση ως προς το πού θα εξακολουθούν να αποκαλούνται Δημοκρατία της Μακεδονίας και πού με το νέο όνομα. Η πολιτική αυτή των Αμερικάνων να διασπάσουν τη διαπραγμάτευση στριμώχνει ιδιαίτερα την κυβέρνηση που δεν θα μπορεί να απαιτεί να δικαιωθεί και στα δυο επίπεδα αποδεχόμενη στην πραγματικότητα τη διπλή ονομασία κάτι που ελπίζουν οι ατλαντικοί σύμμαχοί της ότι μπορεί να γίνει αποδεκτό από τα δύο βασικά αστικά κόμματα εξουσίας.
Αν και οι προσπάθειες να… ξεπεραστεί ο «διαλλακτικός» Νίμιτς με την άμεση εμπλοκή στις συζητήσεις των Αμερικάνων δείχνουν το πόσο επείγονται οι ΗΠΑ να κλείσουν αυτές τις… εκκρεμότητες ώστε να στοιχίσουν τα Βαλκάνια στο άρμα τους προτού δοθεί η ευκαιρία στη Ρωσία να ανασυντάξει την πρόσβασή της στην πρώην αυλή της, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα μπορέσουν να υλοποιηθούν από μια κυβέρνηση που ήδη δεινοπαθεί από απεργίες ωστόσο οι δηλώσεις του Καραμανλή δείχνουν την καταρχήν αποδοχή αυτής της παρέμβασης και τη συμφωνία στα σχέδια τους. «Οταν έχεις καθαρές θέσεις δεν φοβάσαι τις συναντήσεις και τις συνομιλίες» τόνισε ο κ. Καραμανλής και παρατήρησε ότι «έκρινε σκόπιμη» αυτή την συνάντηση, διότι «η χώρα μας επιδιώκει τη λύση. Αν λοιπόν η συγκεκριμένη διαβούλευση εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας -κι εγώ πιστεύω ότι εξυπηρετούνται- καλώς έγινε η συνάντηση». Αλλωστε η ίδια η υπουργός Εξωτερικών φρόντισε να δηλώσει ότι η αμερικανίδα διπλωμάτης «δεν ήταν ιδιαίτερα παρεμβατική».
Οπως φαίνεται οι μέρες που υπολείπονται θα είναι ιδιαίτερα πιεστικές και για τις δύο πλευρές και βέβαια ιδιαίτερα επικίνδυνες για το μέλλον των λαών.

17 Μαρ 2008

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

ΧΩΡΙΣ ΨΕΥΤΟΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ


Εργαζόμενες, εργαζόμενοι
Η κυβέρνηση Καραμανλή ενεργώντας στην υπηρεσία και για λογαριασμό του κεφαλαίου και παρά την αντίθεση της πλειοψηφίας των λαϊκών μαζών, προχωράει στην παραπέρα συρρίκνωση-κατάργηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Τη μείωση των συντάξεων. Την αύξηση των εργατικών εισφορών. Τον περιορισμό-κατάργηση των βαρέων, ανθυγιεινών. Τη μετακύλιση του κόστους τής (έτσι κι αλλιώς άθλιας) περίθαλψης στις πλάτες των εργαζόμενων.
  • Η επίθεση αυτή δεν είναι η πρώτη, δεν θα ‘ναι η τελευταία. Εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικευμένης επίθεσης του κεφαλαίου ενάντια στον κόσμο της δουλειάς. Της προώθησης των απάνθρωπων «ελαστικών» σχέσεων εργασίας, της κατάργησης του δικαιώματος στη δουλειά. Της μείωσης των αμοιβών, της ακρίβειας στα είδη πρώτης ανάγκης, της έντασης της εκμετάλλευσης. Της διαμόρφωσης συνολικά των όρων ενός νέου εργασιακού Μεσαίωνα.
  • Ας έχουμε καθαρό ότι το μόνο «όριο» που γνωρίζει η αδηφάγα διάθεση του κεφαλαίου είναι αυτό που μπορεί να του θέσει η πάλη των εργαζομένων. Των εκατοντάδων χιλιάδων που αντιδρούν, που αντιστέκονται, που απεργούν, που διαδηλώνουν, που μάχονται υπερασπιζόμενοι τα στοιχειώδη δικαιώματά τους. Ταυτόχρονα και σε αναφορά με την αποτελεσματικότητα και τις προοπτικές αυτού του αγώνα οφείλουμε να έχουμε ακόμα πιο καθαρά ορισμένα πράγματα:
  • Το πρώτο και θεμελιώδες είναι να κατανοήσουμε με τον πιο πλήρη και ουσιαστικό τρόπο, ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο σκληρής ταξικής αναμέτρησης ανάμεσα στο κεφάλαιο από τη μια μεριά και τον κόσμο της δουλειάς από την άλλη.
Ότι οφείλουμε να την αντιμετωπίσουμε σαν τέτοια, αποβάλλοντας κάθε είδους αυταπάτες και ψευδαισθήσεις. Όπως ακριβώς την αντιμετωπίζει το κεφάλαιο από τη δική του μεριά.
  • Ότι αυτό που έχουμε μπροστά μας δεν είναι ένα πρόβλημα «διαχείρισης των Ταμείων», «ισοσκέλισης του προϋπολογισμού» ή «ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων», αλλά σκληρής ταξικής αντιπαράθεσης για το εύρος της εκμετάλλευσης από τη μια και των εργατικών δικαιωμάτων από την άλλη.
  • Ότι δεν πρόκειται για ζήτημα «διαλόγου» ή «προτάσεων» αλλά για σύγκρουση που έχει κάθε φορά αυτή ή εκείνη την έκβαση. Και ακριβώς γι’ αυτό, το σύστημα κινητοποιεί όλες τις δυνάμεις και τους μηχανισμούς του για να υλοποιήσει τους στόχους που προωθεί.
Ανάλογη συνεπώς η αναγκαιότητα συνολικής συστράτευσης των λαϊκών δυνάμεων. Επειδή μόνο η συγκρότηση ενός μαζικού, μαχητικού Μετώπου λαϊκής αντίστασης και πάλης μπορεί να αποτελέσει φραγμό στην επίθεση του κεφαλαίου.
  • Ότι, όπως το πολιτικό προσωπικό του συστήματος (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ) προωθεί συστηματικά εδώ και χρόνια τους στόχους του κεφαλαίου, αντίστοιχα θα όφειλαν να το αντιμετωπίσουν από την άλλη μεριά οι πολιτικές δυνάμεις που υποτίθεται εκπροσωπούν τα λαϊκά συμφέροντα και την «Αριστερά».
  • Ότι οι συγκρούσεις τέτοιου ταξικού-πολιτικού χαρακτήρα προϋποθέτουν την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για μια τέτοια αναμέτρηση, από εκείνες τις δυνάμεις στις οποίες υποτίθεται ότι ανήκει αυτός ο ρόλος.
Όχι ρητορικά, όχι στις τηλεοράσεις, όχι προτάσσοντας την πρεμούρα τους για τα εκλογικά τους ποσοστά και άλλα τέτοια που δεν αποτελούν παρά αξιοθρήνητες «διαφυγές» από το πραγματικά ζητούμενο.
  • Αυτές, λοιπόν, οι πολιτικές δυνάμεις ή θα αναλάβουν αυτή την ευθύνη που συστηματικά ως τα σήμερα αποφεύγουν ή θα πρέπει να παραμερίσουν για να ανοίξει ο δρόμος για τη συγκρότηση ενός μαζικού, μαχητικού Μετώπου πάλης του εργαζόμενου λαού. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

17 Μαρτίου 2008


ΚΚΕ(μ-λ)
Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (μαρξιστικό-λενινιστικό)

simea@kkeml.gr
www.kkeml.gr

ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ!
ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ!

Ολοι στη γενική απεργία στις 19 Μάρτη!


Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, νέοι και νέες
Να βγούμε μαζικά στους δρόμους και μαχητικά στις απεργίες που ξεσπούν καθημερινά σε σημαντικούς κλάδους (ΔΕΗ, ΟΤΑ, τράπεζες κ.ά.). για να μην περάσει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο! Αυτοί οι απεργιακοί αγώνες εκφράζουν το δίκιο και τις επιθυμίες όλου του κόσμου της δουλειάς και του μόχθου. Όλων αυτών που απέργησαν και διαδήλωσαν κατά εκατοντάδες χιλιάδες στις 12 Δεκέμβρη και 13 Φλεβάρη από άκρη σε άκρη της χώρας. Το ίδιο, και ακόμα πιο μαζικά, οφείλουμε να κάνουμε στις 19 Μάρτη!
Να βγούμε ξανά και ξανά στους δρόμους, στις πλατείες και στις γειτονιές για να βροντοφωνάξουμε με όλη μας τη δύναμη: Το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο να μην περάσει! Κάτω η κυβερνητική και δικαστική τρομοκρατία!
Η κυβέρνηση και όλα τα παράσιτα του κεφαλαίου, έχοντας σε πλήρη δράση τα «παπαγαλάκια» τους στα τηλεοπτικά κανάλια και ραδιόφωνα, συκοφαντούν με τον πιο αισχρό τρόπο τους απεργούς και τους διαδηλωτές με στόχο να στρέψουν τμήματα του λαού ενάντιά τους και να κάμψουν τις αγωνιστικές τους διαθέσεις. Αυτά τα βρωμερά τους σχέδια δεν θα περάσουν!

Η κυβέρνηση και όλο το αστικό κηφηναριό έχουν πλήρως αποθρασυνθεί και επιχειρούν να σαρώσουν καταχτήσεις και δικαιώματα πολλών δεκαετιών που κερδήθηκαν με σκληρούς αγώνες. Στόχος τους είναι η κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης, η πλήρης παράδοση των εργαζόμενων στις άγριες διαθέσεις του κεφαλαίου. Και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα μέσα από το νομοσχέδιο-τερατούργημα που κατέθεσε η κυβέρνηση:
Συγχωνεύονται-καταργούνται δεκάδες ασφαλιστικά ταμεία με καταστροφικές συνέπειες για τους ασφαλισμένους.
Αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης κατά πέντε χρόνια για τις γυναίκες με ανήλικα παιδιά και από 2 έως 5 χρόνια για πολλές άλλες κατηγορίες εργαζομένων (αντρών και γυναικών).
Μειώνονται οι επικουρικές συντάξεις στο 20% της κύριας σύνταξης.
Μειώνονται οι συντάξεις μέχρι και 30% για όσους συνταξιοδοτούνται νωρίτερα.
Διπλασιάζονται (από 50 σε 100) τα απαιτούμενα ένσημα για την ανανέωση του βιβλιαρίου ασθενείας
Και αυτά είναι μόνο μερικά από τα μέτρα που ξεριζώνουν βίαια τα ασφαλιστικά δικαιώματα 1,5 εκατομμυρίου εργαζόμενων, ενώ για τη συνέχεια αναμένονται και νέα αντιασφαλιστικά νομοσχέδια.
Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΖΙΚΟ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ. Γι’ αυτό ας ενώσουμε τις φωνές μας με όλους τους κλάδους που βρίσκονται στους δρόμους και ας πάμε στη γενική απεργία στις 19 του Μάρτη με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ορμή.
Η εργατική τάξη, η νεολαία και όλος ο εργαζόμενος λαός μπορούν και πρέπει να δείξουν την πραγματική τους δύναμη. Στους χώρους δουλειάς, στα συνδικάτα, στις γειτονιές, παντού, οι εργαζόμενοι -περισσότερο από άλλη φορά- οφείλουν να πάρουν την υπόθεση της γενικής απεργίας στα δικά τους χέρια.
Καμιά εμπιστοσύνη στους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να περιορίσουν και να υποβαθμίσουν τους αγώνες. Καμιά εμπιστοσύνη και στη ρεφορμιστική ηγεσία του ΠΑΜΕ που αποφεύγει τη γραμμή της σύγκρουσης και περιορίζεται σε παραταξιακές συγκεντρώσεις.
Η μεγάλη μάχη για να μην περάσει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο πλησιάζει και πρέπει να συγκλονίσει τη χώρα και να τρομάξει όλους αυτούς που επιβουλεύονται το μέλλον μας.

19 ΜΑΡΤΗ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: 10:30 π.μ. - ΜΟΥΣΕΙΟ (Πατησίων)

Ταξική Πορεία
Σολωμού 12 - Εξάρχεια, τηλ. 693-7367124
e-mail: taxikiporeia@yahoo.gr

9 Μαρ 2008

Ο εκδότης του «People’s March» αφέθηκε ελεύθερος

ΙΝΔΙΑ-ΚΕΡΑΛΑ

Την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου ο Γκόβινταν Κούτι αφέθηκε ελεύθερος από τη φυλακή στην οποία βρισκόταν απ’ τις 19 Δεκεμβρίου. Ο εκδότης του «People’s March» ευχαρίστησε τον Τύπο, τα ΜΜΕ, οργανώσεις κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων όπως και προσωπικότητες όπως η Αρουντάτι Ρόι για την υποστήριξή τους όσον καιρό βρισκόταν στη φυλακή.
Κατηγόρησε την αστυνομία η οποία, ενώ συνήθως κατάσχει μόνο τους σκληρούς δίσκους των ηλεκτρονικών υπολογιστών, στην περίπτωσή του κατάσχεσε όλο τον υπολογιστή, αναγκάζοντάς τον να αγοράσει πάλι τα πάντα, μιας και αυτός θα του επιστραφεί όταν κλείσει η υπόθεση, κάτι που δεν πρόκειται να γίνει σύντομα. Επίσης του κατάσχεσε και το κινητό του τηλέφωνο, πέραν της κάρτας SIM, ως είθισται. Αυτό σημαίνει οικονομικό κόστος με το οποίο επιβαρύνεται ο εκδότης του «People’s March».
Το κυριότερο όμως είναι πως, κατόπιν απειλών της αστυνομίας, οι ιδιοκτήτες του τυπογραφείου στο οποίο τυπωνόταν το περιοδικό αρνούνται να συνεχίσουν την εκτύπωσή του. Κι αυτό παρ' ότι το περιοδικό είναι νόμιμο έντυπο.
Το κίνημα αλληλεγγύης το οποίο στήριξε τον Κούτι και το οποίο βοήθησε στην απελευθέρωσή του προσπαθεί να δραστηριοποιηθεί προκειμένου να βοηθήσει στην επαναλειτουργία και έκδοση του περιοδικού. Το μηνιαίο περιοδικό αποτελεί την ημιεπίσημη έκφραση πανινδικά του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας (Μαοϊκού).

Ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στα Βαλκάνια

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6 Μάρτη συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή με τη συμμετοχή εκατοντάδων αγωνιστών ενάντια στους νέους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στα Βαλκάνια. Η νέα απειλή που δημιουργείται για όλους τους λαούς της περιοχής με το αμερικοανονατοϊκό προτεκτοράτο στο Κόσοβο θα πρέπει να ενεργοποιήσει πρώτα απ’ όλους τις οργανώσεις της επαναστατικής και ριζοσπαστικής αριστεράς. Οι δυνάμεις αυτές οφείλουν από κοινού να εκφράσουν τις διαθέσεις του λαού και της νεολαίας και να πρωτοστατήσουν για το δυνάμωμα της πάλης, για την αδερφοσύνη των λαών και στον αγώνα για να φύγουν οι αμερικανονατοϊκοί ιμπεριαλιστές από τα Βαλκάνια. Ταυτόχρονα να προβάλουν την ανάγκη για μαζική καταδίκη του σωβινισμού που καλλιεργούν οι αστικές τάξεις, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της χώρας μας για να δηλητηριάζουν τις σχέσεις και τη φιλία των Βαλκανικών λαών. Με αφορμή επίσης την επέτειο εισβολής των Αμερικανών ιμπεριαλιστών στο Ιράκ να θέσουν το ζήτημα των Βαλκανίων και να διαδηλώσουν από κοινού, το ίδιο και με αφορμή τη νατοϊκή σύνοδο στο Βουκουρέστι. Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια και η επιχείρηση από τους Αμερικάνους ένταξης όλων των βαλκανικών χωρών στο ΝΑΤΟ, καθώς και η ένταξή τους στον ιμπεριαλιστικό σχηματισμό της ΕΕ στοχεύει στην ενίσχυση της αμερικάνικης κυριαρχίας στην περιοχή και στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών δημιουργούν θανάσιμους κινδύνους για όλους τους λαούς των Βαλκανίων. Να λοιπόν γιατί η κοινή δράση είναι αναγκαία και με σπουδαία σημασία.

Μαζικά στους δρόμους και στις απεργιακές κινητοποιήσεις

Μαζικά στους δρόμους και στις απεργιακές κινητοποιήσεις για να μην περάσει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Αυτό απαιτεί το συμφέρον του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας. Ολος ο κόσμος της δουλειάς και του μόχθου οφείλει να δώσει τη δική του απάντηση και αυτό μπορεί να το πετύχει μόνο μ’ ένα γενικό, λαϊκό ξεσηκωμό.
Η κυβέρνηση, με το απάνθρωπο νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Bουλή την Πέμπτη 6 Μάρτη και για λογαριασμό του κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου, καταδεικνύει το αποκρουστικό της πρόσωπο. Καταδεικνύει ταυτόχρονα τις άγριες διαθέσεις της πλουτοκρατίας για να μην αφήσουν τίποτα όρθιο και να οδηγήσουν τις εργαζόμενες μάζες σε συνθήκες εργασιακού και κοινωνικού μεσαίωνα.
Το νομοσχέδιο, ανάμεσα στα άλλα: ανεβάζει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, καταργεί – περιορίζει τις πρόωρες συντάξεις, αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για τις μητέρες με ανήλικα παιδιά κατά πέντε χρόνια.
Το ίδιο και για πολλές άλλες κατηγορίες αντρών και γυναικών από 2 έως 5 χρόνια.
Μειώνει τις συντάξεις μέχρι και 40% για όσους αποχωρούν πρόωρα και τις επικουρικές στο 20% της κύριας σύνταξης.
Πρόκειται λοιπόν για μια αντιασφαλιστική λαίλαπα που γκρεμίζει καταχτήσεις και δικαιώματα πολλών δεκαετιών. Απαραίτητος συνεπώς ο λαϊκός ξεσηκωμός, όπου ο εργαζόμενος λαός θα εκφράσει τη συσσωρευμένη οργή του στο πεδίο του ταξικού αγώνα και στην απεργία στις 19 Μάρτη να διατρανώσει τη θέλησή του για να μην περάσει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο.

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο την επίθεση της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό. Το νομοσχέδιο είναι πλέον έτοιμο στα συρτάρια του υπουργείου. Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο κατά την οποία προσπαθούσε να μας πείσει ότι το ασφαλιστικό σύστημα βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και τα ταμεία δεν αντέχουν πλέον να δώσουν συντάξεις, μετά από μια περίοδο υποτιθέμενου διαλόγου (για να δώσουν και μια επίφαση δημοκρατικότητας) μας λένε ότι ήρθε η ώρα της σκληρής αλήθειας.
1. Συγχώνευση Ταμείων. Δηλαδή εξίσωση προς τα κάτω στις συντάξεις και απαλλαγή των εργοδοτών από τα χρέη τους.
2. Κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων με προφανή στόχο την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών (μητέρων με ανήλικα παιδιά) μέχρι και 12 χρόνια. Επίσης δραματική μείωση στο ποσό της πρόωρης σύνταξης ώστε να είναι αποτρεπτικό για κάποιον να την επιλέξει.
3. Μείωση των συντάξεων. Δε φτάνει ο νόμος Ρέππα (ΠΑΣΟΚ) που αρχίζει να εφαρμόζεται και μειώνει σταδιακά το ποσοστό της σύνταξης. Ετοιμάζουν μέσω της συγχώνευσης των ταμείων περαιτέρω μειώσεις, όπως και δραστική μείωση των επικουρικών.
4. Εθελούσια παραμονή στην εργασία. Ουσιαστικά με τις μειώσεις στις συντάξεις η εθελούσια παραμονή στην εργασία γίνεται κάτι περισσότερο από υποχρεωτική.
5. Αναθεώρηση των ΒΑΕ. Δηλαδή πετσόκομμα των βαριών-ανθυγιεινών. Δεν αρκούν δηλαδή οι εκατοντάδες θάνατοι από εργατικά ατυχήματα, οι χρόνιες ασθένειες πολλών εργαζομένων λόγω των συνθηκών εργασίας, θέλουν να περιορίσουν τα ΒΑΕ και σε μια πορεία να τα καταργήσουν.
Σε κάθε περίπτωση, δηλαδή, ο εργαζόμενος θα πληρώσει τη νύφη. Αποκρύπτουν το γεγονός ότι όλα τα χρόνια κατέκλεψαν τα ταμεία και έπαιξαν στον τζόγο τα αποθεματικά τους. Αποκρύπτουν τις διαγραφές χρεών του κεφάλαιου, τη συστηματική μη καταβολή εισφορών από το ίδιο το κράτος, τη γιγάντωση της μαύρης - ανασφάλιστης εργασίας.
Δεν πρέπει να έχουμε καμιά αυταπάτη. Στόχος της κυβέρνησης και των εργοδοτών κατ’ επιταγήν της ΕΕ αλλά και με την ουσιαστική συμφωνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι άλλος από το γκρέμισμα της κοινωνικής ασφάλισης και τη διαμόρφωση των όρων για την είσοδο ιδιωτών και στον τομέα αυτό. Κεντρική επιλογή είναι η κατάργηση της κοινωνική ασφάλισης ως καθολικό δικαίωμα, η απαλλαγή του κράτους από την υποχρέωση της ασφάλισης και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και μετατροπή της σε ατομική υπόθεση του καθενός.
Κυβέρνηση και εργοδοσία τα τελευταία χρόνια με την πολιτική τους (ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων, κατάργηση οκταώρου, κατάργηση πλήρους και σταθερής εργασίας, απολύσεις, παρατεταμένη λιτότητα, προσπάθεια κατάργησης των ΣΣΕ) έχουν φέρει τον κόσμο της δουλειάς σε απόγνωση, επιδιώκοντας την πλήρη αποσυγκρότηση της εργατικής τάξης και με το φόβητρο της απόλυσης και της ανεργίας προσπαθούν να έχουν τον εργαζόμενο στη γωνία.
Όμως από τη μεριά των εργαζομένων δόθηκε βροντερή απάντηση με τις δύο απεργιακές κινητοποιήσεις 12 Δεκέμβρη και τις 13 Φλεβάρη. Με εντυπωσιακές συγκεντρώσεις και μαζική συμμετοχή στην απεργία, απαίτησαν να μην περάσουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα.
Τώρα είναι η ώρα της συνέχισης του αγώνα. Δεν πρέπει να υπάρξει ούτε μια μέρα χαμένη μέχρι την προκήρυξη της επόμενης απεργίας. Η αδράνεια των ηγεσιών ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ είναι χαρακτηριστική. Ο αγώνας αυτός πρέπει να είναι συνεχής. Γι’ αυτό σήμερα είναι απαραίτητο να ξαναβγούμε όλοι στους δρόμους. Να απαιτήσουμε:
Να μην περάσει το νομοσχέδιο που καταργεί τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα
• Όχι στην ενοποίηση των ταμείων
• Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ (Ρέππα, Σιούφα)
• Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις
• Πλήρης και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους




ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
ΤΡΙΤΗ 11 ΜΑΡΤΗ, 6 μμ, ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ


Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ & Δημοτικών Επιχειρήσεων ν. Θεσ/νίκης
Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Δήμου Καλαμαριάς
Σύλλογος Εργαζομένων Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσ/νίκης
Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Θεσ/νίκης & Β.Ε.
Γ΄ Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α’θμιας

Μέλη Δ.Σ. των : Α΄ΕΛΜΕ-Θ – Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α’θμιας «Αριστοτέλης» - Σωματείο εργαζομένων στις Κλινικές – Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας – Σύλλογος Εργαζομένων στο Ψυχολογικό Κέντρο Β.Ε. – Σύλλογος Εργατοϋπαλλήλων στον επισιτισμό – Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου

2 Μαρ 2008

Μνήμες Χούντας κι όχι μόνο

Στις 8 και 11 Φεβρουαρίου στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης εκδικάστηκε η μήνυση για «συκοφαντική δυσφήμιση», που κατέθεσε ο βασανιστής της Χούντας και δολοφόνος του αγωνιστή Γιάννη Χαλκίδη, συνταξιούχος αστυνομικός Αντώνης Λεπενιώτης, ενάντια στον αγωνιστή-πολιτικό κρατούμενο Νάντη Χατζηγιάννη, αυτόπτη μάρτυρα της δολοφονίας του Χαλκίδη και θύμα βασανισμού από τον κατήγορο αστυνομικό. Σε μια έντονα φορτισμένη από τις μνήμες του χουντικού παρελθόντος και άκρως συγκινητική ατμόσφαιρα, με την παρουσία δεκάδων αγωνιστών ενάντια στη Χούντα κι άλλων δημοκρατών, μέσα κι έξω από την αίθουσα, ο κατηγορούμενος αθωώθηκε ομόφωνα.
Για την ιστορία, ο αγωνιστής Χατζηγιάννης αναγνώρισε το Σεπτέμβριο του 2004 μέσα στο λεωφορείο του ΟΑΣΘ τον βασανιστή του και δολοφόνο του Χαλκίδη, πρώην αστυνομικό και δίκαια ξέσπασε δημόσια εναντίον του. Ας σημειωθεί ότι στη δίκη ενεπλάκη το όνομα του Λεπενιώτη και με την υπόθεση της δολοφονίας του βουλευτή της ΕΔΑ Τσαρουχά. Ακολουθεί μήνυση του Λεπενιώτη για «συκοφαντική δυσφήμιση», αποδεικνύοντας ότι δεκαετίες μετά την πτώση της Χούντας, τα ανθρωπόμορφα όργανα της, έχουν το θράσος και την άνεση να σέρνουν τα θύματα τους, αγωνιστές της Αντίστασης στα δικαστήρια. Ο κατήγορος βασανιστής ποτέ δεν δικάστηκε για τα εγκλήματα του, γιατί είχαν παραγραφεί. Για τους νεώτερους αξίζει να αναφερθεί ότι με τη μετατροπή του «διαρκούς εγκλήματος» της Χούντας σε «στιγμιαίο» και την κοροϊδία της «αποχουντοποίησης», με σκανδαλώδεις αποφάσεις της τακτικής δικαιοσύνης βασανιστές απαλλάχθηκαν ή δικάστηκαν σε συμβολικές και εξαγοράσιμες ποινές. Εκατοντάδες μηνύσεις για βασανιστήρια απερρίφθησαν σαν «εκπρόθεσμες». Τα βασανιστήρια χαρακτηρίστηκαν σαν «υπερβάλλοντας ζήλος», κάτι που επαναλήφθηκε και πρόσφατα με τον βασανιστή αρχιφύλακα του τμήματος Ομονοίας. Κανείς στρατοδίκης ή δικαστικός, κανείς πολιτικός συνεργός της δικτατορίας δεν διώχθηκε, αντίθετα πολύ βασανιστές παρασημοφορήθηκαν και συνταξιοδοτήθηκαν.
Στην Ελλάδα των «Ελλήνων Χρυσαυγητών», της «ζαρτινιέρας», των βασανιστών της Ομόμοιας, «ο αγώνας της μνήμης εναντίον της λήθης, δεν είναι παρά ο αγώνας της ελευθερίας εναντίον της τυραννίας», όπως εύστοχα τονίζει, με την ευκαιρία της δίκης, σ’ ανακοίνωση του ο «Σύνδεσμος Φυλακισθέντων-Εξορισθέντων Αντιστασιακών (1967-74).
«Αυτός είναι ο δολοφόνος του Χαλκίδη και ο προσωπικός βασανιστής μου», φώναξε στην απολογία του ο Νάντης Χατζηγιάννης, υποδεικνύοντας τον αστυνομικό Αντώνη Λεπενιώτη. Μια κραυγή, ένα ξέσπασμα, που ελλοχεύουν κοντά στα άλλα και την αγωνία ενός λαού για τα πρόσφατα γεγονότα στη συγκέντρωση των Χρυσαυγητών στην Αθήνα και ταυτόχρονα την αδιαπραγμάτευτη θέληση του, τη διατράνωση της πάλης του, έτσι ώστε «να μην περάσει ο Φασισμός».

Πρωτοβουλία Δράσης για το Ασφαλιστικό

Δυτικές Συνοικίες Θεσσαλονίκης


Μια νέα απάντηση, ένα νέο ράπισμα έδωσαν οι εργαζόμενοι κι οι άνεργοι με τη μεγαλειώδη συμμετοχή τους στην απεργία της 13ης του Φλεβάρη και τις διαδηλώσεις πανελλαδικά. Τα μέλη της «Πρωτοβουλίας Δράσης για το Ασφαλιστικό» στις «Δυτικές Συνοικίες της Θεσσαλονίκης», όλον τον προηγούμενο διάστημα είχαν κηνητοποιηθεί για την επιτυχία της απεργίας και της διαδήλωσης, παρεμβαίνοντας με μπροσούρα, τετρασέλιδο, αφίσες και αεροπανό στις γειτονιές τους. `Ετσι σύμφωνα με το σχεδιασμό που είχε προγραμματιστεί από την ολομέλεια της επιτροπής παρέμβηκαν στην Ξηροκρήνη, Αμπελόκηπους, Πολίχνη, Σταυρούπολη, Κορδελιό και Εύοσμο.
Την Κυριακή 10 του Φλεβάρη η επιτροπή πραγματοποίησε στους Αμπελόκηπους κεντρική Εκδήλωση – Συζήτηση για το Ασφαλιστικό καλώντας τους εργαζόμενους-ανέργους των Δυτικών Συνοικιών να παραβρεθούν και με την παρουσία τους να διατρανώσουν την απόφαση τους για να μην περάσουν τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης, για να καταργηθούν οι νόμοι Σιούφα και Ρέππα. Στην εκδήλωση αναπτύχθηκε μια γόνιμη συζήτηση πάνω στις τελευταίες εξελίξεις για το ασφαλιστικό και ιδιαίτερα για την αναγκαιότητα που υπάρχει να παραμείνει στη σημερινή συγκυρία, η αιχμή πάλης των εργαζομένων, απέναντι στη συνολική επίθεση της κυβέρνησης και του κεφάλαιου. Συνάμα επιχειρήθηκε ένας πρώτος απολογισμός της μέχρι τώρα ολιγόμηνης δράσης της Πρωτοβουλίας.
Ακόμη μέλη της επιτροπής στήριξαν τις παρεμβάσεις της κεντρικής «Πρωτοβουλίας Κοινής Δράσης Εργαζομένων-Ανέργων-Νέων για τη μάχη του Ασφαλιστικού» και συμετείχαν με την παρουσία τους και με παρέμβαση ομιλητού στην κεντρική της εκδήλωση στις 2 Φλεβάρη.
Η Επιτροπή μας συνεχίζοντας τις δραστηριότητες της στις γειτονιές της Δυτικής Θεσσαλονίκης καλεί τους εργαζόμενους να συνεχίσουν ακόμα πιο δυναμικά, τον δίκαιο αγώνα τους, να ενισχύσουν την κοινή δράση όλων μας και με τη παρουσία τους στις απεργίες και διαδηλώσεις, να δώσουν μιαν ισχυρή, μαζική κι αγωνιστική απάντηση στα αντιλαϊκά σχέδια Κεφάλαιου- Κυβέρνησης. Να αντιτάξουν ακόμα, σ’ όλους αυτούς που στους κόλπους του κινήματος θεωρούν ότι το ασφαλιστικό έχει κριθεί και σπέρνουν τη συνδιαλλαγή και την ηττοπάθεια, την κοινή τους πεποίθηση ότι πρέπει και μπορούμε να νικήσουμε.