Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

15 Ιαν 2014

Νέα κλαδική συλλογική σύμβαση στους ξενοδοχοϋπαλλήλους Το τυράκι το είδαμε, τι γίνεται όμως με τη φάκα;

Νέα κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας υπογράφτηκε μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, η οποία παρουσιάζεται ως επιτυχία από την πρώτη για την πλευρά των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, καθώς «κατάφερε» την υπογραφή διετούς σύμβασης που προβλέπει πάγωμα των μισθών για το 2014 και 1% αύξηση για το 2015. Πέρα από αυτό όμως, η ΠΑΣΚΕ, που κατέχει την πλειοψηφία στην ομοσπονδία, φρόντισε να επιτρέπεται στους εργοδότες μέσα από τη νέα συλλογική σύμβαση να απασχολούν τους εργαζόμενους μέχρι και 2 παραπάνω ώρες καθημερινά πέρα από το κανονικό τους ωράριο, χωρίς να καταβάλουν πρόσθετη αμοιβή. Νομιμοποιούν δηλαδή το δεκάωρο και το παρουσιάζουν σαν αύξηση του μισθού, ενώ ουσιαστικά πρόκειται για περιφανή μείωση και επίθεση στις εργατικές διεκδικήσεις που κατακτήθηκαν από το εργατικό κίνημα τον προηγούμενο αιώνα!
Για μία ακόμη φορά η ΠΑΣΚΕ αποδεικνύει τη βρώμικη δουλειά που κάνει προς όφελος των μεγαλοξενοδόχων και της κυβέρνησης που υποστηρίζει, μετατρέποντας τα συνδικάτα από όργανα υπεράσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων σε εργαλεία προώθησης της κυβερνητικής πολιτικής. Εμφανίζουν αντεργατικές ρυθμίσεις ως διεκδικήσεις εργαζομένων, βρωμίζοντας την έννοια του συνδικαλισμού και διαβρώνοντας σωματεία και συνδικάτα, απομακρύνοντας τους εργαζόμενους από τις συλλογικές διεκδικήσεις και «θολώνοντας» την ταξική τους συνείδηση.
Η ηγεσία της ομοσπονδίας αναδεικνύει σαν «επιτυχία» την υπογραφή της ΣΣΕ, που προβλέπει μάλιστα και αύξηση του 1% για το 2015, ενώ στον κλάδο του τουρισμού οι εργαζόμενοι τα τελευταία χρόνια έχουν δεχτεί μειώσεις της τάξης του 15%. Παράλληλα, οι μεγαλοξενοδόχοι θησαυρίζουν από την παραπέρα εκμετάλλευση των εργαζομένων, αλλά και από την κεφαλαιοποίηση των κερδών των μικρών επιχειρήσεων που κλείνουν, που τιμάται στο 20% αύξηση στα κέρδη τους. Σημειωτέον, δε, και το γεγονός ότι καθόλου σίγουρη δεν είναι η εφαρμογή της σύμβασης, δεδομένης της μη υποχρεωτικής εφαρμογής των ΣΣΕ από τα μνημόνια. Για κάποια κομμάτια βέβαια της σύμβασης κανείς δεν έχει αμφιβολία για το αν θα εφαρμοστούν...
Οι υπηρεσίες της ΠΑΣΚΕ προς την κυβέρνηση και την τρόικα δεν σταματούν εκεί, καθώς η συγκεκριμένη υπογραφή της ΣΣΕ στον τουρισμό έχει μια ιδιαίτερη βαρύτητα. Πρόκειται, άλλωστε, για τη «βαριά μας βιομηχανία», τον τουρισμό, ο οποίος προβάλλεται ότι βγαίνει από την κρίση, η χώρα βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης και πάει λέγοντας... Ένα, όμως, είναι το μόνο σίγουρο, ότι η «ανάπτυξη» γίνεται πάνω στο σβέρκο του λαού, ισοπεδώνοντας όλες τις κατακτήσεις και εξαθλιώνοντας κάθε κλάδο.
Σε μια περίοδο που οι εργατικές κατακτήσεις χτυπιούνται όσο ποτέ, οι εργαζόμενοι πρέπει να ξεπεράσουν τις ξεπουλημένες ηγεσίες του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού. Η μόνη διέξοδος για τους εργαζόμενους είναι να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους, να τα κάνουν τα σωματεία και τα συνδικαλιστικά τους όργανα πραγματικά, διεκδικητικά εργαλεία των δικών τους συμφερόντων.