Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

23 Απρ 2013

Στις φυλακές οι δύο αγωνιστές κάτοικοι
Η Χαλκιδική δεν θα σκύψει το κεφάλι!
Ενισχύεται το κίνημα αλληλεγγύης

Τετάρτη 10/04/2013. Η ώρα είναι 14:30 και έξω από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης (ΓΑΔΘ) έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 1.500 άτομα ως ένδειξη αλληλεγγύης στους δύο συλληφθέντες κατοίκους της Ιερισσού, κατηγορούμενους για τον εμπρησμό στο εργοτάξιο των Σκουριών στις 17/02. Προηγήθηκε η εισβολή στα σπίτια τους νωρίς τα ξημερώματα –στις 3.15 π.μ.- από άντρες της ΟΠΚΕ οι οποίοι, φορώντας κουκούλες και οπλισμένοι σαν αστακοί, με συντονισμένη επιχείρηση, έσπασαν τις πόρτες και τους έπιασαν στον ύπνο! Ταυτόχρονα κρατούσαν ομήρους τα μέλη των οικογενειών τους –ανήλικα παιδιά- ώστε να μην μπορέσουν να ειδοποιήσουν συγγενείς και γείτονες.
Η οργή των κατοίκων ξεχειλίζει μόλις μαθαίνουν τα νέα και συγκεντρώνονται έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Ιερισσού, καθώς οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο συλληφθέντες βρίσκονται εκεί. Η αστυνομία εκκενώνει το τμήμα. Στους δρόμους γύρω από το χωριό στήνονται οδοφράγματα. Για πολλές ώρες κανείς δεν ξέρει πού βρίσκονται οι συλληφθέντες. Άλλοι μιλάνε για Πολύγυρο, άλλοι για Θεσσαλονίκη. Ούτε καν οι συνήγοροί τους οι οποίοι, ακολουθώντας τον ανακριτή που αναχωρεί από τον Πολύγυρο, τους «εντοπίζουν» επιτέλους στην Αστυνομική Δ/νση Θεσσαλονίκης (ΓΑΔΘ).
Τα νέα διαδίδονται σαν αστραπή στα χωριά της Χαλκιδικής, στη Θεσσαλονίκη αλλά και στις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδας. Στην Καμάρα καλείται συγκέντρωση διαμαρτυρίας, η οποία μετατρέπεται σε πορεία. Πρώτος προορισμός τα δικαστήρια. Με τις νέες πληροφορίες, ο προορισμός γίνεται η ΓΑΔΘ. Πλήθος κόσμου περιμένει συγκεντρωμένος έξω από τη ΓΑΔΘ μέχρι και τις 6 το απόγευμα, οπότε βγαίνει η απόφαση: Προσωρινή κράτηση μέχρι και την Κυριακή, οπότε και θα απολογηθούν ενώπιον του εισαγγελέα.
Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής επιστρέφουν στα χωριά τους, αφού συναποφασίζεται από τις συντονιστικές επιτροπές της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής μια σειρά δράσεων αλληλεγγύης για τους συλληφθέντες. Για τις δύο επόμενες μέρες δίνεται κάθε μέρα ραντεβού στο άγαλμα Βενιζέλου ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος για το τι συνέβη. Την Παρασκευή το βράδυ κόσμος με κεριά στα χέρια πραγματοποιεί καθιστική διαμαρτυρία έξω από τη ΓΑΔΘ. Οι δύο κρατούμενοι (πλέον) βγάζουν τα χέρια τους έξω από τα παράθυρα και ανάβουν αναπτήρες. Την επόμενη μέρα, πρωινό Σαββάτου, περίπου 3.000 άνθρωποι πραγματοποιούν πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Την ίδια μέρα πορείες και συγκεντρώσεις αλληλεγγύης πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα, στην Αθήνα, στα Γιάννενα, στο Ηράκλειο, στη Μυτιλήνη, στην Άρτα κ.α.
Κυριακή 14/04/2014. Από το πρωί και παρά τη βροχή κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται έξω από τη ΓΑΔΘ. «Γιώργο και Βασίλη, είμαστε μαζί σας, ας γίνει η φωνή μας, η δύναμή σας», «Τα δικαστήριά σας τα ξέρουμε καλά, γι’ αυτό και θα μας βρίσκετε πάνω στα βουνά», «Με ΜΑΤ, βία και καταστολή, χρυσάφι δε θα πάρετε απ’ τη Χαλκιδική»… βροντοφώναζαν οι συγκεντρωμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια. Η αστυνομία με την έντονη παρουσία της πυροδοτούσε ακόμα περισσότερο το οργισμένο κλίμα. Η ένταση ήταν φανερή. Ώρα: 5μμ. Βγήκε η απόφαση. Οι δύο κατηγορούμενοι κρίνονται με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα προφυλακιστέοι μέχρι να γίνει η δίκη! Η οργή των συγκεντρωμένων ξεχειλίζει. Απαντούν με συνθήματα και οργισμένες φωνές. «Θα σας περιμένουμε στη Χαλκιδική» λένε στους ΜΑΤατζήδες. Η αγωνία όμως για τη φύλαξη των χωριών και των ανθρώπων που άφησαν πίσω τους οδηγεί στην απόφαση της γρήγορης αναχώρησης. Ο κόσμος αποχωρεί. Οι Χαλκιδικιώτες επιστρέφουν στα χωριά τους για να συντονίσουν τον αγώνα τους από εκεί και στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται πορεία, στην οποία συμμετέχουν αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτών παρ’ όλο που ο χρόνος προετοιμασίας είναι ανύπαρκτος.
Η απόφαση της προφυλάκισης δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία. Όλοι το σιγοψιθύριζαν μεταξύ τους, αλλά ήλπιζαν πως κάτι θα άλλαζε την τελευταία στιγμή. Οι επιλογές ήταν είτε απελευθέρωση των συλληφθέντων, που θα σημαίνει νίκη για το κίνημα, είτε προφυλάκιση (όπως και έγινε) για να καμφθεί το ηθικό των αγωνιζόμενων. Απομένει να δούμε τι θα γίνει τις επόμενες μέρες, με τους «Γαλάτες» Χαλκιδικιώτες να είναι πιο αποφασισμένοι από ποτέ να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Η πολιτική απόφαση της προφυλάκισης ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου και αυτοί που πάνε για μαλλί (βλ. χρυσό) στη Χαλκιδική στο τέλος θα βγούνε κουρεμένοι.
Ε.Κ.