Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

24 Απρ 2013

ΠΕΝΤΕΛΗ
Θεάρεστες επενδύσεις σε τόπους ...δασωμένους

Ο δρόμος που άνοιξαν η Κερατέα και ακόμα καλύτερα η Χαλκιδική φαίνεται να εμπνέει εκ νέου αρκετές τοπικές συλλογικότητες, επιτροπές και πρωτοβουλίες κατοίκων, που κάποια στιγμή φάνηκε ότι εξάντλησαν τα καύσιμα του Συντάγματος και ό,τι αυτό παρήγαγε στη συνέχεια και είχαν περιοριστεί σε ανέξοδες δράσεις σαν τα ανταλλακτικά παζάρια, τις συλλογικές κουζίνες και την "αδιαμεσολάβητη" διάθεση αγροτικών προϊόντων. Χωρίς αμφιβολία σ΄ αυτό συνετέλεσε κατά κύριο λόγο η ένταση της επίθεσης από μεριάς συστήματος, η συνακόλουθη ένταση της καταστολής και της φασιστικοποίησης και το βίωμα της σκληρής καθημερινότητας, αλλά και το φωτεινό παράδειγμα του αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής και το τεράστιο ρεύμα αλληλεγγύης που γέννησε.
Μια τέτοια περίπτωση είναι και η πρωτοβουλία κατοίκων Πεντέλης-Μελισσίων, που πρωτοσυγκροτήθηκε όπως και άλλες στο πνεύμα του Συντάγματος, που έκανε έναν πρώτο κύκλο με αιχμή τα χαράτσια της ΔΕΗ αλλά και το τοπικό ζήτημα της εναντίωσης στις διαθέσεις αρπαγής του Πεντελικού από την εκκλησία, με εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις αρκετά επιτυχημένες, αλλά μετά το φετινό καλοκαίρι έδειξε να φθίνει και από συμμετοχή αλλά κυρίως από στόχο. Η αναζωπύρωση όμως του ζητήματος της ''επενδυτικής" διάθεσης της εκκλησίας στο Πεντελικό έφτασε για να ανασυσταθεί και να κάνει μια πρώτη πολύ επιτυχημένη κινητοποίηση με δημοσιεύσεις έντυπες και ηλεκτρονικές αλλά κυρίως με πορεία και διαδήλωση 200 περίπου ατόμων στην περιοχή.
Το ζήτημα στην περίπτωση της Πεντέλης είναι η παράδοση άνευ όρων 4.000 στρεμμάτων αναδασωτέας και κομματιού ήδη αναδασωμένης περιοχής, με βάση τα δύο νέα δήθεν αναπτυξιακά-επενδυτικά fast track νομοσχέδια, στις ορέξεις του επίδοξου "στρατηγικού" επενδυτή, που στην περίπτωσή μας είναι η εκκλησία διαμέσω μιας αναπτυξιακής εταιρείας που συνέστησε ειδικά για τέτοιες περιπτώσεις. Η μέχρι τώρα φιλοδοξία τους να αρπάξουν τη γη αυτή συμπυκνωνόταν σε ένα φαραωνικό σχέδιο για δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου 4.000 στρεμμάτων, σχέδιο που φαίνεται να παγώνει προς το παρόν για λόγους δικούς τους αλλά να παραμένουν ιδιαίτερα επιθετικές οι επιδιώξεις για παντός είδους επικερδείς "επενδύσεις". Με βάση τα δύο αυτά νομοσχέδια, παρακάμπτονται για λόγους "εθνικού" συμφέροντος όλα τα μέχρι τώρα νομικά κωλύματα για τον "επενδυτή", ιδοκτησιακό, αρχαιολογικών χώρων, περιοχών natura ή εθνικών πάρκων, αιγιαλίτιδας ζώνης και άλλων τέτοιων ενοχλητικών εμποδίων και αρμοδίων αρχών, εφόσον η επένδυση είναι σεβαστού ύψους και προσφέρει το γνωστό τυράκι των κάποιων -ελάχιστων- θέσεων εργασίας. Με λίγα λόγια προσφέρεται στο πιάτο με μόνη την υπογραφή του υπουργού Ανάπτυξης εντός μηνός (!) από την υποβολή της μελέτης το σύνολο της γης, του αέρα και του νερού -κατά το γνωστό σύνθημα- της χώρας για παντός είδους επενδύσεις και εκμεταλλεύσεις και -κυρίως- τους κατοίκους της για δούλους των επενδυτών!
Στην περιοχή της Πεντέλης το οποιοδήποτε σχέδιο καταστροφής της θα επιβαρύνει όχι μόνο το βουνό και όλες τις γύρω περιοχές, αλλά και την Αττική στο σύνολό της, καθώς, όπως είναι προφανές, είναι από τους ελάχιστους πνεύμονες που απομένουν μετά την ξέφρενη τσιμεντοποίηση και τη χαριστική βολή από τις πυρκαγιές. Η επιτροπή κατοίκων που ξαναβρέθηκε και συσπειρώθηκε με αφορμή αυτό το ζήτημα φαίνεται να ωρίμασε ως συλλογικότητα πολιτικά και έχει την πρόθεση να αντισταθεί ενάντια σ' αυτό το ξεπούλημα πόρων και ανθρώπων, καθώς το σήμα που εκπέμπει αυτή τη φορά ξεπερνάει την τοπική εμβέλεια και φαίνεται να αντιλαμβάνεται ότι και αυτή είναι μια κεντρική πολιτική μάχη ενάντια στο σύστημα και ότι οι εδώ κάτοικοι είναι πολιτικά υποκείμενα με ένα συγκεκριμένο εχθρό ενάντιά τους, κοινό με όλο το λαό που αγωνίζεται ενάντια στην εξαθλίωσή του από διάφορες θέσεις και μεριές.
Από μεριάς πρωτοβουλίας η συμμετοχή είναι αξιοσημείωτη και ήδη σχεδιάζονται πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις για τη συνέχιση αυτής της προσπάθειας, τη σύνδεσή της με άλλες αντίστοιχες και το άπλωμά της -στο μέτρο του δυνατού- σε όλο το φάσμα των αγώνων που πρέπει να δώσει ο λαός σήμερα ενάντια στην επίθεση που δέχεται για να καταφέρει να δώσει και την απάντηση που απαιτείται.