Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

24 Σεπ 2011

Όχι στην έκδοση της Γκιουλαφερίτ Ουνσάλ στη Γερμανία!
Να της δοθεί πολιτικό άσυλο στη χώρα μας!

Παρασκευή, 23.9.2011
Το ΚΚΕ(μ-λ) καταγγέλλει τη σημερινή απόφαση του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία η Τουρκάλα αγωνίστρια και συνδικαλίστρια Γκιουλαφερίτ Ουνσάλ εκδίδεται στη Γερμανία.
Η Γκιουλαφερίτ Ουνσάλ - από τα ιδρυτικά μέλη, του Συνδικάτου Δημοσίων Υπαλλήλων της Άγκυρας - μεταφέρθηκε σήμερα σιδηροδέσμια στο ανώτατο δικαστήριο όπου είχε προσφύγει, μετά την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών στις 9/8 για έκδοσή της στη Γερμανία.
Είχε συλληφθεί, στις 8/7 στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με ένταλμα των γερμανικών αρχών, με το οποίο κατηγορείται για διακίνηση πολιτικών εντύπων, καμπάνιες για φυλακισμένους και άλλες πολιτικές δραστηριότητες!!! Ένταλμα που εκδόθηκε μάλιστα, 8 χρόνια μετά!
Η απόφαση αυτή, πάρθηκε, παρά το γεγονός πως βρισκόταν από τις 26/8 σε απεργία πείνας στις φυλακές Διαβατών. Παρά τα δεκάδες ψηφίσματα και κινήσεις αλληλεγγύης από σωματεία, συνδικάτα, συλλόγους, συλλογικότητες, κόμματα και οργανώσεις. Παρά το γεγονός πως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο σε βάρος της για τέλεση «αξιόποινων πράξεων». Παρά το γεγονός ότι η διαδικασία της εκδίκασης της στο Εφετείο χαρακτηρίστηκε από απαγορεύσεις καταθέσεων μαρτύρων υπεράσπισης. Με την απόφαση αυτή στοχοποιείται και ποινικοποιείται η ίδια η πολιτική δράση!
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το σύνολο της πολιτικής διαχείρισης του συστήματος της εκμετάλλευσης, αυτοί που διεξάγουν καθημερινά μια χωρίς προηγούμενο άγρια επίθεση απέναντι στο λαό μας, σύμφωνα με τις επιταγές της Τρόικας και του ΔΝΤ, «έπρεπε» να ευθυγραμμισθούν και να συμμορφωθούν απόλυτα με τις απαιτήσεις του γερμανικού ιμπεριαλισμού και σε αυτό το ζήτημα.
Η έκδοσή της, στη Γερμανία, ανοίγει το δρόμο για την παράδοσή της στα χέρια του τουρκικού αντιδραστικού καθεστώτος. Παρά τις σοβαρές αντιθέσεις τους, οι άρχουσες τάξεις σε Ελλάδα και Τουρκία, αλλά και τα ιμπεριαλιστικά τους αφεντικά, συνεργάζονται αγαστά όταν έχουν απέναντί τους, τους ίδιους τους λαούς τους και τους λαϊκούς αγωνιστές.
Καλούμε τον ελληνικό λαό να ακυρώσει στην πράξη αυτήν την απόφαση. Να υπερασπιστεί τη ζωή και να απαιτήσει την άμεση απελευθέρωση της Τουρκάλας αγωνίστριας!


22 Σεπ 2011

Τι χρειάζομαι για να εξεγερθώ

Δεν χρειάζεται κανείς να μείνει άνεργος, άστεγος ή να είναι καταχρεωμένος. Η φτώχεια έτσι κι αλλιώς απλώνεται στη χώρα. Δεν χρειάζεται να γίνει κανείς πολιτικός επιστήμονας ή οικονομολόγος με ειδίκευση στη διεθνείς σχέσεις. Αντιμετωπίζουμε μια καπιταλιστική κρίση με βάθος χρόνου που απαιτεί έναν καινούργιο εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα, με μια σκοτεινιά διαφορετική από το παλιό μεσαίωνα, αυτόν που δεν εξυμνούσε τις «διεθνείς αγορές», την ΕΕ και το ΔΝΤ. Δεν χρειάζεται να έχει κανείς να γίνει στρατιωτικός για να καταλάβει ότι «εκλεκτοί» του ιμπεριαλιστικού και καπιταλιστικού κόσμου θα φτάσουν έως τα άκρα, στον πόλεμο, για να υπερασπιστούν τον «κόσμο τους», την κυριαρχία και τα προνόμιά τους. Εξάλλου, όλα αυτά συμβαίνουν κάθε μέρα, επιβεβαιώνονται καθημερινά, βιώνονται από εκατομμύρια ανθρώπους.
Αυτό που ωστόσο χρειάζεται, τουλάχιστον, είναι λαϊκό κριτήριο, αίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης, καθαρό μυαλό και καθαρή ψυχή ώστε να διαχωριστούμε από αυτούς που θεωρούν τη φτώχεια, την ανεργία, τις απολύσεις απλά λέξεις στο λεξικό ή νούμερα στατιστικών αναλύσεων. Χρειάζεται και κάποια τεκμηριωμένη… πίστη ότι ο κόσμος και οι κοινωνία μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο.

Νομοσχέδιο καταστροφής των ταξιτζήδων

Το νομοσχέδιο που παρουσίασε ο Ραγκούσης για τα ταξί είναι ό,τι χειρότερο έχει εμφανιστεί μέχρι τώρα και αιφνιδίασε τον κλάδο. Είναι ίσως η πρώτη περίπτωση που ξεκάθαρα δηλώνεται η καταστροφή ενός μικροαστικού στρώματος προς όφελος του κεφαλαίου, χωρίς μεταβατικές περιόδους, χωρίς καν μία ρύθμιση που να αφήνει χαραμάδα έστω και κάποιας ελπίδας ότι μπορεί κάποιος να τη γλιτώσει.
Το κυρίαρχο είναι βέβαια η ίδρυση ανώνυμων εταιρειών και ΕΠΕ, οι οποίες ναι μεν υπήρχαν θεσμοθετημένες από το 2003, ναι μεν αυτό προβλεπόταν και από το προεδρικό διάταγμα του Ρέππα, παράλληλα όμως με τους συνεταιρισμούς (ραδιοταξί) και την ατομική ιδιοκτησία, αφήνοντας τη «ρύθμιση της αγοράς» στον ανταγωνισμό. Τώρα με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα καταργείται κάθε άλλη μορφή πλην ΑΕ και ΕΠΕ.

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ! (Θέλω δεν θέλω!)

Δεν πληρώνω την ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ, τον ΟΤΕ (την ώρα που πρέπει)!
Τις ασφάλειες των αυτοκινήτων (ΙΧ και ΤΑΞΙ).
Τον ΦΠΑ στην εφορία.
Την εφορία γενικώς.
Τα καταναλωτικά δάνεια.
Ούτε φυσικά το στεγαστικό!
Και βέβαια πολύ αμφιβάλλω αν θα πληρώσω και τα χαράτσια που έρχονται.
Και δεν πληρώνω γιατί δεν πληρωνόμαστε! Πολύ απλό!

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Τι έχεις Γιάννη; Τι είχα πάντα…

Γέλασε ο κάθε πικραμένος με τον κατάλογο μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση. Μια απλή ανάγνωση πείθει και τον πιο άσχετο ότι πρόκειται για οφειλές-φαντάσματα που τα περισσότερα δεν πρόκειται ποτέ να εισπραχθούν. Στον κατάλογο φιγουράρουν 6.000 νομικά πρόσωπα (ΑΕ, ΕΠΕ κ.λπ.) που χρωστάνε στο Δημόσιο 30,92 δισ. Ευρώ, από τα οποία τα 17,4 δισ. είναι η βασική οφειλή και τα υπόλοιπα είναι προσαυξήσεις. Από αυτά τα 30,92 δισ. αναμένεται να εισπραχθούν (αν εισπραχθούν) κάποια φραγκοδίφραγκα μιας και ο κατάλογος αφορά κυρίως ελλειμματικούς δημόσιους φορείς (ΟΣΕ, ΟΑΣΑ κ.λπ.), προβληματικές επιχειρήσεις της δεκαετίας του ’80 (Μινιόν, Πειραϊκή Πατραϊκή κ.λπ.), αθλητικές εταιρείες (ΠΑΕ ΑΕΚ, ΚΑΕ ΠΑΟΚ κ.λπ.), χρεοκοπημένες επιχειρήσεις (ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ, Νέο Κανάλι, Θεμελιοδομή) και μεγάλες εταιρείες που έχουν ήδη βάλει λουκέτο εδώ και χρόνια (Ολυμπιακή Αεροπορία, «ΓΡΑΜΜΗ» του Κοσκωτά, Τράπεζα Κρήτης κ.λπ.).

ΑΙΓΥΠΤΟΣ: μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις λαού και νεολαίας
Η περιοδεία Ερντογάν ενισχύει την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο

Η Αίγυπτος στο διάστημα αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς επικαιρότητας για δύο λόγους: για τις δυναμικές κινητοποιήσεις λαού και νεολαίας και για τη σχεδόν ταυτόχρονη επίσκεψη Ερντογάν.
Οσο συμπτωματικά και να μοιάζουν τα γεγονότα αυτά, αντικειμενικά και αναγκαστικά συσχετίζονται. Οι πολιτικές εξελίξεις στην Αίγυπτο, που ξεκινούν με την πτώση Μουμπάρακ, σε συνδυασμό με την τουρκική πολιτική έντασης με το Ισραήλ δημιουργούν ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής.
Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια ήδη ταραγμένη, και από κάθε άποψη, περίοδο αλλά ειδικότερα και σε μια περιοχή όπου η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει ρευστή και απροσδιόριστη τόσο εξαιτίας της δυναμικής εμφάνισης στο προσκήνιο των λαϊκών μαζών όσο και από τα ιμπεριαλιστικά παιχνίδια που εξυφαίνονται στις νέες αυτές συνθήκες. Ωστόσο, είναι δύσκολο να καθοριστούν όλες οι παράμετροι της πολιτικής των ισορροπιών στην περιοχή αυτή σήμερα στο βαθμό που το έντονα ασταθές περιβάλλον που προέκυψε από τις λαϊκές εξεγέρσεις εξακολουθεί να έχει σε πρώτο πλάνο και αρκετά νωπά τα βαθύτερα μηνύματα που δημιούργησε αυτή η κίνηση των μαζών. Το βέβαιο είναι πως όλοι σπεύδουν να επωφεληθούν από τα ρήγματα που δημιουργούνται (ιμπεριαλιστές και όχι μόνο).

20 Σεπ 2011

Το κτήνος και οι ανθρωποθυσίες

Μπορεί οι αναγνώστες μας να μην εκπλήσσονται εύκολα από τέτοιου είδους αποκαλύψεις, αλλά άλλο πράγμα είναι τα λόγια και άλλο πράγμα οι αριθμοί. Προχθές δημοσιεύτηκαν τα επίσημα στοιχεία για τη φτώχεια στις ΗΠΑ, που εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς, και έδειξαν ανάγλυφα το αληθινό πρόσωπο της καπιταλιστικής κρίσης και τα πραγματικά θύματά της.
Ο αριθμός των Αμερικανών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας έφτασε στον αριθμό ρεκόρ των 46,2 εκατομμυρίων το 2010, νούμερο-ρεκόρ εδώ και 52 χρόνια, από τότε που άρχισε δηλαδή να καταγράφεται πανεθνικά αυτή η κατηγορία ανθρώπων. Αυτό σημαίνει πως αυτά τα εκατομμύρια των Αμερικανών ζούνε με ένα μέσο ετήσιο εισόδημα 16.400 ευρώ για ένα τετραμελές νοικοκυριό στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Οι συλλογικές συμβάσεις στο απόσπασμα

Τελικά, ο μισθός των εργαζόμενων παύει να αποτελεί προϊόν συλλογικής διαπραγμάτευσης και περνάει στα χέρια του κεφαλαίου, των επιχειρήσεων να αποφασίζουν πόσο μισθό και μεροκάματο θα παίρνουν οι εργαζόμενοι. Το κεφάλαιο θα αποφασίζει και θα διατάζει, θα απειλεί και θα εκβιάζει με απόλυση τον εργαζόμενο να συνάψει ατομική σύμβαση σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τις ορέξεις των επιχειρήσεων. Αυτό το κεφάλαιο ήδη το κάνει παράνομα και στο εξής θα το κάνει σύμφωνα και με τον νόμο. Η κυβέρνηση για λογαριασμό του κεφαλαίου και των τροϊκανών αφεντικών της, χωρίς περιστροφές, και με βιασύνη θα λέγαμε, προχωρά στην πλήρη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Αφαιρεί τη δυνατότητα των εργαζομένων συλλογικά να διαπραγματευτούν την αμοιβή τους, το ποσό δηλαδή που ο εργαζόμενος θα πουλήσει την εργατική του δύναμη. Αυτή τη δυνατότητα την έχει αποκλειστικά το κεφάλαιο. Μετά τον αντεργατικό νόμο, τον περασμένο Δεκέμβρη, που καθιέρωσε τις ειδικές συμβάσεις με τις λεγόμενες εργασιακές επιτροπές σε επιχειρήσεις κάτω των 30 εργαζόμενων, στις οποίες εργάζεται το 25% των μισθωτών, τώρα προωθεί το κυβερνητικό επιτελείο νέα νομοθετική ρύθμιση.

Ο κόσμος της δουλειάς σε άμεσο κίνδυνο

Η περίοδος της παρατεταμένης λιτότητας στον λαό που κράτησε τρεις δεκαετίες έχει τελειώσει έτσι όπως τη γνωρίσαμε και τη ζήσαμε και αρχίζει μια νέα, αυτή της εξόντωσης του λαού μας. Ήδη ο κόσμος της δουλειάς και οι άνεργοι της χώρας βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο. Εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα και οδηγούνται με γρήγορους ρυθμούς σε πλήρη εξαθλίωση. Στο ένα εκατομμύριο έχουν φτάσει οι άνεργοι και από αυτούς παίρνουν ταμείο ανεργίας -450 ευρώ- λιγότεροι από 200.000, ενώ και οι μισοάνεργοι και αυτοί φτάνουν το ένα εκατομμύριο. Οι μισθοί των εργαζομένων έχουν μειωθεί πάνω από το 30% και με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων που προωθεί η κυβέρνηση και την αντικατάστασή τους με ατομικές συμβάσεις οι ήδη μειωμένοι μισθοί θα βυθιστούν στα επίπεδα του κατώτατου μισθού της ΓΣΕΕ των 751 ευρώ και στα 600 ευρώ για τους νέους κάτω των 25 ετών. Αυτό σημαίνει πως οι μισθοί το επόμενο διάστημα θα μειωθούν μέχρι και 70%.

Οι εργάτες της ΚΟΝΤΙ αγωνίζονται για το δικαίωμά τους στη δουλειά

Η εργοδοσία στο εργοστάσιο της ΚΟΝΤΙ (κατασκευάζει πάνελ και βρίσκεται στην Β' Βιομηχανική Περιοχή του Βόλου) μετά τις περσινές διαθεσιμότητες και τις εκβιαστικές απολύσεις προχωράει, όπως ανακοίνωσε η μητρική εταιρεία ArcellorMittal (από τα μεγαλύτερα μονοπώλια στο χάλυβα), σε σταμάτημα της παραγωγικής διαδικασίας επειδή, όπως λέει, έχει ζημιές και καλεί όλους τους εργαζόμενους να πάρουν ένα ποσό κοροϊδία 4.000 ευρώ (εκτός της αποζημίωσης) και να υπογράψουν τις απολύσεις τους. Για να το «σκεφτούν» οι εργαζόμενοι τους έβαλε και σε διαθεσιμότητα, πιέζοντάς τους με αυτόν τον τρόπο να υποταχτούν στις ορέξεις της και να τη «διευκολύνουν» στους χειρισμούς της.

19 Σεπ 2011

Κατάργηση της ατέλειας
Άλλο ένα χτύπημα στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών

Στον ορυμαγδό των μέτρων που έφερε το μεσοπρόθεσμο συμπεριλαμβάνεται και η κατάργηση της ατέλειας για την ταχυδρομική αποστολή των εντύπων σε συνδρομητές. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της κυβέρνησης, η τρόικα, υποτίθεται για την εξοικονόμηση χρημάτων που θα πάνε για την πληρωμή των ξένων τοκογλύφων, ζήτησε να διακοπεί η έκπτωση στα ταχυδρομικά τέλη που πληρώνουν τα έντυπα για τους συνδρομητές τους.
Αυτό το μέτρο σημαίνει απλά ότι τετραπλασιάζεται το ταχυδρομικό κόστος, δηλαδή για μια εφημερίδα όπως η Προλεταριακή Σημαία που τιμάται 1 ευρώ, μόνο η ταχυδρομική αποστολή θα στοιχίζει 1,27 ευρώ. Αν αναλογιστούμε ότι οι συνδρομητές είναι ουσιαστικά το βασικό έσοδο ενός πολιτικού εντύπου, καταλαβαίνουμε ότι ή θα πρέπει να τετραπλασιαστεί η ετήσια συνδρομή, σε εποχές οικονομικής ανέχειας, ή να διακοπεί η αποστολή σε συνδρομητές. Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για οικονομικό στραγγάλισμα.

Τα χαράτσια να επιστραφούν στους αποστολείς τους!

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, πιστός υπηρέτης του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου, πλήρως υποταγμένη στις διαταγές ΔΝΤ – ΕΕ – ιμπεριαλιστών, έχει εξαπολύσει μια λαίλαπα αντιλαϊκών–αντεργατικών μέτρων, χωρίς όρια και χωρίς τέλος. Μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου τερατουργήματος στις 28-29 Ιούνη με την αστυνομική βία και τρομοκρατία, τα ΜΑΤ και τα δακρυγόνα πάνω στους χιλιάδες απεργούς και σε όλους τους διαδηλωτές του Συντάγματος, ξεκίνησε τη φορολογική επιδρομή ενάντια στους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους αλλά και τους μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες.
Η «ειδική εισφορά αλληλεγγύης» που τόσο ξετσίπωτα ονομάζει τα νέα χαράτσια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι μία ακόμη αφαίμαξη στο εισόδημα του λαού, μετά τις μειώσεις μισθών, συντάξεων, επιδομάτων ανεργίας, μετά τις τεράστιες αυξήσεις σε είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, με τη φτώχεια, την ανεργία και την εξαθλίωση να γίνονται θηλιά που πνίγει την κάθε λαϊκή οικογένεια.

Αποπροσανατολισμοί απέναντι σε μια ξέφρενη αντιλαϊκή επίθεση

Σε έναν ακατάπαυστο αγώνα εξόντωσης των εργαζομένων έχει επιδοθεί η κυβέρνηση, κατ' εντολήν των ιμπεριαλιστών, που φέρνει ολοένα και ευρύτερα λαϊκά στρώματα στα όρια της φτώχειας και της ανέχειας.
Μέτρα-τρόμος-καταστολή δείχνει να είναι η τακτική που εφαρμόζει, οδηγώντας τον λαό σε επαναλαμβανόμενους αιφνιδιασμούς που, σε συνάρτηση με την κατάσταση της Αριστεράς, έχουν προκαλέσει στον κόσμο ένα διάχυτο πάγωμα και σοκάρισμα καθώς όλοι βλέπουν ότι αυτή η επίθεση δεν έχει τελειωμό.
Η ξεπουλημένη αυτή κυβέρνηση, την ίδια ώρα που διαβεβαίωνε ότι δεν θα πάρει νέα μέτρα εισπρακτικά και ότι οι αποκλίσεις από τον προϋπολογισμό θα... διευθετηθούν με την τρόικα πολιτικά, επιβάλλει νέους δυσβάστακτους φόρους και απολύσεις. Κάθε κατάκτηση, ακόμη και συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα, όπως η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, ποδοπατούνται, ενώ παράλληλα εξαγγέλλεται νέο κουτσούρεμα στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και ασφαλιστικές περικοπές. Τα σχολεία και τα νοσοκομεία βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση από τη μεταπολίτευση, ενώ επισπεύδεται το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και δημιουργούνται οι όροι για τη συγκέντρωση σε όλο και λιγότερα χέρια κάθε ελεύθερου επαγγέλματος και δραστηριότητας, εξωθώντας ακόμη περισσότερους μικρομεσαίους στην ανεργία και στην υποαπασχόληση.

Εργασιακή εφεδρεία
Πόσο «κομψά» μπορούν να πλασάρονται οι απολύσεις;

Χοντροκομμένος είναι αλήθεια ο όρος που σκαρφίστηκαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Κάποτε τους λέγανε εργαζόμενους «σε αναμονή» ή ακόμα και «εν δυνάμει» εργαζόμενους. Μ' αυτή την έννοια οι άνεργοι ήταν πάντα «έφεδροι». Σήμερα είναι απλά άνεργοι χωρίς -στην κυριολεξία- καμία απολύτως επιλογή-προοπτική.
Στο φουλ λοιπόν οι μηχανές που αλέθουν ανθρώπινες ζωές. Οι ιμπεριαλιστές πάτρωνες έχουν από καιρό διαμηνύσει ότι «απαιτούνται» άμεσα πάνω από 100.000 απολύσεις εργαζομένων στο Δημόσιο. Η ζούγκλα του ιδιωτικού τομέα, όπου κάθε εργαζόμενος είναι έρμαιο πλέον του απόλυτου διευθυντικού δικαιώματος του αφεντικού, πρέπει άμεσα να εφαρμοστεί και στο δημόσιο τομέα. Η κυβέρνηση και όλο το αστικό πολιτικό προσωπικό λυσσομανούν ασταμάτητα. Τι σόι ΠΑΣΟΚικός «σοσιαλισμός» θα είναι αυτός, χωρίς ισότητα... στις απολύσεις και την ανεργία.

18 Σεπ 2011

Παράνομη η αντιιμπεριαλιστική πάλη των λαών

Σε μία περίοδο που ο λαός και η νεολαία βιώνει με το χειρότερο τρόπο το βάθεμα της εξάρτησης της χώρας στα δεσμά του ιμπεριαλισμού, που αναζωπυρώνονται επικίνδυνοι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην ευρύτερη περιοχή και που το σύστημα επιλέγει να καταστείλει λαϊκούς και νεολαιίστικους αγώνες, έρχεται τώρα να δοθεί «δημοκρατική» απάντηση στο τι το σύστημα θεωρεί παράνομο και τι όχι.
Με απόφασή του το Μονομελές Πρωτοδικείο Λαμίας απέρριψε την αίτηση για ίδρυση συλλόγου, επειδή αναφέρεται στο καταστατικό του ότι ο σύλλογος θα δίνει απάντηση στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ.

Απόφαση του Γραφείου Σπουδάζουσας του ΚΚΕ(μ-λ) για τις φοιτητικές κινητοποιήσεις

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΓΣ - ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ
1. Το Γραφείο Σπουδάζουσας χαιρετίζει τις μαχητικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις των φοιτητών που με αποφασιστικότητα, πριν ακόμη τελειώσουν οι διακοπές, υιοθέτησε η συντριπτική πλειοψηφία των σχολών ΑΕΙ-ΤΕΙ ώστε να ανατραπεί ο σκοταδιστικός-ταξικός νόμος πλαίσιο που ψήφισε το σύνολο των αντιδραστικών δυνάμεων που διαφεντεύουν τις τύχες λαού και νεολαίας.
2. Οι εργαζόμενοι και η νεολαία βρίσκονται μπροστά σε έναν ταξικό πόλεμο εξάλειψης κάθε κατάκτησης και δικαιώματος εκ μέρους των ιμπεριαλιστών και του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου. Στόχος: εργαζόμενοι και κυρίως νεολαίοι χωρίς μέλλον, έτοιμοι να οδηγηθούν στα κάτεργα των «ζωνών εξαθλίωσης» που ετοιμάζει η κυβέρνηση να δωρίσει στους ιμπεριαλιστές. Υποσχόμενη μια προοπτική ανάμεσα στην εξαθλίωση και την επιβίωση, την απασχολησιμότητα και την ανεργία, τον ανταγωνισμό και την αλληλοϋπονόμευση.

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ
ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Κάθε μέρα που περνά γίνεται ολοένα και πιο φανερό πως για να ζωντανέψουν οι καταλήψεις, να σταθεροποιηθούν και να μαζικοποιηθούν παραπέρα οι συνελεύσεις δεν φτάνουν τα κόλπα και οι φαεινές, αλλά απαιτείται δουλειά ώστε να απαντηθεί το πολιτικό ζήτημα που απασχολεί το φοιτητόκοσμο. Είναι ο δύσκολος μα ο μοναδικός δρόμος, ώστε να σπάσει το ρεύμα της αντικατάληψης, που πολύ γρηγορότερα από προηγούμενα κινηματικά ξεσπάσματα της νεολαίας έχει αρχίσει να συγκροτείται. Είναι ο μόνος δρόμος ώστε ο φοιτητόκοσμος να μη γίνεται επιρρεπής στους εκβιασμούς της κυβέρνησης, της Διαμαντοπούλου, της ΔΑΠ, στους χειρισμούς της ΠΑΣΠ.
Και αυτήν τη δύσκολη, την παρατεταμένη μάχη που είναι αναγκαίο να δοθεί ώστε να συγκροτηθεί το κίνημα της νεολαίας δηλώνει πως δεν θέλει και δεν μπορεί να τη δώσει η ΚΝΕ και το ΜΑΣ με τη στάση τους στο κίνημα. Αντίθετα, κάνει φανερό όχι μόνο στους φοιτητές αλλά και στο σύστημα πως το ΚΚΕ δεν θέλει να συγκρουστεί με την πολιτική της κυβέρνησης και να τα σπάσει με την αστική νομιμότητα. Γι' αυτό δεν θέτει θέμα ανατροπής του νόμου, προτείνει δειλά καταλήψεις χωρίς να συμμετέχει στη ζωή των καταλήψεων, κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του ώστε να εκφυλίζει τις διαδικασίες του κινήματος με τη στάση του. Το ΚΚΕ ελπίζει να γυρίσει ο κόσμος σπίτι του, ώστε να κάνει προεκλογικό αγώνα χωρίς το «αγκάθι» του κινήματος. Το ΚΚΕ δεν δίνει τη μάχη για τη συγκρότηση του κινήματος και καλεί τον κόσμο που ήδη δίνει έναν αγώνα να πάει σπίτι του, να συνειδητοποιήσει τι γίνεται και να ψηφίσει στις επόμενες εκλογές ΚΚΕ.

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΘΗΝΑΣ

Στις σχολές της Αθήνας οι καταλήψεις συνεχίζονται, αλλά το ζητούμενο παραμένει η μαζικοποίηση των καταλήψεων και των διαδηλώσεων, την ίδια ώρα που η συμμετοχή των φοιτητών στις Γενικές Συνελεύσεις είναι αρκετά μεγάλη. Η στάση των διαφόρων δυνάμεων είναι η αναμενόμενη, με τις μάζες να καλούνται να προσπεράσουν επικίνδυνες λογικές και «εφήμερους» φίλους. Η ΔΑΠ, που μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα «έπαιζε» κατά τόπους τον αντιπολιτευτικό της ρόλο, στηρίζοντας ή συναινώντας στις κινητοποιήσεις, μετά και το πέρασμα της ΔΕΘ γύρισε στην αντικινηματική της λογική, προσπαθώντας να ανοίξει τις σχολές. Δεν μπορεί να κάνει και διαφορετικά μιας και η ΝΔ έχει ψηφίσει το νόμο πλαίσιο, αλλά και ο ίδιος ο νόμος συμφωνεί πλήρως με τις θέσεις της. Η ΠΑΣΠ, από την άλλη, συνεχίζει να συμμετέχει (όπου το έκανε) στις καταλήψεις, προσπαθώντας όμως να απεμπλακεί από αυτές με τον πιο «ανώδυνο» τρόπο, για να μπορέσει να μπει και αυτή (χωρίς να το χρεωθεί) στο μπλοκ της αντικατάληψης. Αυτό δείχνει άλλωστε και η γραμμή της για τη μη εφαρμογή του νόμου και όχι για ανατροπή του.

Δεν έχουμε λεφτά, δεν έχουμε βιβλία και ήρθε ο παπάς να δώσει ευλογία!

Αυτό το σύνθημα σχηματίστηκε ασυνείδητα στο μυαλό μου καθώς πήγαινα στον αγιασμό, την πρώτη μέρα του σχολείου. Με τους συμμαθητές μου το συζητήσαμε αν θα το φωνάζαμε, μεταξύ σοβαρού και αστείου, όμως τελικά, καθώς η νέα διευθύντρια είχε δημιουργήσει ένα κλίμα φόβου, δεν το φωνάξαμε. Παρ' όλα αυτά στις τάξεις σε αρκετούς πίνακες γράφτηκε αυτό το σύνθημα προκαλώντας έτσι πονοκέφαλο στη διευθύντρια η οποία ψάχνει τους γραφικούς χαρακτήρες μερικών «υπόπτων» μαθητών.
Το σκηνικό αυτό ίσως ακούγεται πολύ απλό όμως καθόλου έτσι δεν είναι. Σύνηθες πλέον θέμα συζητήσεων στα διαλείμματα είναι τι θα γίνει με τα βιβλία που δεν υπάρχουν και πότε θα κλείσουμε το σχολείο, ενώ δεν λείπουν συζητήσεις για όσα ακούγονται περί χρεοκοπίας και για τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια.

Δηλητήριο στη φλέβα

1
Σαν μαστουρώσεις με την καινούργια δόση, καλύτερο θα δεις τον κόσμο. Θα είναι πολύ πιο φτωχός, θα χορταίνει δεν θα χορταίνει κάθε μέρα το ψωμί, μα θα είναι όμορφος «όπως παλιά».
Στο πιο ζαχαρωμένο σου όραμα θα είσαι μια φανταχτερή πεταλούδα πάνω σ' ένα φυλλαράκι βασιλικού μιας τενεκεδένιας γλάστρας σε λαμπερή από πάστρα και χαμόγελα λαϊκή αυλή. Φυσικά, δουλειές στην πόλη και λεφτά στις τσέπες του λαού δεν θα υπάρχουν για δείγμα, όμως μέσα στη μαστούρα σου οι γείτονες θα καλημερίζονται με εγκαρδιότητα και θα είναι φίλοι, τα παιδιά τους θα παίζουν παρέα, τα μεγαλύτερα θα ερωτεύονται μεταξύ τους, θα τρέφονται από την αγάπη τους μέσα στην καλύβα (ώσπου να τις χάσουν και τις δυο, εσύ όμως την έξωση δεν θα τη δεις, ούτε τα χαστούκια, τον δικηγόρο της τράπεζας, τον μπάτσο, τις χειροπέδες).
Στη λιακάδα οι γέροι θα διαβάζουν την προχθεσινή εφημερίδα (ναι, θα δεις ότι θα κυκλοφορούν και εφημερίδες). Θα πεταρίσεις πάνω από τις αράδες της και με τα πεταλουδίσια μάτια σου θα διαβάσεις ένα δίστηλο για τις δίκες των αντιστασιακών. Θα απορήσεις με το παράδοξο πείσμα των κομμουνιστών, αλλά στο επόμενο πεταλούδισμά σου θα το 'χεις κιόλας ξεχάσει.

17 Σεπ 2011

Να ανακόψουμε τη βαρβαρότητα της εποχής
Να αντισταθούμε στην εξαθλίωση της ζωής μας
Να ξεσηκωθούμε, να επαναστατήσουμε

Τι «έκπληξη» λοιπόν μας φύλαγε η ΔΕΘ; Μα τι άλλο, ένα ακόμη μέτρο που θα «σώσει» τη χώρα. Μια νέα φοροεπιδρομή σαν συνέχεια της άγριας καταλήστευσης του λαού που έχει απογειωθεί εδώ και μερικά χρόνια και προετοιμαζόταν με διάφορες αφορμές και ευκαιρίες εδώ και δεκαετίες.
Φυσικά είχαν προηγηθεί πολλές ακόμη φοροεπιδρομές, πλαισιωμένες από ιδιωτικοποιήσεις, «απελευθερώσεις», μετατάξεις, συγχωνεύσεις, χαράτσια, ελαστικοποιήσεις εργασιακών σχέσεων και ό,τι άλλο μπορεί να επινοήσει το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο για να διευρύνει την κερδοφορία του, για να διαμορφώσει όρους ευνοϊκούς για τις ανταγωνιζόμενες μερίδες του, για να δώσει διέξοδο στην ιμπεριαλιστική επέκταση και την αναδιανομή αγορών και σφαιρών επιρροής. Και, βεβαίως, για να δυσχεράνει όσο περισσότερο μπορεί την κοινωνική και πολιτική θέση των εργαζόμενων και της εργατικής τάξης που είναι, και μπορούν κάτω από προϋποθέσεις να μπουν, εμπόδιο στη ληστρική μανία του καπιταλισμού και τη θηριωδία του ιμπεριαλισμού.
Οσοι πάλι, από την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και τη Θεσσαλονίκη, είχατε απορίες γιατί κινητοποιήθηκαν τόσες πολλές δυνάμεις καταστολής για μερικές χιλιάδες διαδηλωτές, που οι μισοί και πλέον δεν ήταν Θεσσαλονικείς, πήρατε μια χαρά τις «απαντήσεις» σας. Ηταν μια σαφής προειδοποίηση προς τους εκατοντάδες χιλιάδες φτωχούς, άνεργους, άστεγους, εξαθλιωμένους και σ' όσους πρόκειται να τους πλαισιώσουν σύντομα, να κάτσουν «φρόνιμα» και να αφήσουν την πολιτική «ηγεσία» ανενόχλητη, υπό την καθοδήγηση των ξένων συμμάχων της ΕΕ και του ΔΝΤ, να σώσει τη χώρα και να «περιορίσει» τα ελλείμματα για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία.
Από το πρωτοσέλιδο που κυκλοφορεί από σήμερα.Oλόκληρο εδώ

16 Σεπ 2011

Να τους γυρίσουμε πίσω τα χαράτσια!

Ο εργαζΟμενος λαΟς δεν χρωστΑει τΙποτα σε κανΕναν!
ΔιεκδικοΥμε δουλειΑ, μεροκΑματο, μισθΟ, σΥνταξη,
επΙδομα ανεργΙας, που να καλΥπτουν το κΟστος της ζωΗς
Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, υποταγμένη στις διαταγές ΔΝΤ-ΕΕ-ιμπεριαλιστών, έχει εξαπολύσει μία λαίλαπα αντιλαϊκών-αντεργατικών μέτρων, χωρίς όρια και χωρίς τέλος. Με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου τερατουργήματος στις 28-29 Ιούνη, με την αστυνομική βία και τρομοκρατία, τα ΜΑΤ και τα δακρυγόνα στους χιλιάδες απεργούς και σε όλους τους διαδηλωτές του Συντάγματος, άνοιξε νέος δρόμος για φορολογική αφαίμαξη των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των μικρών και μεσαίων επαγγελματιών.
Η «εισφορά αλληλεγγύης» και το «τέλος επιτηδεύματος», όπως εξοργιστικά ονομάζει τα νέα χαράτσια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και το «τέλος ακινήτων» που θα ενσωματωθεί στους λογαριασμούς της ΔΕΗ είναι μία ακόμη αφαίμαξη στο εισόδημα του λαού, μετά τις μειώσεις μισθών, συντάξεων, επιδομάτων ανεργίας, μετά τις τεράστιες αυξήσεις σε είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, με τη φτώχεια, την ανεργία και την εξαθλίωση να γίνεται θηλιά που πνίγει την κάθε λαϊκή οικογένεια.

13 Σεπ 2011

Οι απαντήσεις βρίσκονται μπροστά

Στο προηγούμενο φύλλο της ΠΣ είχαμε δημοσιεύσει το πρώτο μέρος του κειμένου αυτού (εδώ), το οποίο αποτελούσε και το πρώτο από τα πέντε -συνολικά- κεφάλαια.
Λόγω του μεγάλου μεγέθους του κειμένου, στο φύλλο αυτό δημοσιεύουμε αποσπάσματα από το πέμπτο κεφάλαιο που έχει τον τίτλο: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ (Οι απαντήσεις βρίσκονται μπροστά).
Ολόκληρο το κείμενο θα κυκλοφορήσει σε μπροσούρα, ενώ θα δημοσιευτεί και στην ιστοσελίδα της οργάνωσής μας www.kkeml.gr.

Ε. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
(Οι απαντήσεις βρίσκονται μπροστά)
Όπως ήδη αναφέρθηκε, αυτό που πριν απ’ όλα οφείλουμε να έχουμε καθαρό, είναι το τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε.
Και αυτό είναι η βαρβαρότητα του καπιταλιστικού ιμπεριαλιστικού συστήματος. Τις αντιδραστικές του επιδιώξεις. Την προώθηση, παγίωση των πιο εκμεταλλευτικών καταπιεστικών σχέσεων τόσο στο ταξικό όσο και στο διεθνές πεδίο. Ταυτόχρονα τους κινδύνους που συνεπάγονται για τους λαούς οι εξελίξεις στα πλαίσια του συστήματος. Η αναδιάταξη δυνάμεων που συντελείται σε συνθήκες γενικευμένης κρίσης και με όρους ενός όλο και πιο άγριου και ανεξέλεγκτου ανταγωνισμού. Αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι η όξυνση όλων των αντιθέσεων, η ένταση της ταξικής πάλης σε όλες τις μορφές και εκφράσεις της.

12 Σεπ 2011

ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΤΑΓΗΣ ΣΤΟ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΒΑΡΒΑΡΩΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Ανακοινωση Τυπου
Κυριακή 11 Σεπτέμβρη 2011
Μερικές πολύ ξεκάθαρες απαντήσεις επεφύλασσε η κυβέρνηση για όσους είχαν και την παραμικρή αμφιβολία για το χαρακτήρα των εξαγγελιών της στα εγκαίνια της φετινής ΔΕΘ.
Με τις σημερινές εξαγγελίες της, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έκανε άλλη μια δήλωση υποταγής στο ιμπεριαλιστικό κεφάλαιο και τα όργανά του (ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ) προκειμένου να μη χάσει την πολιτική τους στήριξη και εγκαινίασε ένα νέο κύκλο βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων, ξεκινώντας με το νέο βαρύτατο χαράτσι στους ιδιοκτήτες ακινήτων και -κυρίως- με όλα αυτά που θα σημάνει η επίσπευση κατά δύο μήνες της κατάθεσης του προϋπολογισμού για το 2012 και που, για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, απέφυγε να αναγγείλει τώρα.
Παράλληλα, με το χθεσινό αστυνομοκρατικό όργιο καταστολής, τις εκατοντάδες προσαγωγές και τις συλλήψεις, θέλησε να κάνει και μια επίδειξη πυγμής ενάντια στο λαό και σε όλους όσους θελήσουν να αμφισβητήσουν την πολιτική της και να αντισταθούν στην αντεργατική αυτή καταιγίδα.
Ωστόσο, η χθεσινή μεγάλη λαϊκή-εργατική κινητοποίηση, η μεγαλειώδης παρουσία της νεολαίας και του φοιτητικού κινήματος που παλεύει για την ανατροπή του εκτρωματικού νόμου-πλαισίου δείχνουν ότι το πνεύμα της αντίστασης και του αγώνα που όλους τους προηγούμενους μήνες πλημμύρισε τους δρόμους και της πλατείες όλης της χώρας είναι ζωντανό και ειναι αυτο που γεμιζει εμας με ελπιδα και αυτους με φοβο!
Το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ(μ-λ)

10 Σεπ 2011

Η δυσκολότερη σχολική χρονιά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο τίτλος αποτελεί τμήμα δήλωσης του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΔΒΜΘ, Κουλαϊδή. Πριν ένα χρόνο, η υπουργός Παιδείας Διαμαντοπούλου δήλωνε ότι η περσινή σχολική χρονιά θα ήταν η δυσκολότερη μετά την μεταπολίτευση. Και μόνο από τις δηλώσεις των παραγόντων του υπουργείου, γίνεται φανερό ότι για το νηπιαγωγείο, το δημοτικό, το γυμνάσιο, το λύκειο και το ΕΠΑΛ το ρολόι γυρίζει χρόνια πίσω. Τα σχολεία θα θυμίζουν όλο και περισσότερο αυτά των παππούδων μας.
            Μετά τη συγχώνευση-κλείσιμο 2.000 σχολείων την προηγούμενη χρονιά, χιλιάδες μαθητές όλων των βαθμίδων σε όλη τη χώρα θα μετακινούνται (;) από τον τόπο διαμονής τους μέχρι το σχολείο τους. Οι περσινές περιπτώσεις των απλήρωτων λεωφορειούχων και οι κινητοποιήσεις σε Σάμο, Χαλκιδική, Κιλκίς και αλλού που επέβαλαν τη συνέχιση της μεταφοράς μαθητών αποτελούν προμηνύματα για το τι θα συμβεί φέτος.

Νέο πειθαρχικό δίκαιο στο Δημόσιο

Μείωση προσλήψεων, φτωχολόγιο-μισθολόγιο, δεν θα μπορούσαν να πάνε ξεχωριστά από την αυστηροποίηση του πλαισίου λειτουργίας στο Δημόσιο. Αλλωστε, στο πρόσφατο παρελθόν η προοπτική και μόνο απεργιών στις εφορίες και η απειλή και μόνο από την ΑΔΕΔΥ παρεμπόδισης των εισπρακτικών μηχανισμών του κράτους αποτέλεσε για την κυβέρνηση και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κόκκινο πανί. Ετσι, προωθούνται αλλαγές τόσο στο πειθαρχικό δίκαιο όσο και στη σύνθεση του στελεχικού δυναμικού που θα κληθεί να το εφαρμόσει και οι οποίες ορίζουν πιο συγκεκριμένα μέτρα στην κατεύθυνση αυτή. Η αυστηροποίηση δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο μέσα από τον πιο σφιχτό έλεγχο του πειθαρχικού μηχανισμού απευθείας από το κράτος και σε όλο το φάσμα της ιεραρχίας (από τα πειθαρχικά συμβούλια έως τους προϊσταμένους αλλά και μέσω αυστηρότερων πειθαρχικών ποινών προς τους εργαζομένους).

Νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά
Το σύστημα προσφέρει νέα αδιέξοδα στο λαό

Στις αρχές Αυγούστου η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη πρόθεσή της να κατεβάσει νομοσχέδιο (ν/σ) για την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών. Σύμφωνα με το ν/σ, αποποινικοποιείται η χρήση χωρίς μάλιστα να έχει προσδιοριστεί για ποιες ουσίες και επιπλέον η προμήθεια και η κατοχή ναρκωτικών υποβιβάζεται σε πταίσμα.
Η ίδια κυβέρνηση που έχει τσακίσει με την πολιτική της τα τελευταία δύο χρόνια κάθε κατάκτηση του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας, από τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα έως και το δικαίωμα στην περίθαλψη, τη μόρφωση και την ασφάλιση, έρχεται τώρα να κατοχυρώσει το «δικαίωμα» στη χρήση ναρκωτικών!Μάλιστα, το ντύνει με εξαγγελίες για την καταπολέμηση της μάστιγας, την εύκολη πρόσβαση στη θεραπεία και τον εξορθολογισμό των ποινών για τη διακίνηση. Και για τη «φιλελεύθερη» και «εκσυγχρονιστική» ματιά της καταφέρνει να κερδίσει χειροκροτήματα και από τα αριστερά.
Οι στόχοι του ν/σ είναι ακριβώς οι ανάποδοι. Το σύστημα έχει αποφασίσει να προωθήσει τα ναρκωτικά στο λαό. Αυτός είναι και ο λόγος της αποποινικοποίησης της χρήσης και η ουσιαστική «ασυλία» κατοχής ναρκωτικών, δηλαδή η πιο εύκολη πρόσβαση της νεολαίας στις εξαρτησιογόνες-παραισθησιογόνες ουσίες.

Ζώνες σκλαβιάς των εργαζομένων απαιτεί το γερμανικό ιμπεριαλιστικό κεφάλαιο

Πολλές φορές από τις  στήλες αυτής της εφημερίδας έχουμε γράψει ότι δεν υπάρχει τέλος ούτε όρια στην επίθεση του κεφαλαίου στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζόμενων, με τελικό στόχο τη μετατροπή τους σε σύγχρονους σκλάβους, σε απλά εργαλεία της καπιταλιστικής παραγωγικής διαδικασίας.
Το αντεργατικό – αντιλαϊκό «οπλοστάσιο» που διαμορφώνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν θεωρείται επαρκές από το κεφάλαιο, και ιδιαίτερα το ξένο, για να προχωρήσει σε επενδύσεις στη χώρα. Απαιτούν με πολύ συγκεκριμένο σχέδιο τη μετατροπή ολόκληρων περιοχών της χώρας σε «οικονομικές ζώνες με ειδικό καθεστώς στο φορολογικό, εργασιακό και σχεδιαστικό δίκαιο» όπως προβλέπει το σχέδιο Ρόσλερ (αντικαγγελάριος και υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας) για την Ελλάδα. Το γερμανικό ιμπεριαλιστικό κεφάλαιο και η κυβέρνησή του (Μέρκελ), στα πλαίσια του ανταγωνισμού τους με τους υπόλοιπους ιμπεριαλιστές για την κυριαρχία σε χώρες και αγορές βρίσκονται σε συνεχή κινητοποίηση στα Βαλκάνια (επίσκεψη Μέρκελ) αλλά ταυτόχρονα αξιοποιούν τη κρίση χρέους στην Ελλάδα για να αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες διείσδυσης και κατοχύρωσης κυρίαρχου ρόλου στο οικονομικό, πολιτικό και γεωστρατηγικό επίπεδο. Το ομολογούν τα ίδια τα στελέχη τους όπως ο Άνσγκαρ Μπέλκερ, καθηγητής οικονομίας και διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας στο Βερολίνο, όπως γράφεται στο Βήμα της 31/7:

8 Σεπ 2011

Να μετατρέψουμε την οργή μας σε δύναμη πάλης

8 Σεπτέμβρη 2011
Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, νέοι και νέες
Ο εργαζόμενος λαός της χώρας μας βιώνει στις μέρες μας την αφιονισμένη επίθεση των αρπακτικών του κεφαλαίου ενάντια στα πιο στοιχειώδη, τα πιο ζωτικά του δικαιώματα. Την λυσσαλέα επιδρομή των σαρκοβόρων του ιμπεριαλισμού που αδίστακτα κομματιάζουν χώρες και κατασπαράζουν λαούς.
Οι πραγματικές αιτίες γι αυτό δεν βρίσκονται στην αδυναμία των παραγωγικών-οικονομικών δυνάμεων, να καλύψουν τις ανθρώπινες ανάγκες. Δεν οφείλονται στο υποτιθέμενο «χρέος» που δεν αποτελεί παρά ένα «λογιστικό» κατασκεύασμα για να εκβιάζονται και να ληστεύονται οι λαοί. Βρίσκονται στην ακόρεστη τάση του κεφαλαίου για κέρδη. Στην ακατάσχετη ροπή του ιμπεριαλισμού για επέκταση της κυριαρχίας του και κατοχύρωση του «δικαιώματος ληστείας».
Αυτή η επίθεση δεν έχει ούτε συγκυριακό ούτε παροδικό χαρακτήρα. Δεν αφορά μόνο την σημερινή γενιά αλλά και τις επόμενες. Έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια και στοχεύει στην διαμόρφωση ενός κόσμου, όπου ακόμη και το δικαίωμα στη ζωή των εργαζόμενων λαϊκών μαζών και της νεολαίας θα βρίσκεται στο έλεος των όρνεων του ιμπεριαλιστικού κεφαλαίου.
Αυτό τον κόσμο έρχεται να πλασάρει ο πρωθυπουργός στην Θεσσαλονίκη. Αυτήν τη κατεύθυνση υπηρετεί η κυβέρνησή του. Αυτή τη πολιτική στηρίζει συνολικά το πολιτικό προσωπικό του συστήματος.
Στην διαδήλωση του Σαββάτου δεν θα πάμε ούτε να απευθυνθούμε σ’ αυτούς, ούτε για να «συναντηθούμε» μαζί τους. Κανείς δεν περιμένει πλέον τίποτα από αυτούς τους θλιβερούς βαλέδες ενός αντιλαϊκού, βάρβαρου και ανελέητου συστήματος.
ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΘΑ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΜΕ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ. Θα πάμε επειδή αυτό που έχουμε να υπερασπίσουμε είναι πλέον το ίδιο το δικαίωμά μας στην ζωή και την ζωή των παιδιών μας. Επειδή η υπεράσπισή του μπορεί να είναι μόνο δική μας υπόθεση και κανενός άλλου.
Θα πάμε
  • Για να επιβεβαιώσουμε το πόσο πιο δυνατοί γινόμαστε όταν ενώνονται οι γροθιές μας.
  • Για να υψώσουμε φραγμό στα σχέδιά τους.
  • Θα πάμε για να συνενώσουμε τις διαθέσεις μας στην πορεία συγκρότησης στο Μέτωπο Αντίστασης και Πάλης των εργαζομένων και της νεολαίας.
 Θα πάμε για να ανοίξει ο δρόμος στην ολόπλευρη συγκρότηση των λαϊκών δυνάμεων, σαν απαράγραπτη προϋπόθεση, στην προοπτική της συνολικής αναμέτρησης του κόσμου της δουλειάς με την βαρβαρότητα του καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικού συστήματος.
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ! - ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!

7 Σεπ 2011

Για τη σύσκεψη του ΚΚΕ(μ-λ) στις 17-18 Σεπτέμβρη

Οπως έληξε η μεγάλη πολιτική και ταξική αναμέτρηση για το μεσοπρόθεσμο στο τέλος του περασμένου Ιούνη, άφησε πολλά «χρωστούμενα» σε βάρος του λαού. Οπως ήταν επίσης φυσικό, άνοιξαν κι άλλο οι ασκοί της άγριας επίθεσης σε βάρος των εργαζομένων, της εργατικής τάξης, του λαού. Το τέλος του περασμένου Ιούνη, όμως, κατά έναν ιδιόμορφο τρόπο, πέραν της πικρής γεύσης που άφησε, συνοδεύτηκε και από μια λαϊκή «υπόσχεση». Συνοδεύτηκε από μια ιδιότυπη λαϊκή «δέσμευση» που απευθυνόταν στους παράγοντες του συστήματος ότι πολύ σύντομα «θα τα ξανακάνουμε», συνοδεύτηκε από μια λαϊκή «υπενθύμιση» προς τους ισχυρούς ότι η αρνητική εξέλιξη του περασμένου Ιούνη όχι μόνο δεν θα αποτελέσει ταφόπλακα των λαϊκών αντιστάσεων, αλλά ένα ακόμα μάθημα, έστω απ’ την ανάποδη, που γρήγορα θα αφομοιωθεί από το λαό για να επανέρθει το σύστημα στο προσκήνιο με ψηλά το κεφάλι.
Ως ένα βαθμό, τα όσα επισημαίνονται αναδείχτηκαν λίγες βδομάδες μετά την ψήφιση του φρικαλέου Μεσοπρόθεσμου με βάση τη μεγάλη μάχη που έδωσαν οι ταξιτζήδες (ανάλογη της παλιότερης των φορτηγατζήδων) για να μην περάσουν τα σχέδια του μεγάλου κεφαλαίου στις μεταφορές και μετακινήσεις. Αναδείχθηκε ξανά η έκταση και το βάθος της αγριότητας της επίθεσης που είναι αποφασισμένο με διάφορα άλλοθι και ψευτοεπιχειρήματα να προωθήσει το σύστημα. Αναδείχθηκε για μια ακόμη φορά ότι το σύστημα, επειδή δεν έχει δυνατότητα «νομιμοποίησης» της επίθεσης στην κοινωνία, καταφεύγει μόνιμα στην άγρια καταστολή, την οποία επεκτείνει πέραν των μονίμων «αποδεκτών» και σε άλλα κοινωνικά στρώματα (μικρά και μεσαία), τροφοδοτώντας και μ’αυτόν τον τρόπο μέχρι και γενικευμένες κοινωνικές εκρήξεις.

6 Σεπ 2011

Πολιτική δορυφοροποίηση των δυνάμεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ γύρω από απόψεις για σοσιαλδημοκρατική διέξοδο από την κρίση!

Στο κείμενο θέσεων του συντονιστικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ διαβάζουμε: «[…] επιμένουμε ότι μέσα στη συνθήκη του λαϊκού ξεσηκωμού χρειαζόμαστε μια άλλη Αριστερά, πραγματικά αντικαπιταλιστική. Μια Αριστερά που θα εμπνευστεί από το λαϊκό ξεσηκωμό[...] Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θέλει να παίξει πρωτοπόρο ρόλο στη συγκρότηση της Αριστεράς που η εποχή απαιτεί, εποχή παροξυσμού της αστικής επίθεσης αλλά και ελπίδας που γεννιέται μέσα στις εξεγέρσεις.» Και ενώ και σωστά διαπιστώνεται πως χρειαζόμαστε μια άλλη Αριστερά που η εποχή απαιτεί, παρακολουθούμε μια πολιτική δορυφοροποίηση των δυνάμεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ γύρω από τις απόψεις ΣΥΡΙΖΑ-ΜΕΤΩΠΟΥ Αλαβάνου και τις αναζητήσεις τους για τη σοσιαλδημοκρατική διέξοδο από την κρίση που «απαιτεί» η εποχή μας!
Την επιταχυνόμενη προσέγγιση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στον ΣΥΡΙΖΑ διακρίνουμε και στον πυρήνα των απόψεων που διατυπώνονται και έχουν συμπυκνωθεί στο κείμενο θέσεων του Συντονιστικού αλλά και από τις μεταξύ τους φανερές και υπόγειες συνδιαλλαγές ομάδων, στελεχών και ηγεσιών. Η όσμωση των χώρων αυτών -που διαπαιδαγωγεί και τα μέλη τους ώστε να είναι έτοιμα για κάθε (και εκλογικό) ενδεχόμενο….– διεξάγεται ποικιλοτρόπως. Συνεργάζονται στο συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων και δραστηριοποιούνται από κοινού στην Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου (Ε.Λ.Ε), στην Κίνηση Αριστερών Οικονομολόγων και στο Αριστερό Βήμα Διαλόγου. Οι διεργασίες γίνονται κυρίως με το «Αριστερό Ρεύμα του ΣΥΝ» και το «Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής». Μάλιστα, το «Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής» πραγματοποίησε συναντήσεις με συνιστώσες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (ΝΑΡ, ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ).

Η δυσκολότερη σχολική χρονιά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο τίτλος αποτελεί τμήμα δήλωσης του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΔΒΜΘ, Κουλαϊδή. Πριν ένα χρόνο, η υπουργός Παιδείας Διαμαντοπούλου δήλωνε ότι η περσινή σχολική χρονιά θα ήταν η δυσκολότερη μετά την μεταπολίτευση. Και μόνο από τις δηλώσεις των παραγόντων του υπουργείου, γίνεται φανερό ότι για το νηπιαγωγείο, το δημοτικό, το γυμνάσιο, το λύκειο και το ΕΠΑΛ το ρολόι γυρίζει χρόνια πίσω. Τα σχολεία θα θυμίζουν όλο και περισσότερο αυτά των παππούδων μας.
Μετά τη συγχώνευση-κλείσιμο 2.000 σχολείων την προηγούμενη χρονιά, χιλιάδες μαθητές όλων των βαθμίδων σε όλη τη χώρα θα μετακινούνται (;) από τον τόπο διαμονής τους μέχρι το σχολείο τους. Οι περσινές περιπτώσεις των απλήρωτων λεωφορειούχων και οι κινητοποιήσεις σε Σάμο, Χαλκιδική, Κιλκίς και αλλού που επέβαλαν τη συνέχιση της μεταφοράς μαθητών αποτελούν προμηνύματα για το τι θα συμβεί φέτος.

Για τις εργατικές οικογένειες η ανεργία έχει γίνει εφιάλτης

Η εργατική τάξη, όλος ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία βρίσκονται όσο ποτέ άλλοτε αντιμέτωποι με τη μάστιγα της ανεργίας. Ολα τα στοιχεία δείχνουν πως τους επόμενους μήνες η ανεργία θα αυξηθεί περισσότερο, αφού χιλιάδες είναι αυτοί που απολύονται καθημερινά αυτή την περίοδο. Εχει γίνει ο καθημερινός εφιάλτης των εργατικών και λαϊκών οικογενειών.
Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) που ανακοινώθηκαν στις αρχές του Αυγούστου, το Μάη του 2011 οι άνεργοι έφτασαν τις 822.198 και σε ποσοστό το 16,6%. Τον αντίστοιχο μήνα του 2010 οι άνεργοι ήταν 602.000, αυξήθηκαν δηλαδή μέσα σε ένα χρόνο κατά 220.534 άτομα. Βέβαια, ο αριθμός των εργαζομένων που θα χάσουν τη δουλειά τους είναι ατελείωτος, αφού όλες οι εκτιμήσεις που δημοσιεύονται στον Τύπο αναφέρουν πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα προστεθούν στο στρατόπεδο της ανεργίας άλλοι 180.000 άνεργοι και θα φτάσουν συνολικά το 1.000.000. Να σημειώσουμε πως τα παραπάνω στοιχεία δεν παρουσιάζουν την πραγματική εικόνα της εφιαλτικής πραγματικότητας, καθώς, με βάση τα κριτήρια, όπως η ίδια η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει, δεν θεωρείται άνεργος κάποιος που έχει δουλέψει έστω και μια ώρα τη βδομάδα πριν από την καταγραφή.

Applebee's: Όταν οι εργαζόμενοι δάγκωσαν το μήλο! (συνέντευξη)

Τη στιγμή που τα αντιλαϊκά μέτρα διαδέχονται καταιγιστικά το ένα το άλλο και τα δικαιώματά μας, στο σύνολό τους, καταργούνται, η εργοδοτική ασυδοσία και η πλήρης εκμετάλλευση των εργαζομένων υπό την απειλή της ανεργίας θεριεύουν, αποδεικνύοντας περίτρανα για ποιον δουλεύει αυτό το σύστημα.
Η αλυσίδα εστιατορίων Applebee's έκλεισε τα καταστήματά της σε όλη την Ελλάδα, αφού πρώτα είχε φροντίσει οι εργαζόμενοι να μείνουν τρεις μήνες απλήρωτοι και αφού αρνήθηκε να καταβάλει τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις τους. Η οριακή κατάσταση στην οποία έχουν οδηγήσει το λαό οι πολιτικές της Τρόικας και του Μνημονίου δεν αφήνει χώρο για αυταπάτες και υποταγή. Έτσι, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να μπουν στο δρόμο του αγώνα και να διεκδικήσουν όλα όσα τους ανήκουν. Συναντήσαμε και μιλήσαμε με έναν από τους εργαζόμενους στο Applebee's στη Θεσσαλονίκη και μεταξύ άλλων μας είπε:

5 Σεπ 2011

Οχι στην έκδοση της τουρκάλας αγωνίστριας Γκιουλαφερίτ Ουνσάλ στη Γερμανία!

Η Γκιουλαφερίτ Ουνσάλ είναι μια τουρκάλα αγωνίστρια, εργαζόμενη ως πολεοδόμος από το 1992 στο Δημαρχείο της Αγκυρας, με έντονη πολιτική, κοινωνική και συνδικαλιστική δράση. Ηταν από τα ιδρυτικά μέλη και πρόεδρος του Συνδικάτου δημοσίων υπαλλήλων της Αγκυρας (BEMSEN), έχει φυλακιστεί για τη δράση της μαζί με το σύζυγό της (1995-1997), ενώ το 1996 συμμετείχε στην απεργία πείνας μέχρι θανάτου, σε φυλακή της Αγκυρας. Το 1999 ζήτησε πολιτικό άσυλο στη Γερμανία, ενώ το 2001 επέστρεψε στην Τουρκία για να συνεχίσει τη δράση της. Υστερα από τη νέα σύλληψη του συζύγου της (Δεκέμβρης 2010), αναγκάστηκε να έρθει στην Ελλάδα, όπου ζήτησε πολιτικό άσυλο. Ενώ οι γερμανικές αρχές είχαν εκδώσει ένταλμα σύλληψης σε βάρος της, συλλαμβάνεται, στις 7 του Ιούλη, στη Θεσσαλονίκη. Οι «υπόνοιες για τρομοκρατική δράση», για την οποία την κατηγορεί το ένταλμα, αφορά καμπάνιες για φυλακισμένους, διακίνηση πολιτικών εντύπων και άλλες πολιτικές δραστηριότητες, που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα από τις 30/8/2002 ως τα τέλη του 2003. Η «απάντηση» των γερμανικών αρχών στο ερώτημα του εισαγγελέα του Εφετείου Θεσσαλονίκης γιατί το ένταλμα εκδοθηκε 8 χρόνια αργότερα, ήταν η… αλλαγή των ημερομηνιών της δράσης της, σε διάστημα που ξεκινά απ’ τα τέλη του 2003 και φτάνει μέχρι τις 8 Ιούλη του 2011, ενώ είχε ήδη συλληφθεί απ’ την ελληνική αστυνομία!!!

Πίσω απ’ την κατάργηση της ανωνυμίας των ιστοτόπων (blogs), στο στόχαστρο η διακίνηση των ιδεών

«Το διαδίκτυο θα πάψει να φιλοξενεί κουκουλοφόρους» (!!!), «…έχει καταντήσει εργαλείο μεταφοράς λάσπης και απειλών κατά της ζωής συμπολιτών μας», Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, στην «Επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της βουλής», στο πλαίσιο της ίδιας θεματικής που αφορούσε και την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων (δες διπλανό άρθρο). Ανακοίνωσε μάλιστα ότι συστάθηκε ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή, υπό τον αντιπρόεδρο του Σ.τ.Ε., Ράντο, η οποία μέχρι τα τέλη του Σεπτέμβρη θα πρέπει να έχει καταθέσει τις προτάσεις της με στόχο την «ταυτοποίηση των διαχειριστών των blogs, των χρηστών υπηρεσιών διαδικτύου, και τη διεύρυνση της λίστας των εγκλημάτων, που θα επιτρέπει την άρση του απορρήτου».
Με ποιο κριτήριο, άραγε, θα χαρακτηρίζεται ένα δημοσίευμα «υβριστικό», «απειλητικό», ακόμα και «εγκληματικό» ή «προτρεπτικό σε έκνομες δραστηριότητες»; Με το ίδιο κριτήριο σύμφωνα με το οποίο μπορεί να ποινικοποιηθεί η αφίσα, η προκήρυξη και η διακίνηση όλης εκείνης της πολιτικής φιλολογίας που θέτει σε κίνδυνο τόσο την καθημερινή πολιτική του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος και των κυβερνήσεών του όσο και το ίδιο αυτό το σύστημα και δουλεύει για την ανατροπή τους. Η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών μέσα στο λαό καταντά εξαιρετικά επικίνδυνη, γι' αυτούς που τον εκμεταλλεύονται και τον καταπιέζουν.

Μπροστά στο φόβο των νέων ξεσπασμάτων και στην επιμονή του «εχθρού – λαού»:
Πολεμικού τύπου η προετοιμασία του συστήματος ενάντια στις διαδηλώσεις!

Εκτοξευτήρες νερού με πίεση, σφαίρες από καουτσούκ, σφαίρες που «μαρκάρουν», δίμετρα πλέγματα-φράχτες, εκπαιδευμένα αστυνομικά σκυλιά, ενσωματωμένες κάμερες στις μηχανές και στα περιπολικά, νέο νομοθετικό πλαίσιο (απαγορεύσεων) για τις διαδηλώσεις… Δίπλα στα ΜΑΤ, στα χημικά και στις μηχανοκίνητες ομάδες. Ολα αυτά –και ίσως κι άλλα που θα επακολουθήσουν– έπεσαν στο τραπέζι των προτάσεων στα κυβερνητικά επιτελεία και στην ΕΛ.ΑΣ., για την άμεση αντιμετώπιση των λαϊκών, εργατικών και νεολαιίστικων κινητοποιήσεων, στο διάστημα που ανοίγεται μπροστά μας.
Σε ευθεία αναλογία με την κλιμάκωση της επίθεσης που διεξάγει στην ίδια την επιβίωση και τους όρους ζωής του λαού μας, το σύστημα της εκμετάλλευσης, της λαϊκής αφαίμαξης, των μαζικών απολύσεων και του ξεπουλήματος στους ξένους αφέντες προχωρά και στο απαραίτητο συμπλήρωμά της: στην αναβάθμιση της άγριας καταστολής και τρομοκρατίας που ήδη ασκεί, με νέα –έως και πολεμικού τύπου- μέσα και μέτρα. Οδηγώντας την σε επίπεδα που δεν έχουν και πολλά να ζηλέψουν από καταστάσεις λεγόμενης «παρεκτροπής» από την αστική «μας» δημοκρατία. Και που ήδη κάποια εφαρμόζονται από τις δυνάμεις καταστολής των ιμπεριαλιστικών αφεντικών σε Η.Π.Α. και Ε.Ε. και των δικτατορίσκων υποτελών τους.

4 Σεπ 2011

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΑΕΙ- ΤΕΙ

Του Γιάννη Καραμήτρου
Σύσσωμο το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης ψήφισε τον νέο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Με μια συμφωνία των αστικών κοινοβουλευτικών κομμάτων που έχουμε να δούμε πολλά χρόνια τώρα, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΔΗΣΥ ψήφισαν τον νόμο με πλειοψηφία των 4/5 στη Βουλή. Πλήρως συντεταγμένες και ευθυγραμμισμένες όλες οι δυνάμεις του συστήματος προσπαθούν να παγώσουν τον λαό και να καθηλώσουν το λαϊκό και φοιτητικό κίνημα.
Το σύστημα επείγεται να αντιστοιχήσει την εκπαίδευση στη νέα κοινωνική πραγματικότητα, στη νέα ταξική διαστρωμάτωση που έχει διαμορφωθεί από την πολιτική του μνημονίου. Είναι άμεση και ζωτική η ανάγκη για το σύστημα να την αντιστοιχήσει στη νέα πραγματικότητα της μαζικής ανεργίας και της προλεταριοποίησης μεγάλων κομματιών των μικρών και μεσαίων στρωμάτων, στις νέες εργασιακές σχέσεις που έχει επιβάλλει το κεφάλαιο στη βάση του νέου ταξικού συσχετισμού που έχει διαμορφωθεί.

Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να προσπεράσει εφήμερους φίλους και συνδιαχειριστικές λογικές

Η φετινή ακαδημαϊκή χρονιά δεν μοιάζει σε τίποτα με τις προηγούμενες. Ο νόμος πλαίσιο που ψήφισε η κυβέρνηση με σύσσωμο το αστικό μπλοκ (ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΔΗ.ΣΥ.), μαζί με τη συνολική επίθεση που δέχεται ο λαός και η νεολαία δεν θα μπορούσαν να προσπεραστούν εύκολα από τους φοιτητές. Το φοιτητικό κίνημα φαίνεται ότι πιάνει το νήμα των προηγούμενων κινητοποιήσεων και έρχεται με τη σειρά του και αυτό αντιμέτωπο με την κυβέρνηση και το σύστημα. Ήδη η μια σχολή κλείνει πίσω από την άλλη σε μια περίοδο που οι σχολές δεν έχουν καλά-καλά ανοίξει. Οι φοιτητικοί σύλλογοι παίρνουν αποφάσεις αγώνα, ξέροντας ότι παλεύουν για την ανατροπή του μαύρου σκηνικού που στήνεται στις πλάτες της νεολαίας.
Η επίθεση του συστήματος, όμως, είναι τέτοια που άλλαξε σε πρώτη φάση τη στάση των δυνάμεων μέσα στα Πανεπιστήμια. «Προσωρινοί φίλοι» εμφανίστηκαν καλώντας μάλιστα το φοιτητικό κίνημα να αναμετρηθεί με την επίθεση, συναινώντας μάλιστα και στο ξέσπασμά του. Το φοιτητικό κίνημα οφείλει να καταδείξει το ρόλο τους, κάνοντας ξεκάθαρο τι στόχο έχει ο καθένας και να μην παρασυρθεί από συμμαχίες με κομμάτια που μόνο κοινά συμφέροντα δεν έχει.

Πορεία στα εγκαίνια της ΔΕΘ

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 31 Αυγούστου στο πάρκο μπροστά στο ΕΚΘ αποφασίστηκε από πρωτοβουλίες κατοίκων γειτονιάς και κινήσεις εργαζομένων η οργάνωση πορείας στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Ως τόπος συγκέντρωσης για την αφετηρία της πορείας ορίστηκε ο Λευκός Πύργος, σημείο αγώνα για τους εργαζόμενους και του νεολαίους της Θεσσαλονίκης όλο το προηγούμενο διάστημα. Ως κοινό κείμενο υιοθετήθηκε η πρόταση της Πρωτοβουλίας Αγώνα δυτικών συνοικιών, το οποίο έχει ήδη υπογραφεί και από την Πρωτοβουλία Κατοίκων Ωραιοκάστρου ενάντια στα μέτρα, την Πρωτοβουλία κατοίκων Τούμπας, την Πρωτοβουλία Εργαζομένων ΟΤΑ ενάντια στα μέτρα, Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης εργαζομένων και ανέργων νομού Μαγνησίας. Η απεύθυνση σε πρωτοβουλίες, κινήσεις, σωματεία, σωματεία θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες.

Δρόμοι και πλατείες όλοι μια γροθιά !
Να ανατρέψουμε την βαρβαρότητα !

Σε μια περίοδο που το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα συνταράσσεται από την όξυνση της κρίσης του και οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ακονίζουν τα μαχαίρια στον μεταξύ τους ανταγωνισμό για την κυριαρχία, οι εργαζόμενοι και οι λαοί αποτελούν τον στόχο μιας σαρωτικής επίθεσης σε δικαιώματα και καταχτήσεις για να οδηγηθεί η ανθρωπότητα σε έναν εργασιακό- κοινωνικό μεσαίωνα.

Μέτωπο αντίστασης και πάλης ενάντια στη βάρβαρη επίθεση

Μπορεί η κυβέρνηση, στριμωγμένη ιδιαίτερα και από τους ιμπεριαλιστές «συμμάχους» της  να βιάζεται να εφαρμόσει το Μεσοπρόθεσμο…  Μπορεί από την άλλη, παρά τη βιασύνη της και βουτηγμένη στη δύνη της κρίσης του καπιταλισμού-ιμπεριαλισμου των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων να μην της «βγαίνουν» τα νούμερα του Μεσοπρόθεσμου, να βλέπει ότι η συμφωνία μεγαλύτερης υποδούλωση, της 21ης Ιούλη  είναι στον αέρα και να δημιουργούνται νέα αδιέξοδα στον εξαρτημένο ντόπιο καπιταλισμό… Όμως οι επιτυχίες της στο πέρασμα  μέχρι τώρα των μέτρων ενάντια στα εργασιακά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα του εργαζόμενου λαού, και για το  ξεπούλημα της χώρας και των υποδομών της στους ιμπεριαλιστές την οδηγούν στην επίσπευση και επέκταση της επίθεσης.
 Τα νέα μέτρα που εξαγγέλλει κάθε φορά η κυβέρνηση δεν είναι παρά η φυσική συνέχεια των προηγούμενων και το προμήνυμα των επόμενων. Και πάντα πιο σκληρά και επώδυνα για το λαό κα τους εργαζόμενους. Οι υποσχέσεις για «ανάκαμψη» και «διέξοδο» από την κρίση, δεν είναι παρά το άλλοθι για να αποσπάσουν τη συναίνεση του λαού και να κάμψουν τις αντιστάσεις του.

Η τρομοκρατία δε μας σταματά!

To ΚΚΕ(μ-λ) καταγγέλλει την απρόκλητη, τρομοκρατική, δολοφονική επίθεση των δυνάμεων των ΜΑΤ στους συγκεντρωμένους της πλατειάς Συντάγματος τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 3/9.
Κατά τις 12, οι πραιτοριανοί της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, άρχισαν να κυνηγάνε και να χτυπούν αδιάκριτα κόσμο. Από όλες τις μεριές οι διμοιρίες των ΜΑΤ κατέλαβαν τη πλατεία, απώθησαν με πρωτοφανή βία τον κόσμο και το τρομοκρατικό όργιο συνεχίστηκε στις εισόδους του μετρό, στα μαγαζιά της πλατείας ενώ το κυνηγητό του κόσμου έφτασε μέχρι και το Μοναστηράκι!
Πολλοί συγκεντρωμένοι τραυματίστηκαν, ιδιαίτερα στο κεφάλι από τα χτυπήματα από τα αναστραμμένα γκλοπ. Οι δυνάμεις καταστολής έκαναν και «τυφλές» συλλήψεις.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, των μνημονίων και της τρόικα συνεχίζει το ίδιο βιολί των επιθέσεων, συνέχεια των τρομοκρατικών επιθέσεων των μηχανισμών της στους χιλιάδες που αντισταθήκαν τη προηγούμενη περίοδο στην πολιτική της.
Η επίθεση αυτή δεν είναι τυχαίο γεγονός. Γίνεται την περίοδο που το φοιτητικό κίνημα ανασυντάσσεται για να αντιπαλέψει το έκτρωμα του νέου νόμου για τα πανεπιστήμια. Η αντιπαράθεση της νεολαίας με το σύστημα μπορεί να αποτελέσει πυροκροτητή γενικότερης αντιπαράθεσης του λαού μας.

3 Σεπ 2011

KYΚΛΟΦΟΡΕΙ Η ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΗ ΣΗΜΑΙΑ

Ζώνη υπόδουλη στον ιμπεριαλισμό η Ελλάδα!
Νέα κύματα πάλης και ελπίδας ξεσηκώνουν λαός και νεολαία
Ανοδικό σπιράλ ακολούθησε η πορεία συσσώρευσης αδιεξόδων για το σύστημα αλλά βέβαια και για τη χώρα και το λαό, όλο το διάστημα που μεσολάβησε από την απόφαση «διάσωσης» της χώρας στο πλαίσιο της ΕΕ στις 21-22/7. Στο επίσημο πολιτικό σκηνικό κανείς «δεν θέλει να θυμάται» τους εκβιασμούς, τη βία και το αίμα με τα οποία το σύστημα και η κυβέρνησή του αντιμετώπισαν την κορύφωση του λαϊκού ξεσηκωμού ενάντια στην ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου, υποστηρίζοντας πως αυτά αποτελούσαν το «διαβατήριο» για να «ορθοποδήσουν» και να «σταθεροποιηθούν» η χώρα και η οικονομία. Κι όμως, μόλις δύο μήνες μετά η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη, ακόμα και από τη σκοπιά των υπολογισμών και των εκτιμήσεων που παριστάνουν ότι έχουν η κυβέρνηση και συνολικά τα κόμματα και οι δυνάμεις του συστήματος!
Το πλαίσιο που καθόρισε και καθορίζει αυτή την εξέλιξη είναι η συνολική κρίση του ιμπεριαλιστικού-καπιταλιστικού συστήματος, τα κύματα επέκτασής της που ζήσαμε τον περασμένο Αύγουστο και οι λυσσαλέοι ανταγωνισμοί που προκαλεί, τροφοδοτεί και την τροφοδοτούν σε όλα τα επίπεδα. Σ' αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, ματώνουν και σφαγιάζονται οι εργάτες, οι λαοί και τα δικαιώματά τους, από την Ιταλία μέχρι την Κίνα και από τη Χιλή μέχρι τη Λιβύη και τη Συρία. Σ' αυτή τη βάση γίνεται, πια, παγκόσμια φανερό πως βρισκόμαστε σε εποχή μεγάλων αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων. Από τη μια η μανιασμένη επίθεση του ιμπεριαλισμού και του κεφαλαίου, που αναζητά τη διέξοδο στην επαναποικιοποίηση του πλανήτη και στη μετατροπή της εργατικής τάξης και των εργαζόμενων μαζών σε σύγχρονους δούλους, η οποία φέρνει αιματηρές περιφερειακές επεμβάσεις, ακόμα και την απειλή ενός γενικευμένου μακελειού. Από την άλλη οι αντιστάσεις των λαών και των εργατών, που υποχρεώνονται μαζικά να ξεσηκωθούν για την υπεράσπιση των στοιχειωδών δικαιωμάτων τους και να αναζητήσουν στη βάση αυτής της αντίστασης και της πάλης τους όρους μιας συνολικής αντιπαράθεσης, τη συγκρότησή τους στο επίπεδο που απαιτείται για τη νικηφόρα πορεία τους, δηλαδή για την επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού-ιμπεριαλισμού.